To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Promień skrętu kół

dev14 - 20-09-2026, 13:34
Temat postu: Promień skrętu kół
Witam.
Chciałem się zapytać czy może ktoś wie co ogranicza zakres skrętu kół w naszych outkach, gdzie kierownica dobija do końca i dalej nie można ciągnąć. Czy ogranicza to maglownica- jakieś podkładki teflonowe czy metalowa przy skręcaniu drążek magiel czy gdzieś jest indziej ogranicznik.
Jestem po wymianie magla i nie wiem co jest skopane , kręcąc w prawo opona trze o nadkole metalowe licząc obroty 1 i 3/4 w lewo, w prawo mogę ponad 2 pokręcić.
auto jedzie prosto , kierownica prosto, na czujniku skrętu jest na 0 przy jeździe na prosto. gałki kierownicze mają bardzo podobną ilość gwintu.

Może ktoś coś?

taki drążek znalazłem i ta blaszka mnie zastanawia, kilku producentów tylko to dodaje tak są drążki wszędzie do kupienia bez tego

Krzyzak - 20-09-2026, 16:55

Ogranicza przekładnia kierownicza - zapewne błędnie zostało ustawione położenie zerowe.
Pokazałeś drążek kierowniczy - to on opiera się o obudowę przekładni i dalej już nie skręcisz.

Edit - w środku jest przekładnia zębata - ona nie jest symetryczna i być może ustawili pozycję, że przekładnia równo wystaje z obu stron, ale w środku powinna być obrócona o 180°.

dev14 - 20-09-2026, 19:17

Dziękuję za odpowiedź
Czyli jak dobrze rozumiem skręt w lewo w aucie powinien być większy listwa przestawiona , teraz rozebralem przekładnie i ustawilem pod czujnik kąta skrętu by w prawo jak i w lewo była podobna wartość okolo -580 do 573 wg. kierownicy w punkcie 0, teraz by jechać na prosto kierownica 1/4 obrotu jest przestawiona. Kierownicy raczej nikt nie przekładał i kalibrowal czujnika kąta skrętu więc jutro jadę na zbieżność i do kiery w punkcie na 0 przestawią końcówki drążków i powinno być git, nie wiem czy dobrze kombinuję?
Jak wyrównają drazki pod kierownicę i dalej bedzie trzeć przestawie o 180 skręt w lewo i przeloze kiere z adaptacja czujnika

Krzyzak - Wczoraj 8:03

Ja z tego niewiele zrozumiałem - chyba zbyt szybko i skrótowo chcesz przekazać swoje myśli :)
Polecam inaczej konstruować zdania, więcej przecinków i kropek. I nie piszę tego złośliwie.

dev14 - Wczoraj 12:47

Spokojnie dziękuję za zwrócenie uwagi.
Zatem najprościej maglownicę ustawiłem centralnie by było po równo obrotów w lewo i w prawo , 3 zęby na wieloklinie przestawiłem względem kolumny kierowniczej i tak musi być , kierownicę by była na prosto ustawił mi na końcówkach drążków są różne odległości na gwintach jeden wkrecony a drugi wykrecony, inaczej tego ustawić nie szło. Jedzie prosto kierownica prosto obroty w obie strony rowne i co najważniejsze nie trze o blachę nadkola przy pełnym skręcie.
Myślę że maglownica na regeneracji została o jeden ząbek na listwie źle złożona tak by i drążki kierownicze miały równy gwint.

Może i dało by się bez ruszania drążków kierowniczych przestawić jeszcze 1 ząbek na wieloklinie dalej przełożyć kierownicę i zaadaptować czujnik kąta skrętu, ale wtedy znów były by nierówne obroty na kierownicy i różne promienie skrętu