LPG - Na co zwrócić uwagę przy odbiorze instalacji?
Anonymous - 10-07-2007, 17:48 Temat postu: Na co zwrócić uwagę przy odbiorze instalacji? Witam,
jestem tu nowy, jeśli było to proszę o skierowanie do odpowiedniego tematu, szukałem ale nie znalazłem.
Pytanie brzmi:
Zakładam STAG300, na co zwrócić uwagę przy odbiorze instalacji i podczas próbnej jazdy z pracownikiem?
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich gazowników
Anonymous - 16-07-2007, 10:51
przede wszystkim na papiery.
A od strony użytkowej to na płynność pracy silnika - szczególnie na biegu jałowym oraz na trasie przy dużych prędkościach obrotowych silnika (nie powinno szarpać przerywac)
Warto jadąc poprzełączać pare razy gaz-benzyna i odwrotnie, czy autko nie ma czasem wyrażnego spadku mocy.
Warto tez na na IV biegu przy prędkości ok 20km/h wcisnąć max pedał gazu (auto powinno lekko przyspieszać, nie powinno sie dławić ani szarpać)
Jak zerkniesz pod maskę to przewody z listwy wtryskiwaczy do kanałów kolektora dolotowego powinny być możliwie najkrótsze, a dysze wkręcone mozliwie najbliżej wtryskiwaczy benzynowych.
Maryjon - 16-07-2007, 22:03
Tomas79 napisał/a: |
Jak zerkniesz pod maskę to przewody z listwy wtryskiwaczy do kanałów kolektora dolotowego powinny być możliwie najkrótsze, a dysze wkręcone mozliwie najbliżej wtryskiwaczy benzynowych. |
To i tak nic mu nie da bo juz będą...
Nie wyobrażam sobie zmiany położenia odwiertów (stare spawać??).
Ja bym sprawdził tak jak Tomas79 pisał papiery , homologację i to co władowali w instalkę.
Reszta to kwestia porównania pracy na benzynce (pewnie masz doświadczenie), z pracą na instalce gazu.
Nie powinieneś mieć jakichs wielkich rozbieżności. Inaczej interweniuj.
Pojeździsz na gazie, porównasz spalanie, będziesz wiedział jak działa.
A wtedy gwarancja i regulują...
Dodatkowo sprawdź wizualnie umocowanie wlewu gazu. Niektórzy gaziarze wogóle nie przykładają się do estetyki wykonania wlewu.
Metody na 4 przy 20km nie polecam bo na "4" przy 20 się nie jeździ)). Jeśli na niskich obrotach przy przyśpieszeniu zacznie szarpać to pewnie masz kable do wymiany(a to juz inna bajka).
Anonymous - 17-07-2007, 14:54
Oczywiście ze nie zaklejac otworów ale zawsze jest podstawa do reklamacji i wymiany kolktora
Test IV - 20km/h polecam (to auto na sekwencji wiec nic sie nie zepsuje wciśniesz gaz do dechy a auto i tak po swojemu dostosuje najlepszy moment - z tego powodu to sie psuły duze fiaty, te czasy minęły) a tak sprawdzisz ustawienia adaptacyjne centrali gazowej. Bo Gaziarze olewają dokładną kalibrację
Pozdro!
|
|
|