To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Wycieraczki przedniej szyby poszukiwane (W-wa)

Anonymous - 07-12-2005, 12:22
Temat postu: Wycieraczki przedniej szyby poszukiwane (W-wa)
Witam. Proszę o radę w kwesti jakie wycieraczki kupić i ewentualnie gdzie. Mam już dosyć skakania przednich wycieraczek po szybie i chcę założyć coś dobrego.

Dzięki za propozycje.

ponton

Anonymous - 07-12-2005, 12:41

A jakich używałeś do tej pory?

Ja przetestowałem już kilkanaście par (valeo, bosch, i różne taniochy). Ostatnio mam jakieś angielskie - 80 zł za komplet - i są wyśmienite. Jak znajdę opakowanie to podam nazwę, bo naprawdę reszta się do nich nie umywa.

Hubeeert - 07-12-2005, 12:43

Ustaw kąt pochylenia ramienia wycieraczki do przedniej szyby to nie bedzie skakać.
Anonymous - 07-12-2005, 12:58

Hubeeert napisał/a:
Ustaw kąt pochylenia ramienia wycieraczki do przedniej szyby to nie bedzie skakać.

Ustawiony i dalej skacze, no chyba że się szyba zatłuści.

ponton

[ Dodano: 07-12-2005, 13:00 ]
CichyTom napisał/a:
A jakich używałeś do tej pory?

OEM-owych

Hubeeert - 07-12-2005, 13:02

ponton napisał/a:
Ustawiony i dalej skacze

Czym?

Anonymous - 07-12-2005, 13:05

Hubeeert napisał/a:
ponton napisał/a:
Ustawiony i dalej skacze

Czym?

Kąt pomiędzy szybą a piórem jest ok 90st. Ustawione kombinerkami.

ponton

Hubeeert - 07-12-2005, 13:09

To około robi róznicę - zreszta ustawiasz nie pióro tylko ramię wycieraczki i powinno byc 0 stopni czyli ramię równolegle do szyby.
Anonymous - 07-12-2005, 13:32

Hubeeert napisał/a:
To około robi róznicę - zreszta ustawiasz nie pióro tylko ramię wycieraczki i powinno byc 0 stopni czyli ramię równolegle do szyby.

O tym wszystkim wiem i uważam, że mam poprawnie ustawione wycieraczki. Mam natoniast poważne wątpliwości co do jakości samych piór.

ponton

Moominek - 07-12-2005, 14:53

Ustawianie nie pomaga... mam ten sam ból :( Kupiłem Bosha dedykowanego do Carismy. Nawet piórko posiada w lewej i skacze!! Problem prawdopodobnie w twardej gumie pióra leży... Jak się robi chłodniej to już tragedia. Jakie zatem kupić?
Anonymous - 07-12-2005, 17:05

Ja i Krzyzak kupujemy najtansze z mozliwych - zaskakujaco dobre sa
kupuje TOYA w Praktikerze
a ja - TOP-Gum w Carrefourze :)

i powiem Wam ze naprawde mozna sie zaskoczyc, zmieniam je co kwartal i zawsze mam dobra wizje.

pozdr

Student - 08-12-2005, 06:20

A ja kupuję MOT GUM i są ok. miałem Bosh-e to tragedia też skakały, kup tanie i tak po zimie powiniwneś zmienić, Ja do Cari kupiłem Lewą - 58 a Prawą 54 i jest ok.
JCH - 08-12-2005, 08:24

adams12 napisał/a:
... zmieniam je co kwartal i zawsze mam dobra wizje.

Na nówkach śmignąłem 3 lata.
O ile prawa już od dawna wymagała wymiany to lewa, wciąż była w miarę w porządku. Założyłem taniochy i jeśli tylko jest mokro to nawet się sprawdzają. Natomiast jeśli warunki pracy wycieraczek są dużo gorsze (błotko, mało deszczu) to nie sprawdzają się one zbyt dobrze.

Anonymous - 08-12-2005, 10:05

JCH napisał/a:
adams12 napisał/a:
... zmieniam je co kwartal i zawsze mam dobra wizje.

Na nówkach śmignąłem 3 lata.
O ile prawa już od dawna wymagała wymiany to lewa, wciąż była w miarę w porządku. Założyłem taniochy i jeśli tylko jest mokro to nawet się sprawdzają. Natomiast jeśli warunki pracy wycieraczek są dużo gorsze (błotko, mało deszczu) to nie sprawdzają się one zbyt dobrze.

a widzisz, ja zmieniam co kwartal i nawet jak mi ktos blotem chlapnie to wystarczy
posikac spryskiwaczem i ZAWSZE zejdzie :)
trzy lata to ddduuuuuzo nawet jak na wycieraczki robione technologia kosmiczna,
a co dopiero na takie tanie :)

Bartek - 08-12-2005, 10:39

Ja od zmiany szyby na nordgownoglassa uwazam na wycieraczki - MOT-gum po jednym sezonie zrobily wiecej rys niz mam na 14 letniej ori.
Anonymous - 08-12-2005, 11:13

mi nie rysuja....