To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - LANCER '04 - Zacinająca się szyba

Anonymous - 13-05-2005, 23:40
Temat postu: LANCER '04 - Zacinająca się szyba
Opuscilem szybe (od kierowcy) do połowy. Potem chcialem zamknąć ją automatycznie. Szyba doszla do konca i otworzyła się z powrotem do połowy. Tak dwa razy. Potem przestała reagować. W dalszym ciagu mogę otwierać nieutomatycznie bez problemów. Przy zamykaniu "zacina się" i trzeba popychać przyciskiem. Nie wymieniałem ani nie odłaczałem akumulatora.
Co to może być? Mechanika czy sterowanie?

Hubeeert - 13-05-2005, 23:44

Podejrzewam że cos powoduje opór i czujnik wykrywa to jako obcy przedmiot pomiedzy szybą a ramą ze względu na ten opór - tak czy inaczej czeka Cię rozbiórka drzwi niestety.

Aha - i jeszcze coś - serdeczna prośba o ile masz taką możliwość żebys rozbierając drzwi zrobił zdjęcia i wkleił jako poradnik dla innych uzytkowników do FAQ.

Jackie - 14-05-2005, 00:01

Zulu - Witam na nowej drodze życia! :wink: Milo cię tu widzieć. Zapraszam do dalszych wypowiedzi.
BTW, problem z szybą jest dość prosty - brudne prowadnice i zbyt duży opór (Hubeeert o tym pisał) Lancernik jest nowy więc wal do ASO - krótki kaszel.
Pozdrawiam

Anonymous - 16-05-2005, 23:22

Wprawdzie umówiłem się z serwisem na jutro, ale spróbowałem jeszcze raz zresetować układ sterowania. Oczywiście, jak każdy typowy Polak czytanie instrukcji zostawiłem na koniec, jak już nic nie pomaga.
To był błąd. W instrukcji stoi wyraźnie: zamknąć okno (zwykle wymaga to kilku prób), a następnie, gdy jest już zamknięte, pociągnąc przycisk (na zamykanie) i przytrzymać porzez co najmniej sekundę (inaczej niż czytałem na forum klubu M.).
Powiem krótko: zrobiłem bzyk-bzyk-klik i wszystko wróciło do normy!
Inna sprawa to to, że nie wiem czemu zabezpieczenie szyby zadziałało. Jak sie będzie powtarzać to może wtedy zdecyduję sie na rozbieranie drzwi.
Ale i tak jadę do dealera, żeby coś poradził na latanie teczki po całym bagażniku. Mata czy siatka, sam nie wiem.

Anonymous - 16-05-2005, 23:28
Temat postu: Klub M
Witaj Zulu...W klubie M pisaliśmy o programowaniu szyb w Carismie...a to troszke inaczej wyglądało :)
Ale ciesze sie ze już sobie poradziłeś :)
pozdrawiam
Krzycho

josie - 16-05-2005, 23:53

Ja wczoraj zaadaptowałem elektryczny podnośnik szyby tynej z lancera do drzwi przednich Colt'a który dotychczas tego wynalazku nie miał :D . Była delikatna przeróbka ale szybka śmiga jak trzeba. Teraz tylko czekam na przyciski, bo narazie kabelki przytykam do akumulatora malutkiego co leży na siedzeniu obok :wink: .
Jak będę robił prawe drzwi to porobie foty i wrzucę mały manual co gdzie jak.

A tak przy okazji. Kupiłem same silniki z przekładnią prowadnicą i posiepaną zardzewiałą linką. Wiadomo że nie ma tam żadnego sterownika, a jestem już pewien na 100% że gdzieś taki seryjnie musiał być montowany. Wie ktoś gdzie? Hubeert co mówi Twoja serwisówka na ten temat? :D . Teraz zastanawiam się czy szukać gdzieś sterownika, czy zrobić samemu prosty układ na mikrokontrolerze...