To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Organizujemy protest, przeciw wysokiej akcyzie na paliwa!!!

szczeslaw - 15-05-2007, 20:20
Temat postu: Organizujemy protest, przeciw wysokiej akcyzie na paliwa!!!
onet.pl napisał/a:
Rekordowo wysokie ceny paliw wzbudziły protesty amerykańskich kierowców, którzy na wtorek zapowiedzieli ogólnokrajowy bojkot stacji benzynowych.

"Nie tankuj 15 maja" - brzmiał rozsyłany za pośrednictwem poczty elektronicznej komunikat. Chęć uczestnictwa w proteście zapowiedziało wielu Amerykanów.

Galon zwykłej benzyny bezołowiowej w poniedziałek kosztował średnio w USA 3,10 dolara, o centa więcej niż w niedzielę. W Seattle, na zachodnim wybrzeżu, ceny osiągały nawet 3,47 USD. To - według American Automobile Association (AAA) - o około 1/3 dolara więcej niż rok temu. Tymczasem jeszcze w 2004 roku benzyna w Stanach Zjednoczonych kosztowała mniej niż dwa dolary za galon.

Cytowana przez dziennik "Seattle Post-Intelligencer" Cecily Spann, nabierająca na stacji paliwo do swego wielkiego terenowego Forda powiedziała, że raz na dwa dni wydaje na benzynę około 60 dolarów. "To mnie pożera żywcem" - podkreśla i nie wyklucza zmiany auta na bardziej ekonomiczne. Według niej, bojkot to dobry pomysł.

Organizatorzy bojkotu twierdzą bowiem, że ich protest może znacząco uderzyć w zyski kompanii paliwowych, co zmusi ich do obniżki cen. Natomiast wysokie ceny benzyny natychmiast odbijają się na domowych budżetach Amerykanów, gdyż samochód jest dla nich podstawowym środkiem transportu.

Tymczasem eksperci oceniają, że protest będzie miał niewielki wpływ na ustalanie cen przez producentów, gdyż ceny paliw zależą od wielu czynników. Eksperci dodają, że największe straty w związku z bojkotem poniosą właściciele stacji benzynowych.

"Amerykańscy konsumenci zużywają bardzo dużo benzyny" - podkreśla rzecznik Amerykańskiego Instytutu Paliwowego Bill Bush. Dlatego, jego zdaniem, bojkot nie będzie miał większego znaczenia, dopóki nie nastąpi znaczny spadek sprzedaży paliw w USA.

Źródło: http://biznes.onet.pl/0,1536075,wiadomosci.html

Mają prawie 2x tańszą benzynę niż u nas, a i tak chcą protestować.
A my jak te pokorne baranki znosimy horrendalnie wysoką akcyzę na paliwa i płacimy.
Czy kierowcy w Polsce naprawdę nie mogliby się zmobilizować i zorganizować podobnego protestu? Albo jechać pod sejm i zaprotestować?
Cały czas narzekamy a to że drogo, że drogi fatalne, że przepisy chore, że mandaty wysokie. I na narzekaniu się kończy. Górnicy, lekarze, pielęgniarki i inni strajkują i dostają. A kierowcy, których jest kilkakrotnie więcej, nic nie potrafią zrobić.
Może by tak w końcu pokazać, że mamy tego jednak dość?
Nie wierzę, że za pomocą internetu i róznych internetowych klubów motoryzacyjnych, nie bylibyśmy w stanie zorganizować przynajmniej kilkutysięcznego protestu w skali kraju. Takiego, który mógłby napsuć trochę krwi krwiopijcom z Wiejskiej, który zostałby zauważony przez media.

Panie i Panowie ZRÓBMY COŚ!!!

JCH - 15-05-2007, 20:48

szczeslaw napisał/a:
Panie i Panowie ZRÓBMY COŚ!!!
W pierwszej chwili pomyślałem żebyśmy przesiedli się na rowery. Tylko jak mam dojechać 30 km do pracy rowerem :?: Może te 30 km to jeszcze bym zdzierżył tylko którędy mam, kurna, jechać? DTŚ-ką, A4-ką? Poza tym np. teraz leje jak z cebra .... :?
To kwestia chyba wysokich podatków i marż koncernów paliwowych. Może powinniśmy nie my przesiąść się na rowery ale np. zablokować Ministerstwo Finansów i siedziby Orlenu i Lotosu tak, aby pani Zyta i prezesi dymali na piechotę do domu.

szczeslaw - 15-05-2007, 20:58

JCH, na taki odzew liczyłem :)
Bez żadnego "to się nie uda", "nie ma sensu", "odpuść sobie".
Grunt to pozytywne podejście do sprawy.
Wspólnie zawsze coś się wymyśli.
JCH napisał/a:
zablokować Ministerstwo Finansów i siedziby Orlenu i Lotosu tak, aby pani Zyta i prezesi dymali na piechotę do domu

szczeslaw napisał/a:
jechać pod sejm i zaprotestować

Posłom też można poblokować drogi, żeby na piechotę musieli dymać :)
Ale tak naprawdę forma protestu jest tu kwestią drugorzędną.
Ważniejsze jest nagłośnienie sprawy.

