[14-XX]Space Star/Mirage - Brak ogrzewania od strony pasażera
Darko01 - 22-10-2025, 08:23 Temat postu: Brak ogrzewania od strony pasażera Dzień dobry, mam problem z ogrzewaniem. Nie grzeje prawa strona od pasażera. Od kierowcy leci ciepłe powietrze a od pasażera zimne. Czy ktoś naprawiał taką usterkę lub ma schemat układu ogrzewania.
Spacer Star z 2014 r. 1.2 80 KM.
bonsao - 05-11-2025, 06:19
nagrzewnica do wymiany . Przerabiałem ten temat w aucie żony. Można kupić nagrzewnicę gdzie osobno zakłada się rurki i wtedy nie trzeba wyjmować całej deski . A jeszcze jedno tego niczym nie uda się wypłukać . To jakiś tlenek krzemu który jest w płynie chłodniczym i się osadza w nagrzewnicy w postaci żelu. Podobno rozpuszcza to amoniak ale ja nie próbowałem wolałem wymienic nagrzewnicę i płyn chłodniczy.
[URL= [/URL]
Link do nagrzewnicy z allegro
a tu jeszcze jeden
więcej na ten Temat http://https://mirageforu...ter-Core-Denied
Jozefg - 05-11-2025, 11:16
| bonsao napisał/a: | | To jakiś tlenek krzemu który jest w płynie chłodniczym i się osadza w nagrzewnicy w postaci żelu. |
To nie do końca prawda! Miałem kiedyś taki przypadek, nie wiadomo było o co chodzi ale po nitce do kłębka doszliśmy do przyczyny.
Ktoś dolewał płynu do układu chłodzenia nie patrząc co tam jest wlane czyli na zasadzie płyn to płyn. Efekt tego był taki jak kolega opisuje.
Chłodnica to jedno ale radzę dobrze wypłukać blok silnika i chłodnicę z tego żelu. Pamiętam że we dwóch męczyliśmy się z tym dwa dni... Ale czym toto wypłukaliśmy to nie pamiętam, było to dość dawno...
bonsao - 05-11-2025, 13:46
U mnie był orginalny płyn auto najachane 47tys/km wiec nic nie było dolewane . Jest książka serwisowa auta Poczytaj na forum Miraga zanim zaczniesz mi zarzucać nieprawdę . Tak pisali na forum Mirage. Nie chcę mi się grzebać ale na pewno przyczyną był dodatek krzemowy czy to był tlenek czy coś innego
cytat : "
Co należy wiedzieć o krzemie w płynie chłodniczym
Krzemiany są składnikiem płynów typu IAT: Płyny chłodnicze z krzemianami (IAT) są przeznaczone dla starszych silników i mają krótszą żywotność."
Krótka piłka chcesz mieć sprawne ogrzewanie wymień nagrzewnice parę godzin roboty a nie pieprzenia sie parę dni .
Darko01 - 06-11-2025, 11:06
Dziękuję za informację
łukasz_mb - 22-01-2026, 14:50
| bonsao napisał/a: | | Można kupić nagrzewnicę gdzie osobno zakłada się rurki i wtedy nie trzeba wyjmować całej deski . |
Hej. Mógłbyś opisać jak to zrobić? Widziałem na yt film gdzie gość wyciąga całą deskę i to jest jakaś masakra. Jeśli nie jesteś typowym garażowym mechanikiem, który ma kilka dni żeby sobie grzebać w tym to nie ma szans samemu tego zrobić. Z kolei oddać do warsztatu komuś też ciężko bo mało kto się będzie chciał z tym bawić. Niedawno kupiłem space stara z 2018 roku. Fajne autko no ale tak samo mam, że nie grzeje od strony pasażera
bonsao - 22-01-2026, 16:25
Troch gimnastyki jest bo trochę ciasno . Z tego co pamiętam to pierw trzeba odłączyć przewody gumowe nagrzewnice od strony silnika później w kabinie od strony kierowcy odłączyć wszystkie elektryczne wtyczki widoczne na foto ( zrób sobie fotkę która gdzie idzie ) i teraz nie pamiętam czy trzeba zdemontować tą czrna skrzynkę do której idą te kable aby dostać się do nagrzewnicy ale to już sam do tego dojdziesz . Trzeba się dostać do nagrzewnicy i podginać aluminiowe rurki które idą do nagrzewnicy są one fabrycznie zaciśnięte ale da się je odgiąć i wyjąć rurki później wysuwasz nagrzewnicę wkładasz zamiennik z linku . Trochę jest gimnastyki aby przykręcić opaski z tej nowej nagrzewnicy łączącej aluminiowe rurki z nagrzewnicą.
Kostki elektryczne
Nagrzewnica
Nowa nagrzewnica
łukasz_mb - 22-01-2026, 18:04
Dziękuję chyba zostawię ten temat do wiosny bo średnio mi sie na tym mrozie chce leżeć pod deską rozdzielczą. Zastanawiam się tylko jak taka zapchana nagrzewnica wpływa na całość ukladu chlodzenia. Czy nie rośnie w nim ciśnienie bo skoro płyn powinien krążyć a ma fizyczną przeszkodę no to na logikę jest lipa. Ciekawe czy to ten żelowy glut o którym faktycznie na zagranicznych forach piszą czy po prostu zwykły kamień zapchał nagrzewnicę. Auto ma 80 tysięcy przebiegu... Niby serwisoaane ale nie sądzę że ktoś wymieniał płyn. Myślisz że jest sens to pierwsze spróbować przepłukać?
bonsao - 22-01-2026, 18:23
To nie jest zwykły kamień . To jakiś odkład się robi z niewłaściwego płynu chłodniczego .Podejrzewam że jak by w porę wymienił płyn na nowy to by unikną tego problemu .
|
|
|