To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lancer Ogólne - Premiera Lancera X w Polsce

Anonymous - 01-06-2007, 17:45
Temat postu: Premiera Lancera X w Polsce
Zgodnie z obietnicą z innego tematu chciałbym się z Wami podzielić news'ami na temat premiery nowego Lancera X. Dowiedziałem się że pierwsze sztuki do jazd testowych pojawią się w salonach, podobno już w Lipcu, sprzedaż rusza w Sierpniu. Ciekawy jestem na ile to prawda. Jeżeli chodzi o poziom wyposarzenia to jeszcze nic dokładnie nie wiadomo. Lancer X na początku będzie występował tylko w sedanie, wersja sportback (ni to hatchback, ni to kombi) do sprzedaży wejdzie rok później. Póki co nie planowana jest wersja kombi. Początkowo w ofercie będą dwie jednostki napędowe 1,5 benzyna i 2.0 DID (TDI). W późniejszym okresie dojdzie jeszcze 1,8 benzyna i o zgrozo jakiś mniejszy diesel producji PSA, czyli HDI. Ceny? - mają być zbliżone do Toyoty Auris. Najciekawsze jest to, że premiera (i nie tylko ta w Polsce) była opóźniona z powodu rynku Rosyjskiego. Rosjanie tak bardzo sobie upodobali nowy model, że zabukowali 4 miesięczną produkcję w Japoni. W związku z tym na reszcie rynków nie było co prezentować :) )

Jeżeli ktoś z Was wie coś jeszcze, zapraszam do rozwijania wątku.

sla - 01-06-2007, 22:07

Czyli jak poprzednio, kombi w starej budzie przez kilkanaście lat lub brak. Niezbyt dobre wiadomości dla miłośników takiego nadwozia.
Hubeeert - 01-06-2007, 22:25

sla, badz laskaw przypomniec nam jakie kombi Lancer bylo produkowane przez kilkanascie lat :?:
A co do kombi w nowym Lancerze jestem dziwnie spokojny, ze ludzie w skosnych oczach cos wykombinuja ;-)

Rafal_Szczecin - 01-06-2007, 22:29

Hubeeert napisał/a:

sla, badz laskaw przypomniec nam jakie kombi Lancer bylo produkowane przez kilkanascie lat

to moze ja odpowiem za SLA

lancer kombi ( CAOW )

byl produkowany praktycznie w niezmienionej formie od 93 do ok 99 r ( narazie nikt nie jest mi w stanie odpowiedziec do ktorego roku go produkowano ) ( gdzie lancer w sedanie zmienial swoj wyglad )

Hubeeert - 01-06-2007, 22:46

Rafal_Szczecin napisał/a:
lancer kombi ( CAOW )

byl produkowany praktycznie w niezmienionej formie od 93 do ok 99 r

Moze matematyke mialem w szkole juz dosc dawno ale wciaz dla mnie to nie jest kilkanascie lat. :)

josie - 02-06-2007, 20:39

lancer kombi ( CAOW )

CBOW :wink:

sla - 03-06-2007, 12:44

lancer kombi ( CAOW )

byl produkowany praktycznie w niezmienionej formie od 93 do ok 99 r

Nowy model pokazał się w 2003 roku, tak więc by może byłem mało precyzyjny jednak lancerowi kombi w starej budzie bliżej do kilkunastu obecności na rynku w niezmienionym wyglądzie niż do kilku.

Hubeeert - 03-06-2007, 14:25

sla napisał/a:
Nowy model pokazał się w 2003 roku, tak więc by może byłem mało precyzyjny

Tak jakby.
Najdluzej produkowanym kombi pod nazwa Lancer bylo to ktore pokazalo sie w bodajze 85 roku i bylo produkowane do czasu az wprowadzono to o ktorym napisal Rafal - CBxW.

sla napisał/a:
jednak lancerowi kombi w starej budzie bliżej do kilkunastu obecności na rynku w niezmienionym wyglądzie niż do kilku.

