To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Pare pytań o klime

Anonymous - 02-07-2007, 00:32
Temat postu: Pare pytań o klime
Witam.Pierwsze pytanie czy powinna co pare minut przestawać pracować sprężarka i po paru sekundach startować ponownie. Pytanie nr2 czy podczas pracy klimy obieg powietrza ma być zamknięty czy otwarty.POZDRAWIAM
saphire - 02-07-2007, 04:53

ad.1. tak pracuje sprężarka klimy gdy masz ja w trybie ECO (a nie snieżynki)
ad.2. otwarty by brało świeże z zewnątrz

Anonymous - 02-07-2007, 08:55

saphire napisał/a:
ad.2. otwarty by brało świeże z zewnątrz

niekoniecznie, bo oprocz swiezego powietrza (jesli mozna mowic o takim powietrzu w ruchu miejskim) bierze cieple powietrze obnizajac skutecznosc klimy.
ja bym napisal ze powinen byc otwarty aby za bardzo nie wysuszyc pwietrza w aucie.
teoretycznie powinno sie jezdzic z obiegiem otwartym ale ja bardzo czesto w wieksze upaly zamykam obieg.
w cari jeszcze zauwazylem ze klima zdecydowanie najlepiej sobie radzi ze schladzaniem auta gdy nawiew jest skierowany na przednia szybe - to tak na marginesie.

Bartek - 02-07-2007, 09:01

ad. 2: Do szybkiego schłodzenia wnętrza - zamknięty, do jazy dłuższej - otwarty i bardziej chodzi tu o zawartość tlenu w powietrzu, niż wody ;)

[ Dodano: 02-07-2007, 09:03 ]
ad. 1: sprężarka ma prawo wyłączać się podczas jazdy - po osiągnięciu max ciśnienia w układzie wręcz musi się wyłączyć.

Anonymous - 02-07-2007, 14:23

Dzięki za info,ale ja mam tylko jeden tryb pracy klimy bez eco tylko gwiazdke
akbi - 02-07-2007, 14:41

że tak zapytam skromnie :oops: może ktoś wytłumaczyć różnicę działania klimatyzacji pomiędzy gwiazdką a ECO :?:
Cezar - 02-07-2007, 14:51

akbi,
arturro napisał/a:
eco to pseudo ekonomiczny tryb czyli sprezarka wlacza sie i wylacza w momencie spadku cisnienia na przewodach, czyli momenty kiedy sprezarka nie pracuje maja sluzyc ekonomice.
natomiast sniezynka to tryb normalny z pracujaca sprezarka utrzymujaca stale cisnienie na przewodach.

:wink:

akbi - 02-07-2007, 15:07

Dzięki Cezar, :oops: :D
Anonymous - 02-07-2007, 20:52

Jeszcze raz wielkie dzięki za info.