[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Olej w skrzyni
Anonymous - 27-12-2005, 21:30 Temat postu: [CA1A 1.3] Olej w skrzyni Witam wszystkich!
Od dwoch tygodni jestem szczęsliwym posiadaczem colcika z 1992 roku 1.3 CAO 4G13. Przejechałem nim juz ponad 1000 km i nie powiem jestem bardzo zadowolony. Jest tylko jedno ale. Moj misiek ma przejechane 175 tysiaczków no i wydaje mi sie ,że przydałoby sie wymienic olej w skrzyni. No wiec chcialem sie zapytac czy jest to mozliwe(niezakazane przez producenta) no i jesli tak to jaki i w jakiej ilosci. No i mam jeszcze jedno może troszke glupkowate pytanie. Jaka jest pojemnośc zbiornika paliwa( w książce nie znalazłem). No jak narazie to by było na tyle. Z góry wielkie dzieki. Pozdrawiam wszystkich Mitsumaniaków. Czołgiem!!!
Anonymous - 27-12-2005, 23:42 Temat postu: Re: Olej w skrzyni Oczywiście, że nie jest to zabronione. Oleju do skrzyni wchodzi 1,8 litra i wg producenta (dane z instrukcji) winien to być olej przekładniowy API GL-4 SAE 75W-85W lub 75W-90W.
Jeśli chodzi o pojemność zbiornika paliwa: 50 litrów.
Jeśli dopiero kupiłeś tego Miśka, należałoby wymienić wszystkie płyny eksploatacyjne oraz rozrząd. To podstawa po zakupie używanego auta.
Życzę miłej i bezproblemowej eksploatacji!
Anonymous - 28-12-2005, 09:15 Temat postu: Wielkie denks Dzięki gregorbu za info. A co do reszty to wymieniłem juz wszystkie plyny, filtry, rozrząd no i uszczelniacz wałka bo troszke mi kapił. Jeszcze raz dzięki wielkie. Pozdrawiam
Anonymous - 28-12-2005, 09:24
Wymien jeszcze kondensatory w ECU -> masz jeszcze ten rocznik ktoremu ten problem
doskwiera takze nie ma co czekac bo zima mu nie sluzy!
Anonymous - 28-12-2005, 12:51 Temat postu: Termostat Zapomniałem jeszcze o jednej rzeczy. Mianowicie jak z łapaniem temperatury optymalnej u waszych misków. No bo u mnie jest srednio tzn. na wolnych obrotach zeby złapał odpowiednia temperature trzeba mu chodzic z 10-15 minut i to chyba troszke zbyt długo. A na trasie tez nie moze złapac odpowiedniej temparatury. Zasloniłem juz chlodnice na zime ale to niewiele pomogło. Czyżby czekała mnie wymiana termostatu. Dla porównania mam jeszcze drugie auto Rovera 200 i on duzo szybciej sie grzeje. Wiec jak to jest- poprostu tak dlugo sie grzeja czy czeka mnie nowy termostat. Jesli tak to jaki najlepszy i jaka cena. Dzieki. Pozdrawiam
Student - 28-12-2005, 13:20
Berez napisz cos o tym Rowerze 200, jaki on ma silnik jak eksploatacja , dostępność części znajoma się kręci za czymś takim a z zewnątrz to i mi się podoba, fajna beczka, kiedys miałem okazję sie tym przejechać ale to tylko tyle.
Anonymous - 28-12-2005, 13:46
Nie powiem furka konkret. Co do części to na poziomie tych od miśka. Tylko powiem tyle. Jesli zacznie ci sie pier... lic elektronika gon go jak najszybciej. Dokladnie rok temu dostalem od mojego Rpverka prezent pod choinke 24XII 2004 i spalila mi sie centralka alarmu. I yo byl poczatek konca. A spalila sie bo ylo zwarcie na przewodach od tyniej wycieraczki( co ma piernik do wiatraka to nie wiem -Centralka alarmu a wycieraczka tylnia). No wiec nigdzie nie moglem znalesc owej czesci- heheh no oczywiscie byla w serwisie za 3400 zeta(przypominam centralka alarmu nie komputer). no lae znalazlem jednego dobrodzieja pod opolem i znalazl mi inna i zestroil z kompm za"jedyne 1000 zeta". No i to by;a najgorsza rzecz jaka mi sie przy ni zdzarzyla. Ale mam go juz prawie 6 lat i pomimo ego incydentu to te auta moge jedynie pochwalic. Spalanie na poziomie 6 w tracie w miescie okolo 7,5 - do 8 no chyab ze mu odpowiednio depne 1,4 16V 103 KM (MASAKRA) co te drzemojady wyciagnely z tego silnika. No wiec goraco polecam. No ale to nie strona o roverze> prosze o tym termostacie cos bo mnie to troszke deneruje ten brak temperatury. denks i Pozdro
Krzyzak - 28-12-2005, 14:05
Tak - czeka Cię wymiana termostatu. U mnie było kiedyś to samo - po wymianie silnik jest gorący po 1-2 km (przy takiej temp. zewn. jak teraz).
Anonymous - 28-12-2005, 14:57
Potwierdzam slowa Krzyzaka. Moj Misiek zrobil mi taki sam prezent przed swietami w zeszlym roku. Za termostat zaplacilem wowczas 47 PLN. Wymiana zajmuje maks. 1 godzine (lacznie z wymiana plynu w chlodnicy) i mozna ja wykonac we wlasnym zakresie. Termostat w 4G13 jest na gorze, wiec nei jest to duzy problem.
Anonymous - 28-12-2005, 16:55
Oka. Dzieki chlopaki. Tak tez mi sie wydawało. Pozdrawiam. Czesć
[ Dodano: 28-12-2005, 18:34 ]
A no i jeszcze jedno. Dzwoniłem wlasnie do kolesia i ma nówke termostat do mojego miska z JC za 50 złotych. Bedzie dobry z tej firmy???
Anonymous - 28-12-2005, 20:04
Berez napisał/a: | A no i jeszcze jedno. Dzwoniłem wlasnie do kolesia i ma nówke termostat do mojego miska z JC za 50 złotych. Bedzie dobry z tej firmy??? |
Nada się
Krzyzak - 29-12-2005, 10:37
Berez napisał/a: | A no i jeszcze jedno. Dzwoniłem wlasnie do kolesia i ma nówke termostat do mojego miska z JC za 50 złotych. Bedzie dobry z tej firmy??? |
Cholernie drogo - ja zapłaciłem 21 zł, ale faktem jest, że te z JC nie są złe - przynajmniej mój już działa 6 lat.
|
|
|