To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - [CB4W 1.6] Mokro w środku :(

Hornet - 11-07-2007, 20:16
Temat postu: [CB4W 1.6] Mokro w środku :(
Jakiś czas temu jeździłem podczas deszczu. Odstawiłem samochód na parking i poszedłem do domu. Przychodzę, wsiadam za kółko, trącam wycieraczkę i mokro :shock: Pierwsza myśl: nalałem wody podczas mycia (mokro tylko koło kierowcy). Przekonany o słuszności swojego domysłu obsuszyłem i zadowolony. Dzisiaj znowu jeździłem podczas deszczu i znowu mokro. Odkręciłem plastiki , podniosłem wykładzinę, bo może dziura od dołu, i szukam przyczyny. Dziury nie ma, a woda przyszła chyba od strony koło poprzez popękane nadkole. Ale czy to możliwe ??

PS. Gdzie w Trójmieście dostane nadkola(e) i czy trudno je samemu wymienić ??

KaWu - 13-07-2007, 12:15

Hornet, zobacz czy nie leci spod uszczelki przedniej szyby albo gdzies z uszczelki drzwi.

A nadkole jak popekane :?: Bo nie bardzo rozumiem-chodzi o plastikowe :?: Czy chodzi o blotnik :?:

Hornet - 13-07-2007, 12:35

Tak, chodzi o to plastikowe. Przy "stłuczce" dostało, ale wcześniej takiego problemu nie było, dopiero ostatnio wyszło, a raczej wylało :(
KaWu - 13-07-2007, 15:52

Bez plastikowego nadkola tez nie powinno ciec. Moze blacha tez gdzies puscila na spawie, Zobacz tez od gory czy na podszybiu/pod klapa silnika/ woda sie nie zbiera.
josie - 13-07-2007, 17:28

Zdejmij wykładzinę, wysusz, potem 1 osoba do środka, druga wiadrem leje. Najpierw szyba, potem uszczelki w drzwiach itp.
Ja obstawiam szybę czołową.

Hugo - 13-07-2007, 20:27

KaWu napisał/a:
Bez plastikowego nadkola tez nie powinno ciec.
Może ciec. Ja nie miałem jednego kołka plastikowego mocującego nadkole przednie lewe i spod kanapy tylnej podczas jazdy po piachu wychodziły kłęby kurzu. Zachodziłem w głowę skąd to. Wsadziłem kołek i już prawie wcale się nie kurzy. Jeszcze trochę kurzu "puszcza" klapa tylna na uszczelce. Chyba to ona. Ale delikatnie.

Wyciągnąłem taki wniosek, że od przedniego nadkola kurz mógł zasuwać w progu i wyłazić spod boczków tylnych i kanapy.

qpal - 13-07-2007, 21:13

Czy masz szyberdach? Może woda wcieka do środka rurką odwadniającą. Jeśli masz szyber, to go otwórz i sprawdź kanaliki odwadniające.
Hornet - 13-07-2007, 21:31

josie napisał/a:
Zdejmij wykładzinę

Da się to zrobić bez odkręcania fotela kierowcy? A jak nie czy to jest trudne?
Na razie mam odwiniętą wykładzinę.

qpal napisał/a:
Czy masz szyberdach

Nie

Anonymous - 13-07-2007, 21:58

Na 90% szyba przednia i leci po słupku, miałem tak kiedyś w Fordzie.
Hornet - 14-07-2007, 12:08

Byłem dzisiaj, obejrzałem dokładnie przy pomocy latarki. Poza tym słońce ładnie świeci.
Uszczelki wydają się być ok. Sprawdziłem też dokładnie to nadkole. Okazało się że NIE jest popękane !! ( a tak mi się wydawało jak je zakładałem ) Ale zobaczyłem coś innego-brakuje jednego mocowania-takie na samym dole. Powinien tam być jakiś plastikowy kołek a tak jest dziura. Może to przez tą dziurę woda dostawała się do środka ??

Hugo - 14-07-2007, 16:00

Hornet napisał/a:
Powinien tam być jakiś plastikowy kołek a tak jest dziura. Może to przez tą dziurę woda dostawała się do środka ??
A co napisałem wyżej???
Hornet - 14-07-2007, 19:03

Ano rzeczywiście :)

A kołek miałeś, czy dokupowałeś. Ten kołek to można dokupić sam ??

Hugo - 15-07-2007, 13:21

Hornet napisał/a:
A kołek miałeś, czy dokupowałeś. Ten kołek to można dokupić sam ??
Miałem. Można dokupić i dopasować jakiś w sklepie z akcesoriami motoryzacyjnymi. Koszt ok. 20-30 groszy.