[92-96]Lancer CB0 - [CB4W 1.6] Drgania przy ok. 80km/h
Anonymous - 03-05-2007, 23:49 Temat postu: [CB4W 1.6] Drgania przy ok. 80km/h Witam!
Na wstępie chciałbym powitać wszystkich forumowiczów. Nie dawno stałem sie posiadaczem Lancera '94 kombi 1,6 16V. Autko super tylko że jedna rzecz mnie gnębi, a mianowicie wibracje przy ok. 80-90km/h głównie gdy auto "ciągnie" czyli na obciążeniu. Przegladając forum natrafiłem na bardzo podobny wątek tylko że dotyczył on Galanta i było tam wymienione coś takiego jak balans (pasek balansu) który się zerwał i po jego wymienie było wszystko ok. Przegladając manual'a do Lancerka niestety nie natrafiłem na żaden dodatkowy pasek w okolicach rozrządu (pewnie źle patrzę:). Moje pytanie brzmi, jak jest z wymieną tego paska (trudność, koszt itp) gdyż nigdy z czymś takim się nie spotkałem
P.S. Gdzieś w innych wątkach spotkałem się też z balansem na pompie oleju i jego odpowiednim ustawieniem
Byłbym wdzięczny za przybliżenie mi tematu i odpowiedzi:)
Pozdrawiam serdecznie!
BUBU - 04-05-2007, 00:11
Pablodc sprawdź najpierw jak wyglądają oponki, potem zbieżność(obejrzyj najpierw oponki czy gdzieś nie są na bokach więcej starte) , następna rzecz to jedź na diagnostykę na szarpaki i niech sprawdzą wahacze ,szczególnie dolny sworzeń + końcówki drążków.
Zapomniałem dodać że wyważenie kół też ma duże znaczenie.
Pozdrav
PS Czy występują drgania przy delikatnym hamowaniu ?
Anonymous - 04-05-2007, 00:18
Raczej nie występują drgania przy hamowaniu, opony dlatego odrzuciłem gdyż samochód był na nowych zimówkach na poczatku i też tak samo się działo jak po przekładce na letnie opony (używane). Objawy są raczej dość chrakterystyczne IV, V bieg i spokojna jazda 80-90 (nie zawsze, raz mniej, raz więcej). chiałbym żeby to była wina opon i felg
qpal - 04-05-2007, 00:30
Zmień jeszcze tył na przód. Może to felga?
BUBU - 04-05-2007, 00:34
Czyli najlepiej diagnostyka i szarpaki,goście na diagnostyce za taką usługę bez bicia pieczątki liczą sobie ok. 30 zł.
Pozdrav
Zapomniałem zapytać czy jak przejeżdżasz przez jakieś wyboje , nie słychać jakichś odgłosów z przedniego zawieszenia ?
Anonymous - 04-05-2007, 00:35
Tak jak pisałem wczesniej auto jeździło na dwóch różnych kompletach kół i w obu przypadkach działo się to samo.
akbi - 04-05-2007, 08:26
pablodc, tak jak piszeBUBU, proponuje jechac i sprawdzic jak sa wywazone kola, bo nowe opony to jedno, ale jak sa walniete felgi to i tak drgania moga byc bardzo duze
Krzyzak - 04-05-2007, 10:52
w tym silniku nie masz ani paska balansowego ani walka balansowego przy pompie oleju, wiec musisz zaczac od najprostszych rzeczy - jak wywazenie kol, sprawdzenie opon, przegubow, zawieszenia itd.
Anonymous - 04-05-2007, 11:57
Bardzo cieszy mnie taka odpowiedź:) Jak zwykle szukam dziury w całym i niestworzonych rzeczy. Przejechałem się na wyważenie, a potem na wymienę opon na inne felgi (poprzednie miały dość duże bicie) i wydaje mi się że chyba drżenie ustało ale przekonam sie o tym dokładnie na równej drodze jak pojadę dziś do Krakowa. Serdeczne dzięki za odpowiedzi:)
P.S. Co do zawieszenia to auto było na przeglądzie (sprowadzony) i wszystko było ok.
Pozdrawiam!
|
|
|