To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Ogólne - 2 akumulatory w Pajero III ! Po co ??

Anonymous - 03-06-2007, 18:54
Temat postu: 2 akumulatory w Pajero III ! Po co ??
j/w Po co są w Pajero III 2 akumulatory ?? Bo z tego co widzę u mnie jest wyciągnięty ten z lewej strony a samochód jeździ :D Czy jeżeli go nie ma, to coś może się stać ?
miczon - 03-06-2007, 19:56

Może masz (miałeś) WEBASTO. Do tego jest potzebny drugi akumulator.
Anonymous - 03-06-2007, 20:03

A jak sprawdzić czy takie coś mam ? ;) Ma ktoś w swoim to Webasto ??
miczon - 03-06-2007, 20:09

Hehe. Tego ci nie powiem, bo niestety nie mam. Chodzi o TZW ogrzewanie postojowe. Może masz jakieś dodatkowe pokrętła, programator czasowy temperatury itp. Coś co zapodajesz, a włacza się np. rano następnego dnia i jak przychodzisz do autka to jest ciepło :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Anonymous - 03-06-2007, 20:52

Hmm, nie widziałem tam nic takiego :D
Hubeeert - 04-06-2007, 00:20

Nygus, na naszym forum podobnie jak na innych forach internetowych istnieje funkcja zwana Szukaj
Po jej uzyciu wyskakuje krotka lista tematow z ktorych interesuje Cie wlasnie ten -> http://www.mitsubishi-gra...light=akumul%2A

Pozdrawiam

Gene - 04-06-2007, 08:07

Generalnie, co dwa akumulatory to nie jeden. :mrgreen:
W warunkach terenowych jest to bardzo przydatna sprawa. Masz zawsze dodatkowe zrodlo pradu. Najczesciej ten akumulatorek ma zasilac winch'a. Dwa aku daja wieksze mozliwosci rozruchowe np w Skandynawi przy bardzo niskich temperaturach terenowki moga sprawniej odpalac.

Anonymous - 04-06-2007, 10:52

mizon napisał/a:
Może masz (miałeś) WEBASTO. Do tego jest potzebny drugi akumulator.

No niezupelnie a przynajmniej nie z tego powodu są montowane dwa aku. Ja mam webasto termo top z/c i jeden aku.
Idea dwoch bateri zwiazana z duzym zapotrzebowaniem na prąd w autach terenowych przy czym; ladowane są oba aku na raz ale jeden przeznaczony jest do seryjnych odbiornikow a drugi obsluguje caly sprzet dodatkowy, wyciagarki, dodatkowe (zazwyczaj b. mocne)reflektory, gps, radia itp. przynajmniej tak powinna funkcjonowac poprawnie zmodelowana instalacja. Dzieki temu w nocy np. kucną swiatla ale silnik odpali.

miczon - 04-06-2007, 10:58

Videlec napisał/a:
No niezupelnie a przynajmniej nie z tego powodu są montowane dwa aku.

Sugerowałem się tym, że znajomy miał kiedyś Opla Monterey z webasto i druga bateryjka obslugiwała tylko to :D

Anonymous - 04-06-2007, 11:14

Dokladnie, auto fabrycznie mialo dawa aku (uklon producenta w strone przyszlych modyfikacji dokonywanych przez uzytkownika) dodane webasto (fabrycznie lub pozniej przez uzytkownika) zostalo podlączone zgodnie z zasadami sztuki.

Producent auta daje mozliwosc wyboru klientowi w salonie: wersja jeden aku, gdy nie ma w planach modyfikacji w aucie (i nie placi za cos czego nie bedzie wykozystywal) lub wersja dwa aku gdy w przyszlosci bedzie przerabial auto do bardziej ekstermalnych akcji.

Gene - 04-06-2007, 12:13

Dokladnie i rzeczowo. Chyba posty Videlca rozwiewaja wszelkie spekulacje. GJ :wink:
Anonymous - 04-06-2007, 12:58

musialem cos napisac bo dostalem maila ze nieaktywne konta bedą kasowane :wink:
Anonymous - 04-06-2007, 18:50

Videlec napisał/a:

Też takiego dostałem i muszę pisać.
Kiedy chodziłem po dealerach za Miśkiem to mi wyjaśnili że w tym autku jest seryjnie montowane nagłośnienie jakiegoś "Rokforda" czy jakoś tak i jest tam wzmacniacz ponad 600W dodając do tego sprawność wzmacniacza radyjko ze zmieniarką i monitorkiem to pewnie razem z 1000W to daje prąd z 70 - 80 A akumulator starczył by na godzinę głośnej muzy.

zbyszekm2 - 04-06-2007, 19:23

janusz napisał/a:
Videlec napisał/a:

Też takiego dostałem i muszę pisać.
Kiedy chodziłem po dealerach za Miśkiem to mi wyjaśnili że w tym autku jest seryjnie montowane nagłośnienie jakiegoś "Rokforda" czy jakoś tak i jest tam wzmacniacz ponad 600W dodając do tego sprawność wzmacniacza radyjko ze zmieniarką i monitorkiem to pewnie razem z 1000W to daje prąd z 70 - 80 A akumulator starczył by na godzinę głośnej muzy.

Jesli mówisz o DID to bzura, nagłośnie nie nie jest tu najlepsze. i napewno nie ma wzmacniacza 600W.

Anonymous - 04-06-2007, 21:07

Wcale nie zmyślam obejrzyj cennik z Mitsubishi . Można pobrać z ich strony.
A ten wzmacniacz no nawet nie 600 a 860W.
Chciałem tu dać skan cennika ale nie mam takiej możliwości nie wiem dla czego.
Jak było w pierwszym poście chodzi o Pajero III tam silnik diesla to tylko 3,0 DI-D
http://mitsubishi.pl/index.php?OfferCennik=11
I tak jak pisałem to nie ja wymyśliłem tylko sprzedawcy u dealera tak mi wyjaśnili.