Pajero IV - Szyberdach - korozja na przodzie
konrad911 - 03-09-2025, 23:45 Temat postu: Szyberdach - korozja na przodzie Temat chyba znany, ale nie wiem czy rozwiązany?
Uszczelka u mnie już zaczyna wyłazić z lewego przodu nad dach, tak to się przeżarło….
Chińczyk niby sprzedaje cały frame na alibaba
MN142564
https://www.alibaba.com/p...1228761151.html
Ale może ktoś to naprawiał?
Jakieś pomysły / rady?
Dzięki
edmunek - 04-09-2025, 10:27
Podpinam się.
Odkąd kupiłem swojego tak zastanawiam się jak do tego podejść.
U mnie akurat uszczelka najmocniej odstaje po prawej stronie (u mnie po mojej).
W uszczelce oczywiście siedzi kompletnie zgnita rama szyby
konrad911 - 04-09-2025, 13:26
Ja się zastanawiałem, czy po prostu tego nie zdemontować, miejscowo tam gdzie korozja nie oczyścić tego do gołej blachy, dospawać jakiś pasek z nierdzewki TIGiem (łatwiej miejscowo temperaturę kontrolować) i później to zabezpieczyć.
Samo spawanie to też kombinowałem jak zrobić, żeby szyby nie wycinać - może szybę przykryć jakimś mokrym ręcznikiem i punktowo tylko właśnie TIGiem zgrzew przy zgrzewie zrobić, dając czas na odbiór ciepła przez ten mokry ręcznik.
Nie mam doświadczenia z zakupami na Alibaba niestety no i przesyłka drugie tyle co "dach", ale gdyby nie to to pewnie bym się nie zastanawiał i kupił tam.
Ale może ktoś ma inny pomysł?
edmunek - 04-09-2025, 16:49
Pozwolę sobie podrzucić zdjecia jak obecnie wygląda mój:
Więc mój jest w stanie agonalnym.
Za link do alibaba dziękuję.
Kusi mnie żeby kupić z 20 i odsprzedać.
Chętni się znajdą.
Tylko pytanie czy faktycznie przyjdą "czyste" czy też (jak widziałem raz gdzieś na FB) ktoś zamówił a przyszedł już delikatnie podrdzewiały.
konrad911 - 04-09-2025, 22:53
To u mnie trochę lepiej, ale tylko trochę.
Dużo roboty z tym jest, żeby ten element wymontować z auta?
Nie wydaje mi się ta ramka jakaś bardzo skomplikowana… może dałoby radę z jakiegoś innego materiału (carbon) zrobić samą ramę i tylko szybę przekleić…
Tak czy owak na pewno coś z tym muszę zrobić 🤣
|
|
|