Outlander I GEN Techniczne - [OT1] P0033 brak mocy i szarpie
Bulczas - 24-04-2026, 18:30 Temat postu: [OT1] P0033 brak mocy i szarpie Witam odkąd zakupiłem samochód borykam się z problem. Najpierw był to błąd P0243 i dławienie się podczas gwałtownego przyśpieszania. Zostały wymienione większość wężyków podciśnień, które były sparciałe i naderwane ( ten ze zwężką przy turbo nie ruszany, tylko przedmuchany ). Potem sprawdzona szczelność układu dla pewności - układ szczelny. W miedzy czasie padła przepływka i została wymieniona na używkę. W końcu wyciągnąłem i sprawdziłem zaworki sterujące obok akumulatora. Bez napięcia brązowy przepuszczał powietrze, został zastąpiony zamiennikiem. Po tym zabiegu auto jedzie do 4-5tys z lekko wciśniętym gazem, przy gwałtownym wciśnięciu od razu szarpie. Sprawdzałem również podciśnienia względem schematu na forum i wydają się być w dobrych miejscach. Już mi trochę brakuje pomysłów co może być nie tak... Nie znalazłem takiego przypadku na forum, dlatego zakładam nowy temat i proszę o pomoc.
Krzyzak - 25-04-2026, 20:33
| Bulczas napisał/a: | | przy gwałtownym wciśnięciu od razu szarpie | zapłon albo przepustnica
zapewne zapłon jest elektroniczny to zacząłbym od przepustnicy albo jeszcze lepiej - od sprawdzenia co widzą czujniki ECU w jakimś sensownym programie (EvoScan)
Bulczas - 26-04-2026, 12:03
Mam elm i program carscaner. Jakie czujniki potrzebne to zrobię screeny.
Krzyzak - 26-04-2026, 19:51
To musisz sprawdzać podczas naciskania gazu - jakie są odczyty z przepływomierza i z czujnika położenia przepustnicy gdy szarpie. Ale to na zdjęciu raczej słabo - prędzej jakiś film albo niech ktoś kumaty logi przejrzy.
Bzyk_R1 - 27-04-2026, 09:10
Rozwiązanie Twojego problemu znajduje się w pierwszym poście.
| Bulczas napisał/a: | | Bez napięcia brązowy przepuszczał powietrze, został zastąpiony zamiennikiem |
Podmień na oryginalny i będzie okej.
Bulczas - Wczoraj 7:25
Zmieniłem wczoraj ten zaworek na stary i dalej to samo. Ale prawie jestem pewny, że popełniłem błąd przy zakupie przepływki... Jest ona od zwykłego 2.0. Na wolnych obrotach pokazuje ok 4g/sec, natomiast podczas przyśpieszania wartości dochodzą nawet do 70 - 80g/sec. I po zmianie na stary zaworek wrócił błąd P0243
Bzyk_R1 - Wczoraj 11:57
Kurde Panie to są naczynia połączone nie możesz tak kombinować części od czego popadnie. Przepływomierz od turbo musi być od turbo, seria puszcza około 160g/s, u mnie po wirusie potrafi ponad 200g/s zmierzyć. A co do zaworku to jak wyżej, zmień na oryginalny, nawet jeśli ten zamiennik ogarnie wolne obroty i zakres w CL to pod pełnym obciążeniem w OL będziesz zdany na los co tam wysteruje.
|
|
|