To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Czy obowiazuje jeszcze naklejka PL??

pawela - 06-07-2007, 10:02
Temat postu: Czy obowiazuje jeszcze naklejka PL??
Wybieram sie niedlugo do niemiec i mam pytanko czy trzeba jeszcze posiadac PeeLke na szybie czy wystarczy fakt ze PL jest teraz na tablicach rej?
JCH - 06-07-2007, 10:38

W roku 2002 słowacki pograniczniak dowalił się do braku PL-ki, pomimo tego, że tablice miałem już białe. Na szybko musiałem wyciąć z atlasu i przykleić od wewnątrz (plastrem z apteczki). Ale wtedy nie byliśmy w UE.
Poza tamtym zdarzeniem ja nie miałem problemów.

Marcin-Krak - 06-07-2007, 10:40

To ja tak mądrze:
Kod:
W ustawie z 20 kwietnia 2004 roku o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz o zmianie ustawy o podatkach i opłatach lokalnych wprowadzono m. in. zapis, z którego wynika, że obowiązek oznaczenia pojazdu, który ma być używany w ruchu międzynarodowym znakiem z literami "PL" uważa się za spełniony, jeżeli na tablicy rejestracyjnej jest umieszczony znak określający państwo, w którym pojazd został zarejestrowany.

Podobnie sprawa wygląda z pojazdami zarejestrowanymi za granicą, które uczestniczą w ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Zgodnie z tą zmianą każdy pojazd zaopatrzony w nowe wzory tablic rejestracyjnych (białych) nie musi być dodatkowo oznaczany naklejką "PL" jeżeli ma być używany w ruchu poza granicami RP.

pawela - 06-07-2007, 10:47

dziekuje obu panom :)
Anonymous - 07-07-2007, 19:45

To wypadało by przyznać punkcik kolegom ;)
Hubeeert - 07-07-2007, 19:59

IGNS napisał/a:

Tu to nie dziala.

Anonymous - 07-07-2007, 23:03

Tak się składa, że zajmuję się supportem phpbb. Czy w takim razie jest to świadome działanie że nie działa w tym dziale?

BTW dużo lepszym dodatkiem było by tu na forun "plus - minus"

Pozdrawiam

Hubeeert - 07-07-2007, 23:09

IGNS napisał/a:
Tak się składa, że zajmuję się supportem phpbb.
Gratuluje -
IGNS napisał/a:
Czy w takim razie jest to świadome działanie że nie działa w tym dziale?
Tak - dziala tylko w forach technicznych i samochodowych.
IGNS napisał/a:
BTW dużo lepszym dodatkiem było by tu na forun "plus - minus"
BTW to nie phpbb tylko "Przemo" - tu jest "POMOGL" i jakos sie sprawdza - lepiej niz minusy i plusy.

Zreszta:
1. miejsce na dyskusje tego typu jest w dziale Ogloszenia i Problemy
2. Temat jest Kolegi Pawela.

Pozdrawiam

tomusn - 08-07-2007, 01:31

no dobra, a jak ktoś ma na nowych tablicach flagę unii, to i tam jest oznaczenie kraju gdzieś? bo ja mam biało-czerwoną (i wolałbym nie zmieniać).
saphire - 08-07-2007, 08:56

PL na blachach już wystarcza by się nie czepiali - tak na starych białych przedunijnych jak i na nowych unijnych.

pawela - 09-07-2007, 11:13

IGNS napisał/a:

pewnie ze bym przyznal gdybym mogl, ale zawsze jak faktycznie dostane pomoc czy sluszna rade do 'pomogl' leci :wink:

pzdr

[ Dodano: 09-07-2007, 11:14 ]
BTW a jak ma sie sprawa gdy jedziemy za wschodnia granice??

Marcin-Krak - 09-07-2007, 11:18

Cytat:
BTW a jak ma sie sprawa gdy jedziemy za wschodnia granice??

Tam to lepiej mimo wszystko ją mieć. Tak samo jak mieć ze sobą dużo drobnych pieniędzy, ale i tych grubszych też. A jak jedziesz na Ukrainę, to zaraz za przejściem granicznym stoi radiowóz i nawet jakby Cię nie zatrzymywali- to niektórzy się zatrzymują, witają sie z panami policjantami, wręczają dokumenty z wkładem pieniężnym i potem w razie jakiegoś "ale" jesteś człowiek uprzywilejowany - tak robią ludzie jeżdżący tam stosunkowo często.
ja osobiście nie wybrałbym się tam raczej swoim prywatnym autem ;)

mam nadzieję że się moderatorzy nie przyczepią że piszę o tego typu praktykach - jeśli coś jest nie tak to sorry - wywalcie do kosza to co napisałem ;)

Hubeeert - 09-07-2007, 18:15

Marcin-Krak, :roll: :wink: :D no bez przesady :P
Marcin-Krak - 09-07-2007, 22:25

Hubeeert, podać kilka przykładów ?? :mrgreen: :P
Hubeeert - 09-07-2007, 22:33

tak