To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse Cross Techniczne - Terkotanie na zimnym silniku

Bercik82 - 07-04-2026, 23:53
Temat postu: Terkotanie na zimnym silniku
Witam, nie wiem czy to dobre miejsce na moje pytanie, ale chciałbym aby ktoś pomógł określić z czego może pochodzić ten dźwięk:
https://youtube.com/shorts/bIymYBaPTes?is=9y0qiOVW88uRvCwv
Trochę poczytałem i dowiedziałem się że może to być albo rozrząd ( luźny łańcuch), ewentualnie napinacz albo też koło zmiennych faz, jeżeli ktoś miał coś podobnego to chętnie posłucham porad, dzieki i pozdro

pitt63 - Wczoraj 11:42

Moim zdaniem to wygląda na łańcuch rozrządu. Takie terkotanie przy rozruchu jest charakterystyczne dla luźnego łańcucha. Wymiana napinacza raczej nic nie da. Jaki masz przebieg? Taki łańcuch w Mitsubishi jest dość trwały i powinien wytrzymać 250-350 tysięcy km. Mam rozumieć, że olej jest wlany właściwy a jego poziom odpowiedni.
Bercik82 - Wczoraj 12:49
Temat postu: Terkotanie na zimnym silniku
pitt63 napisał/a:
Moim zdaniem to wygląda na łańcuch rozrządu. Takie terkotanie przy rozruchu jest charakterystyczne dla luźnego łańcucha. Wymiana napinacza raczej nic nie da. Jaki masz przebieg? Taki łańcuch w Mitsubishi jest dość trwały i powinien wytrzymać 250-350 tysięcy km. Mam rozumieć, że olej jest wlany właściwy a jego poziom odpowiedni.

Tak olej właściwy 0W20 wymieniany niecały miesiąc temu, poziom ok, przebieg to 87 tys więc dziwne że to rozrząd, dzieje się tak tylko przy rozruchu gdy auto postoi pare godzin i silnik wystygnie i tylko raz, kolejne uruchomienia są cichutkie.