JCH - 15-05-2007, 22:05

szczeslaw napisał/a:
Ważniejsze jest nagłośnienie sprawy.
Masz rację, bo to, że nie zatankuję 15-go to w nic nie da w sensie obrotu paliwem, bo wiadomo, że albo zatankowałem 2 dni wcześniej, albo zatankuję jutro. No ale cóż .... :?
W takim razie ja nagłaśniam:

:!: :!: :!: Nie tankuję na ORLENIE :!: :!: :!:

No a teraz napiszę jak w ostatni weekend wydymało mnie NESTE. W zasadzie to sam się wydymałem :doubt:
Do czwartku wisiała sobie cena za ON 3,38 no to myślę sobie, że zatankuję w piątek po pracy. W piątek zmiana ceny - :shock: - 3,46. No cóż, zatankowałem w niedzielę po 3,46. Jadę w poniedziałek rano do pracy a tu .... z powrotem 3,38. W zasadzie powinienem napisać "Nie tankuję na NESTE" ale gdzie będę miał tak dobrze .... ;) :rolleyes:

konrad1704 - 15-05-2007, 22:50

tez bym chetnie cos zrobil w tym kierunku bo troche przerazaja mnie ceny paliwka i jak one sobie spokojnie rosna z tankowania na tankowanie, tylko czy polscy kierowcy sa zdolni do jakiejkolwiek reakcji?
szczeslaw - 15-05-2007, 23:04

konrad1704 napisał/a:
czy polscy kierowcy sa zdolni do jakiejkolwiek reakcji?

Też zaczynam w to powątpiewać. Np. jak widać, Mitsumaniaki to sami bogaci ludzie i nie przeszkadzają im wysokie ceny paliw - 88 odsłon tematu i 3 odpowiedzi (nie licząc moich).

Ale w sumie co nam szkodzi spróbować?
Zamiast pisać kawały w off-topicu, można by się było zastanowić nad taką akcją protestacyjną i następnie porozsyłać info po znajomych, innych klubach. Może się rozejdzie, może coś się uda zrobić?
To naprawdę nic nie kosztuje...

Robson86 - 15-05-2007, 23:22

szczeslaw napisał/a:
Zamiast pisać kawały w off-topicu, można by się było zastanowić nad taką akcją protestacyjną i następnie porozsyłać info po znajomych, innych klubach. Może się rozejdzie, może coś się uda zrobić?
To naprawdę nic nie kosztuje...

Mysle ze to swietny pomysl na "reklame" takowej akcji....kto wie "a noz" sie uda troszke powstrzymac te galopujace w gore ceny paliw :P
Pozdroo

Anonymous - 15-05-2007, 23:46

Jestem absolutnie za bojkotem, jaki by nie był! To co dzieje się w Polsce powinno trafić do księgi rekordów Guinesa, mamy wszystko najdroższe, zaczynając od paliwa a kończąc na internecie i rozmowach tel. Musimy z tym wszystkim skończyć, my Polacy! wziąć się w końcu w garść i zmienić ten cholerny kraj!
Zacznijmy więc od paliwa, jest za drogie i do tego najgorsze jakościowo w UE, proponuję zebrać odpowiednią ilość podpisów i uroczyście wręczyć odpowiednim władzom :twisted:

Robson86 - 15-05-2007, 23:58

a np. w stanach nie dosyc ze samochody tanie (np. takie Evo tansze o kilkanascie procent od "naszych" cen, to jeszcze benzyna ktora na nasze realia nie jest droga jest dla nich (hamerykanow) za droga)... :P :P :evil:
W takim razie proponuje stworzyc jakis temat czy cos w tym stylu aby mozna bylo sie do niego wpisywac i...
szczeslaw napisał/a:
i następnie porozsyłać info po znajomych, innych klubach.
:twisted:
Pozdroo

szczeslaw - 16-05-2007, 10:43

http://biznes.onet.pl/0,1536259,wiadomosci.html
Jackie - 16-05-2007, 17:45

szczeslaw, w 100% się z Tobą zgadzam. Załóż proszę (jako inicjator) temat z datą i prośbą o rozesłanie do znajomych a ja wyślę do wszystkich PW z informacją o akcji. Jest nas już ponad 4000ludzi! to się siła robi powoli a każdy ma w konatktach pewnie pod 100znajomych. Do dzieła.
Pozdrawiam

Anonymous - 16-05-2007, 19:59

Jestem za ale napiszę coś więcej jak przeczytam cały temat bo teraz w pracy młyn więc w wolnej chwili dodam cos więcej:) :wink:

[ Dodano: 16-05-2007, 20:20 ]
ok przeczytane:) Jestem za i jak najbardziej piszę się na jakieś blokady :mrgreen:

Anonymous - 16-05-2007, 21:36

Ja rowniez popieram i jestem za jakas podobna akcja jak zrobili Amerykanie - a mowi sie ze to taki glupi narod :wink:
szczeslaw - 16-05-2007, 22:56

Panowie najpierw może ustalmy jakieś szczegóły, formę ewentualnego protestu, a dopiero potem będziemy rozsyłać informację do znajomych i innych klubów.
Narazie myslałem, żeby zamiast zakładać nowy topic, zmienić tylko tytuł tego.
Jackie mógłby rozesłać do klubowiczów informację o inicjatywie i zobaczymy co inni na to.
Tak przynajmniej ja bym to widział.

Kofi - 16-05-2007, 23:48

Jestem za