Komputery, RTV, AGD, Komorki - Ustawienie FIREFOX
Anonymous - 18-07-2007, 21:59 Temat postu: Ustawienie FIREFOX Mam pytanko.
Zrobiłem sobie formacik na kompie, zainstalowałem Firefoxa i mam problem - normalnie do przeglądania stron używam firefoxa ale jak ktos mi przyśle np. link na gg to otwiera za pomocą IE - gdzie o zmienić?? wiem ze są Narzędzie/ Opcje / Główne /Ustawienia systemowe i mam zaznaczone pole i ustawione jako domyślną ( to mozna było wybrac w czasie instalowania).
Pozdrawiam
Anonymous - 18-07-2007, 23:23
panel sterowania - dodaj usun programy - i ostatnia ikona po lewej (w ang XP jest "set program access and defaults) i tam
turek61 - 18-07-2007, 23:33
Jeżeli dodatkowo chcesz aby niektóre strony, które otwierają się wyłącznie w IE jak np. Microsoftu obsługiwał Ci Lisek zainstaluj sobie rozszerzenie IE Tab :
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/1419
Dodatkowo polecam jako dopalacz Fasterfox :
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/1269
Anonymous - 18-07-2007, 23:52
Dzięki bardzo - bede musiał zmienić wersje gg bo ta chyba za stara jest na takie zabawy
Anonymous - 19-07-2007, 08:32
powiedzcie mi czy da sie jakos ustawic zeby ostatnio wpisywane/wybierane linki ktore sa w adresie "przeskawkiwaly" na poczatek tak jak w IE, strasznie mnie to wnerwia jak jakis dziwny adres widnieje na poczatku, a ulubione gdzies na dole.
turek61 - 19-07-2007, 11:39
Posiadam jeszcze rozszerzenie Tab Mix Plus, które ułatwia przeglądanie w kartach.Każde nowo otwarte okno jest na wierzchu niezależnie czy otwarte z linka wpisanego w wyszukiwarkę czy z odnośnika.Arturro nie wiem jak jest w IE bo go praktycznie nigdy nire używałem ale tu każde nowe okno jest po prawej stronie i możesz swobodnie przełączać okna.
Anonymous - 19-07-2007, 12:42
chyba sie nie zorozumielismy
chodzi o to ze: odpalamy na "czysto" firefoxa i wpisujemy pierwszy adres, np. onet.pl potem drugi trzeci itd itd. czasem jakis wkleimy z linka.
i tak w IE za kazdym razem ostatnio odpalony adres widnieje na poczatku (nawet jak dluzszy czas go nie uruchamialismy) porostu przeskakuje na poczatek.
natomiast w FF jest zawsze na pozycji na ktorej go odpalilismy wiec trzeba rozwijac liste i szukac na dole ulubionego linku.
akbi - 19-07-2007, 12:47
arturro, a nie lepiej ulubione strony zapisać do Zakładek, albo wrzucić je jako Zakładka Osobista??
turek61 - 19-07-2007, 12:56
Cytat: | chyba sie nie zorozumielismy |
Chyba tak
Ja mam tak jak akbi i praktycznie nie przeglądam historii i nie rozwijam tej listy.Zresztą często czyszczę historię praktycznie na bieżąco
Anonymous - 19-07-2007, 15:07
akbi napisał/a: | arturro, a nie lepiej ulubione strony zapisać do Zakładek, albo wrzucić je jako Zakładka Osobista?? |
wolalbym abym mogl wybrac z gory ostatnio wybierane tak jak w IE,
szukanie po zakladkach to to samo co szukanie linkow w rozwinietej liscie.
akbi - 19-07-2007, 15:14
Cytat: | szukanie po zakladkach to to samo co szukanie linkow w rozwinietej liscie. |
eeeeeee... wystarczy je tylko sobie dobrze pogrupować .
Ja mam z 200 linków zapisanych i nie wyobrażam sobie ich szukać z listy rozwijanej, bez względu w jaki sposób by się układały.
Dodatkowo 14 linków mam zapisanych na Zakładce Osobistej ... gdzie odpalam stronę za pomocą 1 kliknięcia
Anonymous - 19-07-2007, 15:33
a ja potrzebuje tylko z 6 linkow aby byly na poczatku listy tak jak w IE nic wiecej
turek61 - 19-07-2007, 16:04
arturro, ale ty jesteś uparty
Luknij jeszcze raz w mój screen i w pasek zakładek pod wpisanym adresem.Tam jest umieszczonych dziewięć najczęściej odwiedzanych prze zemnie stron a strzałka rozwija następne(umieszczasz je tam dodając dana stone do zakładek umieszczając je w pasku zakładek ).Masz do nich dostęp od razu po uruchomieniu Liska.
Ja idąc dalej aby nie klepać na każdej stronie, która wymaga logowania hasła mam w pasku RoboForm i przez niego automatycznie loguję się na stronie.;
Anonymous - 19-07-2007, 19:15
ale ja niechce zakladek
wytlumacze tez obrazkami
na IE wpisuje adres mobile.pl (jest na pierwszym miejscu, a mitsumaniaki duzo nizej), nastepnie wybieram mitsumaniaki i wskakuja na pierwsza pozycje, potem jak cos wybieram wskakuje na pierwsza a to co bylo na pierwszym miejscu spada pozycje nizej itd. itd.
czyli najczesciej wybierane adresy sa zawsze na poczatku.
natomiast w FF nic sie nie przesuwa i adresow trzeba szukac, dodatkowo lista zasmieca sie dziwnymi linkami.
Shot at 2007-07-19
Shot at 2007-07-19
Shot at 2007-07-19
turek61 - 19-07-2007, 20:13
Przyznam Ci się, że nie wiem jak Ci pomóc bo po prostu nie korzystam z tej opcji.
A odnośnie obrazków to nie mogę za wiele powiedzieć bo jak na nie klikam to Imageshack je powiększa przez ułamek sekundy a później strona logowania
Jeżeli tak bardzo Ci brakuje tej opcji a nikt Ci nie podpowie jak to zmienić to wróć do IE i będzie git.
|
|
|