[97-04]Galant EAxA/W - Pytanie odnosnie znakowania modeli EAxx
Anonymous - 01-07-2007, 21:54 Temat postu: Pytanie odnosnie znakowania modeli EAxx Zawitalem na to forum po raz pierwszy, wiec na wstepie witam wszystkich bardzo goraco.
W niedalekiej przyszlosci zamierzam zmienic auto i moja uwage zwroci wlasnie ten model Mitsu. A z racji tego ze zanim sie na cos zdecyduje musze to przestudiowac to na wstepie chcialbym spytac odnosnie oznakowania modeli, w tym temacie - http://www.mitsubishi-gra...wtopic.php?t=20
sa trzy rozne przedzialy rocznikowe modelu EAxx. Pytanie brzmi- jakie wszystkie mozliwe literki badz cyferki moga sie kryc pod tymi dwoma "xx" i jaki wplyw ma to na wyglad/silnik/wyposazenie auta? Bo ogladajac zdjecia galantow widze ze czasem model z roku 2002 jest taki sam (wizualnie) jak z roku '98 etc. Wiec czego tyczy sie to oznaczenie?
Nigdzie na forum nie znalazlem szczegolowego spisu modeli EAxx wraz z zaznaczeniem roznic pomiedzy nimi. Jezeli jest a przegapilem to przosze mnie jakos nakierowac a topic ewentualnie /move kosz
Pozdrawiam serdecznie i czekam na informacje
akbi - 02-07-2007, 08:25
EAxy
x-2 silnik benz pojemnosc 2.0
x-3 silnik benz pojemnosc 2,4 GDI
x-5 silnik benz pojemnosc 2,5 v6
x-6 silnik diesel pojemnosc 2.0
y-A - sedan
y-W - kombi (wagon)
swinks_UK - 02-07-2007, 13:54
Dokładnie jak powyżej. Opcje wyposażenia, czyli tzw. "trim" określał dodatkowy opis:
- SE (Sport Edition)
- GLS
- GLX
chyba po 2001:
- Avance
- Equipee
- Elegance
Spotkałem się jeszcze z określeniem do aut po 2001 SE ale jako "Special Edition", które niewiele ma wspólnego z dawnym SE (Sport).
macia - 02-07-2007, 15:28
Więcej na ten temat w dziale warsztat, na przykład tutaj
Anonymous - 02-07-2007, 16:14
ja mam "Special Edition" i moj jest z '98 ale tak naprawde nie wiem co ma to oznaczac.. ;]
Anonymous - 02-07-2007, 20:06
ok dzieki wielkie juz mniej wiecej wiem co i jak
Pozdro
Anonymous - 20-10-2007, 00:20
[quote="...
- SE (Sport Edition)
- GLS
- GLX
...quote]
A co oznacza GLS i GLX?
sampler - 20-10-2007, 20:55
A czy mogli by koledzy i kolezanki opisac wszelkie zmiany w rekinkach na przelomie lat? Np kiedy wprowadzono biale kierunki inny zderzak itd. Bylbym wdzieczny
akbi - 20-10-2007, 21:48
Adley napisał/a: | A co oznacza GLS i GLX? |
opcje wyposażenia w samochodach ...oznaczenia stosowane tylko w pojazdach z silnikami o poj 2.0
GLX-uboższa wersja
GLS-bogatsza wersja
sampler napisał/a: | A czy mogli by koledzy i kolezanki opisac wszelkie zmiany w rekinkach na przelomie lat? Np kiedy wprowadzono biale kierunki inny zderzak itd. Bylbym wdzieczny |
Nie jest to takie proste, gdyż zmiany nie szły jednotorowo.
... to tak pokrótce opiszę, lecz z góry przepraszam, za ew błędy
1997 (końcówka 96) - powstanie modelu EA
1999 (końcówka 98) - zmiana kierunkowskazów na białe, zmiana halogenów na okrągłe, poprawka hamulców
2001 - wprowadzenie elektrycznie zamykanych lusterek bocznych
Pojazdy z silnikiem 2.0 można było kupić w dwóch podstawowych wersjach wyposażeniowych:
GLS-uboższa wersja
GLX-bogatsza wersja
Dodatkowo, każdy model auta (chodzi o silnik) można było kupić w wersjach:
Standard - bez oznaczeń
SportEdition (prod 97-00) - inny zderzak i wnętrze aluminio-podobne
Avance (prod 01-02) - inny zderzak, TLC, składane lusterka boczne, skóra
Elegance ... nie znam niestety danych, ale na pewno skóra w środku
sampler - 20-10-2007, 22:09
w 99 r chyba tez zmieniono tylnie swiatla.
Roznice w grillach kiedy wystepowaly?
Moze uzasadnie moje pytanie. Jestem na etapie szukania auta i chcialbym miec wiedze na temat ewentualnego kombinowania przy wyposarzeniu. Np auto po strzale moze miec cos innego zamontowane anizeli wynikaloby to z VIN-u
swinks_UK - 20-10-2007, 23:34
O ile się nie mylę jeszcze szła wersja trimu "Equipee" czy jakoś tak, ale nie wiem jak ją przypasić. Czasami na Autotraderze są egzemplarze tak opisywane.
Z powyższej klasyfikacji trochę się wymyka EA3A (GDI). Z zewnątrz był identyczny z podstawowymi wersjami 2.0, ale w środku był bogatszy od "dwójek" - na poziomie 2.5 V6.
roch_27 - 21-10-2007, 11:29
Udzio napisał/a: | GLS-uboższa wersja
GLX-bogatsza wersja | a nie przypadkiem odwrotnie
Więcej na temat oznaczeń >>KLIK<<
pozdro
OLV - 24-11-2007, 00:03
Elegance GLS nie ma skor
roch_27 - 24-11-2007, 08:58
OLV napisał/a: | Elegance GLS nie ma skor | nie ma takiego
pozdro
OLV - 24-11-2007, 11:00
Ano jo..nie ma