Problemy techniczne - Wycieraczki przedniej szyby poszukiwane (W-wa)
Anonymous - 07-12-2005, 12:22 Temat postu: Wycieraczki przedniej szyby poszukiwane (W-wa) Witam. Proszę o radę w kwesti jakie wycieraczki kupić i ewentualnie gdzie. Mam już dosyć skakania przednich wycieraczek po szybie i chcę założyć coś dobrego.
Dzięki za propozycje.
ponton
Anonymous - 07-12-2005, 12:41
A jakich używałeś do tej pory?
Ja przetestowałem już kilkanaście par (valeo, bosch, i różne taniochy). Ostatnio mam jakieś angielskie - 80 zł za komplet - i są wyśmienite. Jak znajdę opakowanie to podam nazwę, bo naprawdę reszta się do nich nie umywa.
Hubeeert - 07-12-2005, 12:43
Ustaw kąt pochylenia ramienia wycieraczki do przedniej szyby to nie bedzie skakać.
Anonymous - 07-12-2005, 12:58
Hubeeert napisał/a: | Ustaw kąt pochylenia ramienia wycieraczki do przedniej szyby to nie bedzie skakać. |
Ustawiony i dalej skacze, no chyba że się szyba zatłuści.
ponton
[ Dodano: 07-12-2005, 13:00 ]
CichyTom napisał/a: | A jakich używałeś do tej pory? |
OEM-owych
Hubeeert - 07-12-2005, 13:02
ponton napisał/a: | Ustawiony i dalej skacze |
Czym?
Anonymous - 07-12-2005, 13:05
Hubeeert napisał/a: | ponton napisał/a: | Ustawiony i dalej skacze |
Czym? |
Kąt pomiędzy szybą a piórem jest ok 90st. Ustawione kombinerkami.
ponton
Hubeeert - 07-12-2005, 13:09
To około robi róznicę - zreszta ustawiasz nie pióro tylko ramię wycieraczki i powinno byc 0 stopni czyli ramię równolegle do szyby.
Anonymous - 07-12-2005, 13:32
Hubeeert napisał/a: | To około robi róznicę - zreszta ustawiasz nie pióro tylko ramię wycieraczki i powinno byc 0 stopni czyli ramię równolegle do szyby. |
O tym wszystkim wiem i uważam, że mam poprawnie ustawione wycieraczki. Mam natoniast poważne wątpliwości co do jakości samych piór.
ponton
Moominek - 07-12-2005, 14:53
Ustawianie nie pomaga... mam ten sam ból Kupiłem Bosha dedykowanego do Carismy. Nawet piórko posiada w lewej i skacze!! Problem prawdopodobnie w twardej gumie pióra leży... Jak się robi chłodniej to już tragedia. Jakie zatem kupić?
Anonymous - 07-12-2005, 17:05
Ja i Krzyzak kupujemy najtansze z mozliwych - zaskakujaco dobre sa
kupuje TOYA w Praktikerze
a ja - TOP-Gum w Carrefourze
i powiem Wam ze naprawde mozna sie zaskoczyc, zmieniam je co kwartal i zawsze mam dobra wizje.
pozdr
Student - 08-12-2005, 06:20
A ja kupuję MOT GUM i są ok. miałem Bosh-e to tragedia też skakały, kup tanie i tak po zimie powiniwneś zmienić, Ja do Cari kupiłem Lewą - 58 a Prawą 54 i jest ok.
JCH - 08-12-2005, 08:24
adams12 napisał/a: | ... zmieniam je co kwartal i zawsze mam dobra wizje. |
Na nówkach śmignąłem 3 lata.
O ile prawa już od dawna wymagała wymiany to lewa, wciąż była w miarę w porządku. Założyłem taniochy i jeśli tylko jest mokro to nawet się sprawdzają. Natomiast jeśli warunki pracy wycieraczek są dużo gorsze (błotko, mało deszczu) to nie sprawdzają się one zbyt dobrze.
Anonymous - 08-12-2005, 10:05
JCH napisał/a: | adams12 napisał/a: | ... zmieniam je co kwartal i zawsze mam dobra wizje. |
Na nówkach śmignąłem 3 lata.
O ile prawa już od dawna wymagała wymiany to lewa, wciąż była w miarę w porządku. Założyłem taniochy i jeśli tylko jest mokro to nawet się sprawdzają. Natomiast jeśli warunki pracy wycieraczek są dużo gorsze (błotko, mało deszczu) to nie sprawdzają się one zbyt dobrze. |
a widzisz, ja zmieniam co kwartal i nawet jak mi ktos blotem chlapnie to wystarczy
posikac spryskiwaczem i ZAWSZE zejdzie
trzy lata to ddduuuuuzo nawet jak na wycieraczki robione technologia kosmiczna,
a co dopiero na takie tanie
Bartek - 08-12-2005, 10:39
Ja od zmiany szyby na nordgownoglassa uwazam na wycieraczki - MOT-gum po jednym sezonie zrobily wiecej rys niz mam na 14 letniej ori.
Anonymous - 08-12-2005, 11:13
mi nie rysuja....
|
|
|