Forum ogólne - Czy obowiazuje jeszcze naklejka PL??
pawela - 06-07-2007, 10:02 Temat postu: Czy obowiazuje jeszcze naklejka PL?? Wybieram sie niedlugo do niemiec i mam pytanko czy trzeba jeszcze posiadac PeeLke na szybie czy wystarczy fakt ze PL jest teraz na tablicach rej?
JCH - 06-07-2007, 10:38
W roku 2002 słowacki pograniczniak dowalił się do braku PL-ki, pomimo tego, że tablice miałem już białe. Na szybko musiałem wyciąć z atlasu i przykleić od wewnątrz (plastrem z apteczki). Ale wtedy nie byliśmy w UE.
Poza tamtym zdarzeniem ja nie miałem problemów.
Marcin-Krak - 06-07-2007, 10:40
To ja tak mądrze:
Kod: | W ustawie z 20 kwietnia 2004 roku o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz o zmianie ustawy o podatkach i opłatach lokalnych wprowadzono m. in. zapis, z którego wynika, że obowiązek oznaczenia pojazdu, który ma być używany w ruchu międzynarodowym znakiem z literami "PL" uważa się za spełniony, jeżeli na tablicy rejestracyjnej jest umieszczony znak określający państwo, w którym pojazd został zarejestrowany.
Podobnie sprawa wygląda z pojazdami zarejestrowanymi za granicą, które uczestniczą w ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Zgodnie z tą zmianą każdy pojazd zaopatrzony w nowe wzory tablic rejestracyjnych (białych) nie musi być dodatkowo oznaczany naklejką "PL" jeżeli ma być używany w ruchu poza granicami RP.
|
pawela - 06-07-2007, 10:47
dziekuje obu panom
Anonymous - 07-07-2007, 19:45
To wypadało by przyznać punkcik kolegom
Hubeeert - 07-07-2007, 19:59
IGNS napisał/a: | To wypadało by przyznać punkcik kolegom |
Tu to nie dziala.
Anonymous - 07-07-2007, 23:03
Tak się składa, że zajmuję się supportem phpbb. Czy w takim razie jest to świadome działanie że nie działa w tym dziale?
BTW dużo lepszym dodatkiem było by tu na forun "plus - minus"
Pozdrawiam
Hubeeert - 07-07-2007, 23:09
IGNS napisał/a: | Tak się składa, że zajmuję się supportem phpbb. | Gratuluje - IGNS napisał/a: | Czy w takim razie jest to świadome działanie że nie działa w tym dziale? | Tak - dziala tylko w forach technicznych i samochodowych. IGNS napisał/a: | BTW dużo lepszym dodatkiem było by tu na forun "plus - minus" | BTW to nie phpbb tylko "Przemo" - tu jest "POMOGL" i jakos sie sprawdza - lepiej niz minusy i plusy.
Zreszta:
1. miejsce na dyskusje tego typu jest w dziale Ogloszenia i Problemy
2. Temat jest Kolegi Pawela.
Pozdrawiam
tomusn - 08-07-2007, 01:31
no dobra, a jak ktoś ma na nowych tablicach flagę unii, to i tam jest oznaczenie kraju gdzieś? bo ja mam biało-czerwoną (i wolałbym nie zmieniać).
saphire - 08-07-2007, 08:56
PL na blachach już wystarcza by się nie czepiali - tak na starych białych przedunijnych jak i na nowych unijnych.
pawela - 09-07-2007, 11:13
IGNS napisał/a: | To wypadało by przyznać punkcik kolegom |
pewnie ze bym przyznal gdybym mogl, ale zawsze jak faktycznie dostane pomoc czy sluszna rade do 'pomogl' leci
pzdr
[ Dodano: 09-07-2007, 11:14 ]
BTW a jak ma sie sprawa gdy jedziemy za wschodnia granice??
Marcin-Krak - 09-07-2007, 11:18
Cytat: | BTW a jak ma sie sprawa gdy jedziemy za wschodnia granice?? |
Tam to lepiej mimo wszystko ją mieć. Tak samo jak mieć ze sobą dużo drobnych pieniędzy, ale i tych grubszych też. A jak jedziesz na Ukrainę, to zaraz za przejściem granicznym stoi radiowóz i nawet jakby Cię nie zatrzymywali- to niektórzy się zatrzymują, witają sie z panami policjantami, wręczają dokumenty z wkładem pieniężnym i potem w razie jakiegoś "ale" jesteś człowiek uprzywilejowany - tak robią ludzie jeżdżący tam stosunkowo często.
ja osobiście nie wybrałbym się tam raczej swoim prywatnym autem
mam nadzieję że się moderatorzy nie przyczepią że piszę o tego typu praktykach - jeśli coś jest nie tak to sorry - wywalcie do kosza to co napisałem
Hubeeert - 09-07-2007, 18:15
Marcin-Krak, no bez przesady
Marcin-Krak - 09-07-2007, 22:25
Hubeeert, podać kilka przykładów ??
Hubeeert - 09-07-2007, 22:33
tak
|
|
|