Mi blizej do 40 niz 20 ale mam 35 ;-) Nie szukaj na sile usprawiedliwienia :D nic sie przeciez nie stalo :)

Anonymous - 03-06-2007, 14:37

Ceny Toyoty Auris zaczynają się od 57tys. biorąc pod uwagę , że Toyota jest beznadziejna, Lacer w tej cenie wydaje się być autem pod każdym względem ciekawszym i lepszym, oczywiście ti tylko moja opinia. Czy macie jakieś dokładniejsze dane techniczne nowegoLanca, przewidzianego na nasz rynek? Głownie chodzi mi o silniki?
Hubeeert - 03-06-2007, 18:45

Bastek napisał/a:
biorąc pod uwagę , że Toyota jest beznadziejna
Odwazna opinia. Rozumiem, ze posiadasz oba i stad ten osad?
Anonymous - 03-06-2007, 20:45

Abstrachując od mojej opinii, nadal nikt nie udzilił konstruktywnej odpowiedzi.
Zasięgnąłem więc wiedzy z innego źródełka, ni i silnik podstawowy z obecnego Colta, czyli 1.5 L mivec 115km. wydaje się być dobrą bazą dla podstawowej wersji Lancera. Opcją może być turbinka i już mamy z tego silniczka 150kucyków, jak dla mnie malina.
Co do Aurisa, testy tego modelu conajmniej rozczarowują pod względem prowadzenia, hamowania, miejsca w kabinie-szczególnie z tyłu, jest mniej miejsca niż w poprzedniku.
Pomijam design tego auto, bo poprostu nie ma nad czym rozprawiać-beznadzieja!
Reasumując, dla nowego Lacera ten model Toyoty nie powinien stanowić konkurencji, chyba , że ktoś jest ślepy i gupi :P , tym bardziej, że Toyote klepią gdzieś na wiosce w Turcji i jakoś mnie to nie przekonuje, ale jak mówię to tylko moja opinia, pozdr.

Anonymous - 03-06-2007, 20:58

Cytat:
Zasięgnąłem więc wiedzy z innego źródełka, ni i silnik podstawowy z obecnego Colta, czyli 1.5 L mivec 115km

Z moich informacji wynika że silnik 1.5 L w Lancerze X będzie nową konstrukcją MMC, a nie tą znaną z Colta.
Dane silnika poniżej:
1. Moc = 109 KM @ 6000 obr./min.
2. Moment = 143 Nm @ 4000 obr. /min.
3. Prędkość max = 191 Km/h
4. Przyśp. 0-100 Km/h = 11,9 s

Hubeeert - 03-06-2007, 23:57

Seventy7 napisał/a:
silnik 1.5 L w Lancerze X będzie nową konstrukcją MMC, a nie tą znaną z Colta
Bo w Colcie o ile mnie skleroza nie myli jest 4G15 MIVEC czyli cos co pamieta jeszcze Gierka.

[ Dodano: 04-06-2007, 00:07 ]
Bastek napisał/a:
Co do Aurisa, testy tego modelu conajmniej rozczarowują pod względem prowadzenia, hamowania, miejsca w kabinie-szczególnie z tyłu, jest mniej miejsca niż w poprzedniku.
Wiesz tak samo dobrze jak ja, ze polskie testy sa peanami na czesc niemieckich samochodow. Wg prasy angielskiej Auris nie jest zly. A nawet calkiem dobry.
Co nie zmienia faktu, ze to nie Mitsu ;-)

Anonymous - 04-06-2007, 10:21

Seventy7 napisał/a:

1. Moc = 109 KM @ 6000 obr./min.
2. Moment = 143 Nm @ 4000 obr. /min.
3. Prędkość max = 191 Km/h
4. Przyśp. 0-100 Km/h = 11,9 s

To jestem zawiedziony :(
Obecnie 1,6

1. Moc = 98 KM @ 5000 obr/min
2. Moment = 150 Nm @ 4000 obr/min
3. Prędkość max = 176 km/h
4. Przysp. 0-100 km/h = 11,8 s

Więcej koników za to mniejszy moment obrotowy. Do tego chyba będzie cięższy od obecnego modelu.Mam nadzieję,że nie będzie to jedyny silnik benzynowy na naszym rynku i dołożą jeszcze 2,0l

Anonymous - 04-06-2007, 11:27

Cytat:
Mam nadzieję,że nie będzie to jedyny silnik benzynowy na naszym rynku i dołożą jeszcze 2,0l

Ja też bym widział taki silnik w ofercie, aczkolwiek mam info, że planowany jest jedynie jakiś nowy 1.8 L. Na razie są to jednak spekulacje i nikt nie potwierdzi na 100% co znajdzie się w ofercie. Poczekamy zobaczymy