To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - Sprężyny zawieszenia przedniego

Eri - 30-11-2025, 18:21
Temat postu: Sprężyny zawieszenia przedniego
Szukając po forum oraz internecie nie znalazłem żadnej informacji na temat sprężyn przedniego zawieszenia, wiem że istnieją ale nigdzie nie są dostępne, a sprowadzać z australii albo innego kraju niezbyt mi się chce. Uprzedzając te co są teraz są jeszcze raczej dobre, ale nie jestem pewien do końca za mało przejechałem na nich, a amortyzatory będę zmieniać niedługo i już bym z chęcią zmienił całość.
W skrócie:
Czy ktoś wie jakie sprężyny pasują? ew. z jakiego innego auta sprężyny by pasowały

Chodzi o Mitsubishi Sigma F16A 3.0 v6 12v z 1993 roku

Krzyzak - 30-11-2025, 19:48

Szukałeś na partsouq po VIN?
Eri - 30-11-2025, 23:07

Krzyzak napisał/a:
Szukałeś na partsouq po VIN?

Tak, szukałem sprężyny są nie dostępne, a po numerze OEM części widzę je wszędzie też nie dostępne. Stąd pytanie czy ktoś wie czy z innego auta by nie pasowały sprężyny.

Bizi78 - 30-11-2025, 23:10

Sprawdź jeszcze na www.amayama.com .
Eri - 30-11-2025, 23:14

Bizi78 napisał/a:
Sprawdź jeszcze na www.amayama.com .

Niestety ale to samo co na partsouq
Edit: źle spojrzałem, na amayama są ale po ponad 100 euro od sztuki z dostawą z Japonii albo za niecałe 200 euro z Łotwy z jeszcze dłuższą dostawą, nie mam co ukrywać trochę drogo.

Bizi78 - 01-12-2025, 00:32

Ewentualnie można dopytać o koszt dorobienia u producentów sprężyn samochodowych, np. tutaj:
https://www.wfs-metalurgi...-motoryzacyjny/

wojtas - 03-12-2025, 02:48

Jak sprężyny masz dobre to wypiaskować i w proszek, posłużą koleje lata.
Eri - 03-12-2025, 08:42

wojtas napisał/a:
Jak sprężyny masz dobre to wypiaskować i w proszek, posłużą koleje lata.

Właśnie nie wiem czy dobre, wolę nie ruszać jak narazie zawieszenia bo na 10 grudnia umówionego mam mechanika na rozrząd i zmianę chłodnicy więc lepiej by dojechał na własnych siłach, bo laweciarze bardzo się cenią ostatnio.
Podczas jazdy pracuję zawieszenie dobrze tylko lewa strona jest 2.5cm niżej od prawej i się zastanawiam czy to amortyzatory czy coś innego i jak już amortyzatory zmieniam to czemu nie sprężyny taki mój tok myślenia.