To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - Felgi i opony do pajero 4 3.8 v6

SILNYPL - 16-02-2026, 18:32
Temat postu: Felgi i opony do pajero 4 3.8 v6
Witam szanowne grono,

Mam zagwozdkę i proszę o poradę, może ktoś mi doradzi. Mianowicie zakupiłem P4 3.8 v6 na felgach oryginalnych 6x139,7 szerokość 7,5, 18", et46. Jednakże chciałbym na okres wiosenno-letnio-jesienny zakupić felgi 17" z mniejszym et lub zastosować dystanse. Opony planuje kupić 265/65R17. I tu pojawia się problem, w sklepie offroadowym powiedziano mi ze do tego auta bez modyfikacji karoserii nie mogę założyć felg o szerokości większej niż 7,5" (myślałem o 8 lub 8,5") z et obniżonym do max. 25. Przy wskazanych szerokościach w nawiasie jest większy wybór felg. Co więcej pomimo że w google znalazłem info iż dla tego rozmiaru opon szerokość 7,5" jest dolną granica w sklepie zaproponowali mi felgi o szerokości 7" do tych opon. Czy ktoś z forumowiczów zakładał inne niż standardowe felgi z et mniejszym niż 46 lub stosował dystanse? Czy mniejsza szerokość felg niż zalecana będzie miała wpływ na bezpieczeństwo jazdy? Ponadto niektóre sklepy oferują felgi o otworach centrujących o średnicy większej niż stosowane w pajero 4 z dodatkowymi pierścieniami centrującymi. Czy ktoś takie rozwiązania stosował i czy ma to sens?
Bardzo proszę o pomoc w powyższym zakresie. przeglądam różne fora i strony oraz filmiki ale nie znalazłem potrzebnych informacji. Jeżeli możecie polecić jakieś felgi i opony AT. Samochód ma być używany bardziej turystycznie niż upalany w błocie.
Będę wdzięczny za każdą pomoc. Może znacie jakiś sklep w Krakowie i okolicy z felgami i oponami w którym można przymierzyć koła albo same felgi?

margosz - 11-08-2026, 12:47

przy turystycznym użytkowaniu pajero poszedłbym raczej w dobre at niż typowo terenową oponę. w rozmiarze 265/65 r17 warto sprawdzić bfgoodrich all-terrain t/a ko2 albo nowsze ko3, bo to popularny wybór do jazdy mieszanej – poradzą sobie poza asfaltem, a nadal da się na nich normalnie jeździć w trasie.
edmunek - 12-08-2026, 16:32

jeśli chodzi o rozmiar, to zazwyczaj problem jest:
a) zaciski przednie
b) jeśli obciera na pełnym skręcie to w ruch zazwyczaj idzie gumówka i podcina się plastiki

Stąd też jak idziesz w większe koła, to robi się lift 2"

Opony, w zależności od budżetu. Ja właśnie "dokończam" Radar AT5. Przejechały sporo, nawet na ostrych kamieniach prawie jedną pociąłem. Jeździ dalej.
Nie są to demony przyczepności ale były tanie.