[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Jechal, zgasl i wiecej nie odpalil...
sruba - 24-12-2005, 21:59 Temat postu: [CA4A 1.6] Jechal, zgasl i wiecej nie odpalil... Dzisiaj misiek mnie zaskoczyl - jechal sobie i w pewnym momencie zgasl...
Check engine sie nie zapalilo, po prostu sobie zgasl...
Rozrusznik kreci i zadnej reakcji. Elektryka dziala (swiatla, wycieraczki, itd), niestety nie dostaje iskry...
Jakies pomysly ?
Bezpieczniki, jakies inne ustrojstwo, czy moze.... aparat zaplonowy (oby nie)?
Hubeeert - 24-12-2005, 22:09
Może być to ECU a konkretnie kondziory jak twój samochód pochodzi z 92-93... Oby nie.
sruba - 24-12-2005, 22:40
tak. misiek jest z 1993 r, 1,6 16V...
Hubeeert - 24-12-2005, 22:50
Powodów może być mnóstwo - zacznij od sprawdzenia jak z iskrą.
Jeżeli jest to sprawdź paliwo.
Jak nie ma ( a pewnie nie ma) to powodów może byc parę
1. ECU (kondensatory)
2. Czujnik położenia wałka/wału (nie pamiętam)
3. Cewka/cewki (nie pamiętam jak jest u Ciebie w silniku)
4. I najbardziej prozaiczny powód - leje jest mokro może coś zamokło ?
Wesołych Świąt pomimo tego
P.S.
Przeniosłem do działu Colt.
p0gr0m - 25-12-2005, 01:48
czesc, no to mamy pecha bo ja mam to samo jade sobie misiem na lpg godzina okolo 18 deszcz itp, przejechalem 5 km nagle misiu przy dodawaniu gazu dostaje dlawienia.
zatrzymuje sie przelaczam na benzyne i misiu gasnie odpalic juz nie odpalil do tej pory i niewiem co jest przyczyna. iskra jest . kable wn ngk nowe, swiece nowe, kopulka nowa , palec rozdzielacza nowy. mis stoi , rozrusznik kreci , silnik nie odpala iskra jest. opadaja mi juz rece bo niewiem co to mze byc zawsze sie to tak dzieje jak pada deszcz tzn z 10 razy tak mialem od czasu kupna czyli pol roku. help
Anonymous - 25-12-2005, 10:25
widocznie ten typ tak ma
a tak powaznie to powiem Wam ze u mnie w deszczowa pogode tez nie jest najlepiej...
w przejazd przez NIEKTORE - niekoniecznie najwieksze - kaluze konczy sie zanikiem
iskry na ok minute trzeba wlaczyc awaryjne, troche poczekac, odpalic i jechac...
strasznie irytujaca sprawa!! i cholera wie co to jest...
Anonymous - 25-12-2005, 10:40
ja mam tak w gieteju od dłuższego czasu... ostatno się pogorszyło do tego stopnia że jeśli nie znajdę rozwiązania do wtorku, wymieniam silnik. Bartek mi podsunął jeszcze czujnik spalania stukowego -> u mnie problemy zaczęły się wraz z wilgocią (nierówna praca, szarpanie, falujące obroty) i za cholere nie chcą ustąpić mimo wymienienia połowy osprzętu.
Anonymous - 25-12-2005, 11:15
mamy w takim razie co innego, bo u mnie caly czas pracuje rowno. tylko jak dostanie nagle
gdzies wilgoci, wody itp to przestaje dawac iskre. dziwne jest to ze rano, zawsze odpala a
tylko w czasie jazdy zdarzaja mu sie takie przypaly... ;(
co do autka Sruby to:
- jak cos jest nie tak z ECU to chyba caly czas sie pali CE prawda?
- no chyba ze go tam wypalilo doszczetnie
Artii - 25-12-2005, 12:32
shovel napisał/a: | (nierówna praca, szarpanie, falujące obroty) i za cholere nie chcą ustąpić mimo wymienienia połowy osprzętu. |
A moze to wtryski?
Tez mi czasem szarpie zwlaszcza jak jest zimny na bezynie od kiedy dolewam do niej stp . Wczesniej tak nigdy nie mialem.
Anonymous - 25-12-2005, 16:07
Artii, wtryski wymieniłem już z miesiąc temu... to któryś z czujników, albo nie wiem co. mam o tyle komfortową sytuacje że mam drugi silnik ze skrzynią gotowy do swapu, więc jak coś po prostu podmienie.
Anonymous - 26-12-2005, 03:00
U mojego ojca w renaultcie byly takie same objawy co u p0gr0ma , z tym ze po odczekaniu lub osuszeniu silnika zapalal. Bylismy u mechanika i powiedzial ze to cewka , zalal ja zywica i problem zginal.
josie - 27-12-2005, 12:36
Miałem identycznie - większa kałuża i można było szukać pobocza żeby odstać 3-4min. Jak silnik był zimny i nie chciało szybko odparować to jeszcze więcej.
Rozwiązanie: przebicie na cewce przy wyjściu na kabel WN. Dodatkowo niekontakt na złączce przewodów 12V do cewki . Polecam gorąco sprawdzić.
Kofi - 27-12-2005, 12:57
obstawiam czujnik polozenia walu korbowego
sruba - 06-01-2006, 23:23
juz wszystko wiem - padl mi aparat zaplonowy i to nie cewka, ale cos innego "glebiej". po podmiance samej cewki nie bylo w dalszym ciagu zadnej reakcji - czyt. iskry na swiece... aparat zastapilismy innym, z carismy i tym razem sie iskra pokazala.
wiec... kupie za rozsadna kase, aparat zaplonowy do colta 1,6 16V 4G92...
kochajj - 07-01-2006, 00:21
chodzi o POWER MODULE- wzmacniacz zapłonu???? z tego co pamietam na gniazdo 8 pinowe
|
|
|