Outlander III GEN Techniczne - Problem z rozrządem OT 3 3.0v6
marcinspike - 20-12-2024, 13:22 Temat postu: Problem z rozrządem OT 3 3.0v6 Witam wszystkich, chciałbym się z Wami podzielić pewną historią która może ustrzec przed poważną awarią silnika. Chodzi o rozrząd w autach z silnikami 3.0 V6 a mianowicie o wadliwych napinaczach rozrządu. Ja do tego chwilę dochodziłem, objawiało się to odgłosem grzechotania przez pierwsze dwie sekundy po odpaleniu, dźwięk przypominający grzechotanie zaworów.
Nasiliło się to w zimne dni. W końcu wyregulowałem zawory, ale dalej było to samo.
W końcu na jakiś ruskich stronach wyczytałem o tym problemie w niektórych egzemplarzach.
Po zdjęciu osłon okazało się że pasek jest luźny, a napinacz rozlany. Auto na 45000 km nalotu.
Tak że jak ktoś będzie miał podobne objawy to niech jak najszybciej sprawdzi rozrząd.
Tiamat - 23-12-2024, 11:26
Znam dwa takie przypadki tj. uszkodzonego napinacza paska rozrządu po nieznacznym przebiegu- jeden pacjent Eclipse 1g 4g63, drugi pacjent Lancer Sport 2.0 4g63.
Krzyzak - 23-12-2024, 18:44
Tu na forum oraz na FB były opisywane przypadki uszkodzenia tłumika drgań paska rozrządu - dosyć spora felerna seria, zatem to nic nadzwyczajnego. Natomiast dotyczyło to zamienników użytych przy wymianie rozrządu a nie na pierwszy montaż.
Na szczęście prawidłowo zamontowany napinacz nie spowoduje żadnych następstw - jedynie bieżąca praca jest dziwna, głośna, taka jak opisałeś.
|
|
|