To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [SILNIK] Gaśnie na wolnych obrotach

16298 - 08-07-2007, 18:38
Temat postu: [MSS 1.6] [SILNIK] Gaśnie na wolnych obrotach
Witam i proszę o wskazówki. Dzisiaj po przejechaniu moim mss 1.6( rocznik 2002) ok 10 km silnik stracił wolne obroty na biegu jałowym i gasł. Zanim dojechałem do domu na każdym skrzyżowaniu sytuacja się powtarzała - sprzęgło, puszczenie pedału gazu i gaśnie. W domu po ok 0.5 godz. odpaliłem ponownie i wsystko ok. przejechałem ok 15 km i dalej ok. Co mogło być przyczyną takiego nienormalnego zachowania pracy silnika? Mam małe doświadczenie w eksploatacji mss jeżdżę nim dopiero 3 tygodnie.Niedługo jadę dość daleko i nie chciałbym aby podobna sytuacja mnie zaskiczyła w trasie . Może ktoś miał podobny problem - pomóżcie.
Anonymous - 08-07-2007, 19:53

Witam
Mi to ewidentnie wyglada na zapchany filtr paliwa ,jesli cała akcja powtarza sie po przejechaniu kilku kilometrow to stawiam na filtr upewnij sie czy byl on wymieniany.
Pozdrawiam

Anonymous - 10-07-2007, 14:33

Mam Galanta EA2A 2.0 benzynka i moje auto robi sie sentymentalne zazwyczaj gdy opuszczam go na dosc dlugo... (srednio raz na miesiac)
objawy wystepuja niezaleznie czy silnik jest zimny czy cieply, czasem po 8h stania pod praca, a ostatnio po 20 min postoju..
zazwyczaj jest podobnie, po zapaleniu wskakuje na wysokie obroty (niby ssanie) a po dodaniu gazu i ruszeniu gasnie zanim zmienie bieg, zanim dojade do mechanika to juz bardzo goracy i trzyma najczesciej 600-800 obrotow.
Ostatnio sprawdzilem swiece, biale - spalanie nienajlepsze zatem, ale przerwa ponad 1mm
zmniejszylem do 0.85mm, wymienilem filtr paliwa (wylecialo z niego troche jakiejs bialej metnej benzyny) i zalalem V-Power na przemycie, poki co chodzi, obroty jakos tak 850-950 ale po ponad 300km znow cos wariuje, potrafi zejsc troche ponizej 800 co juz mnie drazni...

silniczek krokowy ponoc mam w porzadku, swiece jw.. w co jeszcze mozna by zajrzec ??

pozdrowienia
GA$NICzkA

ps. gazu niet..

Anonymous - 02-08-2007, 11:53
Temat postu: Wolne obroty!!!
Mialem ten sam problem z obrotami silnika.Jezdzilem od mechanika do mechanika i roznie mowili.Podejrzewali jakies bledy w komputerze i twierdzili ze wystarczy kalibracja przepustnicy.Jednak okazalo sie ze wystarczylo wyczyscic przepusnice i wszystko.Zaplacilem gosciowi za taka usluge 30zl.Teraz autko chodzi jak nowe i nie gasnie.
Bert10 - 21-07-2011, 16:59

Witam, mam podobny problem, wolne obroty spadaja do 300 po przegazowaniu podnoszą sie do 800 i ponownie jak zatrzymuję się to znowu ten sam manewr. W przyszłym tygodniu sprawdzę czy to nie przepustnica jak piszę kolega