Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Hamulce
Anonymous - 30-07-2007, 18:23 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Hamulce Witajcie,
Mam taki problem z hamulcami.
Pierwsze dwa naciśnięcia pedału hamulca i wszytsko jest ok ładnie hamuje ale następnych kilka naciśnięć i pedał robi sie twady i niema hamowania.
Wymieniłem wężyki gumowe między serwem a kolektorem i nic nie pomoglo. Czy może to być wina jakieś nieszczelności w serwie?? Np pęknięta membrana??
Chociaż serwo raczej trzyma bo odłączyłem wężyk po jakichś 2h i podciśnienie "sykneło" z serwa.
Czy ktoś może spotkał sie z czymś takim??
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Mateusz
maxwell61 - 30-07-2007, 19:53
Mozna to sprawdzic poprzez pompowanie pedalem
hamulca bez wlaczonego samochodu. następnie wcisnac pedal i trzymac
wcisniety pedal. Zapalic silnik i kiedy pedal zostanie wciagniety to
znaczy ze serwo dziala... jesli nie bedzie reakcji znaczy to ze jest
uszkodzone...
luk_szc - 30-07-2007, 20:33
Między kolektorem a serwem powinien być jeszcze taki mały zaworek - może z nim jest coś nie tak ? To się nazywało jakoś tam On powienien trzymać podciśnienie w serwie - taki zaworek jednokierunkowy . No i zobaczyć czy w ogóle ciągnie powietrze przez ten wężyk .
maxwell61 - 30-07-2007, 20:57
luk_szc napisał/a: | się nazywało jakoś tam | zawór zwrotny
luk_szc - 30-07-2007, 20:58
No fakt ,że to zawór zwrotny ale nazywa się TPS (chyba)
Pomyłka PCV się zwie .
Anonymous - 31-07-2007, 22:18
Już znalazłem przyczyne. Na wejściu do kolektora ssącego zebrał sie straszny nagar i brakowało podciśnienia. Przeczyściłem wszystko i jest super hamowanie .
Pozdrawiam
maxwell61 - 17-08-2007, 11:16
mam pytanko odnośnie hamowania.... wszyscy wiedzą jakie słabe są hamulce w cari z sprzed 1998...mianowicie naciskam 1 raz na pedał hamulca i pedał wchodzi głęboko do podłogi...hamowanie jest ale jakoś takie niemrawe...jednkaże naciskam 2 raz i już jest twardszy i lepiej hamuje (takie mam wrażenie)...czy to objaw zapowietrzenia??? czy te typy tak poprostu mają???...pozdrawiam
czekoladka_1981 - 17-08-2007, 11:31
maxwell61 napisał/a: | mam pytanko odnośnie hamowania.... wszyscy wiedzą jakie słabe są hamulce w cari z sprzed 1998...mianowicie naciskam 1 raz na pedał hamulca i pedał wchodzi głęboko do podłogi...hamowanie jest ale jakoś takie niemrawe...jednkaże naciskam 2 raz i już jest twardszy i lepiej hamuje (takie mam wrażenie)...czy to objaw zapowietrzenia??? czy te typy tak poprostu mają???...pozdrawiam |
wymiana płynu i odpowietrzenie
saphire - 17-08-2007, 11:38
U mnie bierze ostro od samej góry i dopiero po 5-6 ostrym długim wyheblowaniu pedał zaczyna twardnieć.
stanik - 17-08-2007, 12:10
dokładnie, u mnie jest podobnie jak u Saphire, dopiero po kilku ostrzejszych dohamowaniach hamulce tracą trochę na skuteczności (znaczy na autostradzie robią się bardziej spowalniacze z dużych prędkości niż hamulce, jak ja to nazywam.... )
Pozdrawiam
maxwell61 - 17-08-2007, 14:23
płyn wymieniony 1 miesiąc temu i odpowietrzony, ale jakoś mi sie to nie podoba... saphire, masz na mysli 5-6 raz naciśnięcia pedału???...pozdrawiam
saphire - 18-08-2007, 11:23
5-6 razy zdrowe wdepnięcie w ciągu minuty od prędkości 180km/h załóżmy że do zatrzymania - tak jak na autostradzie przy dohamowywaniu przed bramką do której nagle zostało niecałe 1000m a auto załadowane do pełna ~ jakieś dodatkowe 550kg na pokładzie
|
|
|