Tuning - TARCZE
czekoladka_1981 - 09-05-2007, 15:44 Temat postu: TARCZE witam:
mam pytanko czy mogę zmienić tarcze przednie na większe do galanta E-54A 2,0V6-24V
150KM mam obecnie 256mm i co jeszcze muszę zrobić oprócz tarcz.
POZDRAWIAM
Bartek - 09-05-2007, 15:57
Zwrotnice, jarzma zacisków, zaciski, tarcze, klocki od EA3 lub EA5 po 99 lub E88 i masz 275 mm i dwutłoczkowe zaciski o 50% większej powierzchni klocka
czekoladka_1981 - 09-05-2007, 17:24
Bartek napisał/a: | Zwrotnice, jarzma zacisków, zaciski, tarcze, klocki od EA3 lub EA5 po 99 lub E88 i masz 275 mm i dwutłoczkowe zaciski o 50% większej powierzchni klocka |
szukać nowych ,czy na allegro
piwkotom - 09-05-2007, 17:47
zalezy na co Cie stac ale chyba na allegro i tam gdzie rozbieraja auta na czesci. Jest teraz tego duzo, bo sciagaja auta z UK z kiera nie po tej stronie co trzeba. Ja sie kiedys dowiadywalem o to i w Lodzi mowili mi ze zestaw to mniej wiecej 600-700zl.
Ja na razie zalozylem u siebie tarcze nawiercane Zimmermanna za 195zl/szt i poki co... odpukac jest OK. Zobaczymy jak dlugo a moze starczy
czekoladka_1981 - 09-05-2007, 18:40
piwkotom napisał/a: | zalezy na co Cie stac ale chyba na allegro i tam gdzie rozbieraja auta na czesci. Jest teraz tego duzo, bo sciagaja auta z UK z kiera nie po tej stronie co trzeba. Ja sie kiedys dowiadywalem o to i w Lodzi mowili mi ze zestaw to mniej wiecej 600-700zl.
Ja na razie zalozylem u siebie tarcze nawiercane Zimmermanna za 195zl/szt i poki co... odpukac jest OK. Zobaczymy jak dlugo a moze starczy |
Tarcze masz ok. a klocki bo nie napisałeś. Ja mam z przodu kpl od 2-ch lat ATE 256mm a chcę na rocznik 98/99 czyli 275mm , a tył zamawiany był u NIPPARTSA za który zapłaciłam z przesyłką: 390 zł+60 rob. Co do ceny jest obojętna.
piwkotom - 09-05-2007, 19:23
O kasie to mowie w temacie kupowac nowe czy uzywane Nowych zwrotnic, jarzm itd nie kupisz za 600 zl.
Ja tez mam tarcze 256mm i mialem taki sam problem jak pewnie i Ty, tarcze regularnie sie gna. Dlatego zainwestowalem na poczatek w nawiercane, bo w rachube wchodzila u mnie rowniez wymiana na wieksze tarcze od modelu 08.98 wzwyz, jednak koszty mnie troszke sprowadzily na ziemie i stad te nawiercane tarcze. Jak na razie jest OK (odpukac). Klocki mam EBC, pierwszy raz, przedtem jezdzilem na ferrodo ale nie mam do niech uwag jak na razie. Wiem ze ATE to bardzo dobry zestaw ale tu problemem jest glownie zbyt duza masa auto do zbyt malych tarcz i stad problemy. Tarcze sie przegrzewaja a stad juz bardzo blisko do ich pogiecia, i to sie niestety dzialo u mnie notorycznie.
Pisze jedynie ze sa alternatywne rozwiazania co do poprawy tej niedorobki Mitsu. Albo wieksze tarcze i koszty (mnie na nie nie bylo stac) albo nawiercane tarcze, w moim przypadku jak na razie sprawdza sie ta druga metoda. Pisze jedynie pod rozwage
Jak juz wymienisz to daj znac jakie ostatecznie koszty.
pzdr i powodzenia
major - 10-05-2007, 21:31
skoro jez już wątek o tarczach to ja dorzuce swoje pytanko co trzeba zmienic aby do cari 1.6 zamontowac tarcze 256? i czy to wogole ma jakis sens?
Anonymous - 11-05-2007, 12:54
piwkotom napisał/a: | Pisze jedynie ze sa alternatywne rozwiązania co do poprawy tej niedorobki Mitsu |
To nie jest niedoóbka Mitsu Jest inna kwestia małych tarcz w japońcach z poprzednich lat - w Japonii jak byś pojechał z prędkością 160 km/h to spędziłbyś trochę czasu za kratkami. Oni nie potrzebują wielkich tarcz bo nie mogą tak szybko jeździć. Dopiero jak zaczęli wypuszczać nowe modele to przystosowali je do realiów prędkości europejskich
To taki mały OT
Anonymous - 11-05-2007, 15:03
To po co im EVO, Legnum Vr4, Supra, Skyline?
