To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - [CB4W 1.6] Wymiana gumek od stabilizatora

Anonymous - 07-05-2007, 10:29
Temat postu: [CB4W 1.6] Wymiana gumek od stabilizatora
Witam wszystkich,

Chcialem wymienic 8 gumek (po 4 z kazdej strony) na koncu stabilizatora. Poniewaz nie bardzo wiem jak dziala stabilizator a chcialem je wymienic samemu moje pytanie brzmi czy jak podlewaruje samochod z jednej strony, zdejme kolo i odkrece srubke na koncowce stabilizatora aby wyjac ten bolec na ktorym sa osadzone gumki to czy cos mi nie strzeli, czy bede mogl z powrotem go wlozyc. Zastanawiam sie czy jak sie przechyli samochod z jednej strony na lewarku, to co sie dzieje ze stabilizatorem, czy przypadkiem nie bedzie on sie napinal w dol tak ze jak odkrece ta srubke od koncowi stabilizatora to czy mi cos strzeli czy nie i zeby nie bylo ze potem nie bede mogl tego zlorzyc. Dziekuje za pomoc

Anonymous - 07-05-2007, 10:37

Czesc

Spokojnie możesz podlewarkować samochód i wymieniać-ja osobiśce jak zawsze robie coś grubszego przy samochodzie co wymaga większej siły(nigdy niewiadomo jak odkręcą sie śruby) podkładam drewniane pudło pod auto- wygląda to tak jak na fotce - brązowe widać. Auto jest stabilne i w razie czego nie zsunie sie z lewarka.

Co do wymiany gumek to spokojnie powinieneś dać rade. Jak pisałeś z kazdej strony są 4 gumki - kazda gumka jak ją weźmiesz do ręki jest z jednej strony twarda-posiada metalowy element w środku i tą właśnie stroną gumka musi dotykać śrubę (ewentualnie wahacza :!: :!: (najlepiej jak przed rozkręceniem przyjrzysz sie to zobaczysz )

Pamiętaj ze jak juz bedziesz dokręcał to śruba musi wystawać pewną odległość -sprawdz sobie w dziale manul jak jest dla Twojego auta- (u mnie musi wystawać na 22mm)
Stabilizator jest elementem ruchomym i sie z nim nic nie stanie jak podniesiesz auto :wink:

Anonymous - 07-05-2007, 10:59

Zakładam, że chodzi o łącznik stabilizatora. Gumki wymienia się razem ze śrubą i nakrętką.
matt81 - 09-05-2007, 17:41

Wymiana tego elementu jest bardzo prosta (nie ma opcji wystrzału przy demontażu starych łączników) , przy zużytych, startych gumkach samoczynnie powstaje luz na łączniku co zaprzecza możliwość wystrzału. Najlepszym rozwiązaniem jest pod lewarowanie jednej strony auta, zdjęcie koła i podłożenie pod wachacz elementu podtrzymującego ( drewniany kloc , lub coś innego :wink: ) ,następnie opuścić lewarek do naturalnego położenia auta, pozostawiając go w tej pozycji(asekuracja) . Wówczas wymiana łączników jest banalnie prosta ,nawet dla laika .
POZDRAWIAM

Xiff - 05-06-2007, 20:38

A ja mam pytanko takie, bo łącznik stabilizatora to jedno, a są jeszcze na samym stabilizatorze (tym pręcie) dwie gumki. Koleś mi gadał że musi silnik unieść o jakieś 10 centów , żeby się do tego dostać i wymienić. Co wy na to?
CHcialbym to wymienic bo mi wlasnie tam stuka (luzik mam) i nie bardzo wiem czy koles mnie sciemnia czy serio nie bardzo sam to zrobie..

Anonymous - 05-06-2007, 21:36

Koleś nie ściemnia , jest straszny dostęp, też wożę w bagażniku te gumki i jakoś jeszcze nie wymieniłem :P
Hugo - 06-06-2007, 00:04

Koleś ściemnia, bo nie podnosi się silnika tylko opuszcza się "wózek" pod silnikiem. Chyba 6 śrub do odkręcenia. Roboty sporo, ale inaczej nie da rady.
Anonymous - 06-06-2007, 11:07

Więc nie ściemnia bo roboty sporo :evil:
Anonymous - 06-06-2007, 16:56

A co jeśli stuka mi tak ponad trzymiesiące i jakoś nie mogę się wybrać do mechanika żeby mi te gumki wymienił? Czym to może skutkować jeśli jeszcze tego nie wymieniłem? Czyli co jeszcze może się zepsuć przez te gumki?
Hugo - 06-06-2007, 16:59

Ficu865 napisał/a:
Czyli co jeszcze może się zepsuć przez te gumki?
Łączniki stabilizatora.
Anonymous - 06-06-2007, 17:06

i pewnie może mi się "złożyć" koło?
Xiff - 06-06-2007, 18:11

Podobno na bezpieczenstwo jazdy to nie wpływa, ale wkurzajace te stukanie, no nie..?
Anonymous - 06-06-2007, 18:29

Xiff napisał/a:
Podobno na bezpieczenstwo jazdy to nie wpływa, ale wkurzajace te stukanie, no nie..?

Zgadza się wkurzające. Mam nadzieję że uda mi się to zrobić przed wyjazdem na walacje. Ale jak koło mi nie odpadnie to mnie pocieszyłeś :wink:

Hugo - 06-06-2007, 22:17

Ficu865 napisał/a:
i pewnie może mi się "złożyć" koło?
Absolutnie nic z kołem Ci się nie stanie.
Anonymous - 07-06-2007, 23:39

Prawda wnerwia strasznie to specyficzne stukanie, ale w najbliższym czasie chcę wymienić owe gumki, które mam w bagażniku :P i przy okazji łączniki-jaką firmę polecacie, żeby dłużej polatało?