Problemy techniczne - Zdjęcie skrzyni w almerze N15
josie - 03-07-2007, 11:32 Temat postu: Zdjęcie skrzyni w almerze N15 Mam problem.
Sąsiadce w w/w aucie padło sprzęglo. W listopadzie było podobno zmieniane w jakimś warsztacie ale chodziło masakrycznie ciężko, potem zaczęło się ślizgać, poluzowałem linkę - przestało, ale za kilka dni kaput totalny auto wogóle nie jedzie. Przed tym poszarpywało przy puszczaniu (objaw zdaje się zasierającej się tarczy na wałku).
Zacząłem wszystko rozbebeszać - chyba ze 12 śrub skrzynię trzmało. No i skrzynia nawet na milimetr nie odeszła od silnika. Można nią majtać to cały silnik razem z nią lata.
Śruby na pewno wszystkie są już wykręcone.
Ma ktoś jakiś pomysł jak ją ściągnąć - chyba się tak tarcza zassała na wałku i trzyma.
Bartek - 03-07-2007, 11:53
I tak wymieniasz sprzęgło, więc napsikaj na wałek sprzęgłowy przez otwór łapy wysprzęglającej penetratora siakiegoś - powinna odpuścić.... pewnie majstry w warstacie zapomnieli posmarować wieloklin..... ech....
josie - 03-07-2007, 12:19
Bartek napisał/a: | napsikaj na wałek sprzęgłowy przez otwór łapy wysprzęglającej penetratora siakiegoś |
Łapa wysprzęglająca na wałku w obudowie - podobnie jak w C5x. Nie da rady
Idę zaraz powalczyć dalej...
Krzyzak - 05-07-2007, 14:46
a pamietasz jak u Ciebie trzymalo? - pewnie identyczna sytuacja, trzeba bedzie na sile wyrywac skrzynke...
josie - 05-07-2007, 15:19
Krzyzak napisał/a: | a pamietasz jak u Ciebie trzymalo? |
Pamiętam - ale u mnie się szczelina zrobiła, można było łychę wsadzić i podważać. Tam nawet na 1mm skrzynia nie odeszła. Ściągnąłem sobie serwisówkę - wszystkie śuby miałem odkręcone.
Miałem taki plan żeby przez dziurę po rozruszniku odkręcić docisk ale dostęp kiepski i zrezygnowałem. Próbowałem ją stuknąć żeby odeszła ale nic.
Poddałem się w końcu, poskładałem i pojechała wczoraj na holu do warsztatu gdzie ją zkiepścili. Dzisiaj podobno ma być zrobiona.
|
|
|