Hugo - 11-05-2007, 19:37
Tomas79 napisał/a: | To po co im EVO, Legnum Vr4, Supra, Skyline? | Żeby szybko jeździć po drogach niepublicznych.
miszkin - 24-05-2007, 20:20
Witam,
Przyłączam się do wątku. Mój miśq dorobił się już audio z prawdziwego zdarzenia, pieska za 15 PLN z allegro a teraz domaga się nowych żyletek, więc postanowiłem mu dogodzić i rozważam opcję "276mm"
Dzwoniłem właśnie do kolesia z allegro, który sprzedaje gala na kawałki - facet nawet nie wiedział co to zwrotnice i jarzma zacisków! Rozumiem, że ja mogę nie wiedzieć (no teraz już wiem), ale żeby sprzedawca?
Gdzie mógłbym znaleźć zdjęcia tych części, żebym mógł człowiekowi wytłumaczyć co chcę od niego kupić??
Z góry dzięki za pomoc.
piwkotom - 24-05-2007, 23:32
to wrzuce jeszcze 3 grosze do tej dyskusju, otoz rozmawialem wczoraj na ten temat z Japaneze (z tym ze dyskusja dotyczyla EA). Japanaze twierdzi (a troche mu wierze ), ze zwrotnicy nie trzeba wymieniac, bo rozstaw srub jest identyczny, i dzieki temu wystarczy wymienic (EA) same jarzma i zaciski. Czy ktos moze sie dorzucic z jakims info do tych trzech groszy?
A co do tarcz nawircanych Zimmermana o ktorych wspomnialem kilka postow wczesniej. W sobote dostalem info od Piciora, ktory kupil te tarcze kilka miesiecy wczesniej ode mnie, ze jego tarcze pekaja!!! Wic na dzien dzisiejszy przed kazdym wyjazdem w trase sprawdzam swoje organoleptycznie (na razie nic sie tfu, tfu, nie dzieje, ale troche sie martwie). I zaczynam powaznie myslec o zmianie tarcz na wieksze, co gdyby sie okazalo ze zwrotnica jest git ograniczyloby sie do okolo 150zl na strone (uzywany zacisk i jarzmo) + tarcze i klocki.
miszkin, najprosciej? Zacisk to wiadomo, jarzmo to ten dyngs, wlasciwie ramka, do ktorej jest przykrecony zacisk z klockami, a jarzmo jest przykrecone do zwrotnicy na ktorej mocowana jest calosc wraz z kolem. Zwrotnica obraca kolo przy kreceniu kierownica skrecajac kolo wraz z przyleglosciami
pzdr
miszkin - 25-05-2007, 08:44
No jakby tak było to byłoby idealnie choć mnie akurat mechanik (tw auto, wawa, puławska) powiedział, że rozstaw jest inny... no i bydź tu mądry czowieku .
A ten wczorajszy kolo z allegro był totalnie niekumaty - podam mu Twoją definicję to gotów mi jeszcze amortyzator wysłać... Jak mu zacząłem mówić o zwrotnicy to się spytał czy chodzi mi o tą dużą okrągłą tarczę...
xcracing - 20-07-2007, 17:33
Też od dłuższego czasu myślę o poprawieniu hamulców. Jakieś dwa lata temu chciałem wymienić tarcze na większe ale dowiedziałem się że zwrotnica także jest inna więc zaniechałem wymianay z uwagi na koszty. Ostatnio myślałem o tarczach nacinanych i wierconych MIKODY.
Ale ciągle chodzi mi po głowie pomysł, żeby zrobić to porządnie i wymienić na większe. Jakby zwronic nie trzebabyło wymieniać to już jutro bym zakładał nowe hamulce Może ktoś już zmieniał hamulce w Galu i wiej jak to jest z tymi zwrotnicami ??????
Anonymous - 25-07-2007, 01:36
Bardzo ciekawy temat - pomysl, juz wiem ze na zime tarcze na 95% beda do wymiany i jesli zwrotnica moglaby zostac to moglibysmy rozpoczac czyszczenie z jarzma i zaciskow allegro Moze ktos bedzie mial okazje sprawdzic te zwrotnice i napisze jak to jest naprawde...
|
|
|