Pajero III - [3.2 DID] Problemy ze skrzynią biegów
Tritek - Wczoraj 21:24 Temat postu: [3.2 DID] Problemy ze skrzynią biegów Cześć, kupiłem swoje pierwsze 4x4, padło na miśka pajero 3, 2002 r. Przy oglądaniu auta silnik był wyraźnie nagrzany. Jazda próbna była normalna bez problemów. W drodze powrotnej po zakupie zaświeciła się lampka reduktora na konsoli, ponowne zapalenie silnika pomogło - tutaj sprzedający twierdzi, że jakiś kabel przy wtyczce do reduktora był lutowany i może tam nie styka.
Potem odstawiłem auto i chciałem odjechać następnego dnia:
Biegi D i R nie działają do momentu jakby skrzynia się rozgrzała. Od kilku do kilkunastu minut potrzeba na jej rozgrzanie w miejscu. Potem wbija 1 i 2, a 3 nie chce załączyć, jakby blokował wzrost obrotów przy 3000, a następnie jest silne szarpnięcie auta jakby chyba z dwa biegi chciał zapiąć i coś się zaklinowało. Wtedy jadę jakieś 2km na 1 biegu, później 1km na 2 biegu i już wszystko działa. Taki sposób na ten problem odkryłem, ale muszę to jakoś rozwiązać. Nie wiadomo kiedy olej był zmieniany, ale olej z bagnetu ma mocny zapach spalenizny. Podsumowując na zimnym są problemy z załączaniem biegów, a jak się nagrzeje to wszystko pięknie działa bez problemu.
Mechanik podłączył komputer i są błędy w skrzyni:
22 Czujnik wejściowej prędkości obrotowej (Input Speed Sensor)
44 4. bieg niezsynchronizowany
42 2. bieg niezsynchronizowany
43 3. bieg niezsynchronizowany
45 5. bieg niezsynchronizowany
21 Czujnik „A” rozruchu
Spotkaliście się z tym? Napewno wymienimy olej i filtr w skrzyni, ale czy coś jeszcze? W jakim kierunku iść?
|
|
|