Outlander III Ogólne - Odgłosy klocków hamulcowych 

Ferdek1991 - 15-09-2025, 20:59 Temat postu: Odgłosy klocków hamulcowych Witam, 

Od niedawna jestem posiadaczem MO 3 ze skrzynią CVT. Po jakimś czasie zacząłem slyszeć dziwne dziwieki w przednich kołach. Okazało się, że to klocki. 

Kupiłem na przód klocki jak i tarcze, bo one również już nadawały sie do wymiany. Po wymianie ustało, oczywiście był pełny serwis u mnie w garażu. 

Po jakimś czasie znów zaczeło się dziać to samo. Dziwne dżwieki + piszczenie klocków. Chce tylko nadmienić, że wszystko było zrobione poprawnie. Na forum ten temat był już poruszany i były tez opinie, że w takim wypadku trzeba jeszcze wymienić prowadnice. Więc zamówiłem nowe i wymieniłem. Prowadnice wysmarowane, tłloczki w dobrym stanie, piasty wyczyszczone.

klocki mazniete plastitube etc.. 

Sytuacja dzieje sie w momencie bardzo powolnej jazdy (ruszania z miejsca jak i parkowania).

Czy macie jakieś pomysły ???       
												 Krzyzak - 16-09-2025, 06:42
  Jak się długo nie wymienia płynu hamulcowego to zaczyna się korozja tłoczka - wtedy nie cofa się tak lekko jak powinien i w początkowym okresie może być słychać szuranie.

Jest też kwestia samego zestawu - niektóre klocki i tarcze tak już współpracują, że podczas hamowania je słychać.
												 Ferdek1991 - 16-09-2025, 20:31
  Hej, dzieki za poświecony czas    

To co, tłoczki do wymiany ?

Podczas wymiany je oglądałem, klocków z przodu już prawie nie było, więc miałem okazje je dokładnie wyczyścic i nasmarować. Ewentualnie może wymiana blaszek na nowe i lepsze, pytanie czy to coś da. Na tym forum też wyszukałem ten sam problem, jakiś czas temu. Gość napisał, że zamienił lewe  jarzmo z prawym i problem został rozwiązany. 

Klocki, może warto je wymienić na inne tylko co byś polecił ?
												 Krzyzak - 17-09-2025, 06:26
  U mnie sprawdzały się dobrze zestawy ATE, TRW i Brembo - kupowane jako komplety tarcze + klocki.
												 Stalowy - 23-09-2025, 22:33
  2 lata temu wymieniałem tarcze i klocki. Zamontowałem zestaw od Textara (ponoć dostarczają do Mitsu na pierwszy montaż), dodatkowo wszystko przesmarowane zgodnie z biuletynami warsztatowymi i póki co cisza, zero dziwnych odgłosów, chociaż nie zawsze tak było.

W okresie gwarancji walczyłem z odgłosami "strzelania/pykania" z okolic hamulców i "specjaliści" z ASO nie potrafili sobie z tym poradzić, ewentualnie ich interwencje wystarczały na miesiąc.

A najlepsze, w ramach "czyszczenia" układu hamulcowego, pomalowali mi srebrnym sprayem zaciski, jak również elementy gumowe, wszystko pociągnęli srebrzanką błazny...

Także róbcie sami, aby dobrze, będziecie mieć spokój na długie lata.
												 MarceliMar - 10-10-2025, 15:55
  Czy kupiłeś ścięte klocki na bokach? Ja kupiłem ATE które tego ścięcia nie miały i piszczały od nowości. Zeszlifowałem lekko kanty i problem zniknął   

Tu masz wyjaśnione jak to zrobić:

https://youtu.be/LXiqnsP0RaU?si=-Kzav0vmqkBQh4x2

Następnym razem kupię oryginalnie ścięte klocki bo są dostępne do tego modelu.

| 

|  

|