Carisma - Ogólne - [Cari 1.6] dziwne pikanie po wyłączeniu silnika
Anonymous - 04-08-2007, 22:22 Temat postu: [Cari 1.6] dziwne pikanie po wyłączeniu silnika Witam, jest w mojej cari cos co mnie zastanawia, otóż po wyłączeniu silnika słychać przez jakis czas dziwne pikanie, mniej więcej 2 piknięcia na sekunde. wie ktoś może co to jest??
maxwell61 - 04-08-2007, 23:12
za mało informacji...skąd dochodzi to pikanie???
Anonymous - 04-08-2007, 23:16
jak jest cicho to słychać je nawet jak stoi się ze 2 metry od samochodu. a wdaje mi się ze pikanie dochodzi albo spod maski albo spod konsoli w samochodzie
maxwell61 - 04-08-2007, 23:33
2 razy na sek to strasznie często... często hamulce po rozgrzaniu wydają z siebie dzwięk w formie takich delkatnych trzasków... czy to pikanie masz bo dłuższym nagrzaniu silnika i jak długo się utrzymuje?... było by dobrze gdybyś określił dokładną lokalizację...pozdrawiam
Anonymous - 04-08-2007, 23:41
dzisiaj słyszałem to po przejechaniu około 2 km, trwa to bodajże około minuty. postaram sie posłuchac dokładniej i hamulce to napewno nie są. jest to takie pikanie jak wyłącza/włącza sie np wierze, monitory tylko ze 2 razy na sekune - zmierzone. brzmi to identycznie jak pikanie urzządzń elektronicznych
slawek st - 05-08-2007, 08:30
Moze to coś z sygnalizatorem kończącego sie paliwa albo sygnalizatorem temperatury około 3 st.(oblodzenie) Nie wiem czy w Twoim aucie masz taki sygnalizator ale tak pomyślałem.
saphire - 05-08-2007, 08:49
Mnie tak czasem pika radio - zupełnie niespodziewanie cholera wie czemu ale podejrzewam że jak coś tam na rds chyba wyczai czy coś... Wyłącz radio i sprawdź czy gdy jest wyłączone tez tak się dzieje.
Anonymous - 05-08-2007, 11:19
slawek st napisał/a: | Moze to coś z sygnalizatorem kończącego sie paliwa albo sygnalizatorem temperatury około 3 st.(oblodzenie) Nie wiem czy w Twoim aucie masz taki sygnalizator ale tak pomyślałem. |
nie bo bak zatankowany do pełna:) a czujnika temperatury nie mam
[ Dodano: 05-08-2007, 11:20 ]
saphire napisał/a: | Mnie tak czasem pika radio - zupełnie niespodziewanie cholera wie czemu ale podejrzewam że jak coś tam na rds chyba wyczai czy coś... Wyłącz radio i sprawdź czy gdy jest wyłączone tez tak się dzieje. |
mam radio nie standardowe. a to pika po wyłazeniu silnika i jak kluczyki wyjmuje a radio bez kluczyków w stacyjce nie działa...
JCH - 05-08-2007, 11:47
chrystian87 napisał/a: | mam radio niestandardowe. a to pika po wyłazeniu silnika i jak kluczyki wyjmuje | Miałem kiedyś takie radio (Sony), które po wyłączeniu stacyjki przypominało pikaniem "Wyjmij panel, wyjmij panel"
Może to to
Tak na odległość to można tylko zgadywać.
Anonymous - 05-08-2007, 12:54
po zdjęciu panela nadal pika, piikało z 5 min i z czasem odstepy czasu miedzy piknieciiami byly wieksze... jak tak słuchałem skąd dobiega ten dzwiek to na 99% jestem pewien ze z silnika jakby spod głowicy...
Matejko - 05-08-2007, 13:32
a moze ci pika skapujacy olej do miski
Anonymous - 05-08-2007, 13:59
Matejko napisał/a: | a moze ci pika skapujacy olej do miski |
tez o tym myślałem ale to dziwny dzwięk jak na olej...
Anonymous - 07-08-2007, 11:19 Temat postu: Re: dziwne pikanie po wyłączeniu silnika
chrystian87 napisał/a: | Witam, jest w mojej cari cos co mnie zastanawia, otóż po wyłączeniu silnika słychać przez jakis czas dziwne pikanie, mniej więcej 2 piknięcia na sekunde. wie ktoś może co to jest?? |
Jak silnik stygnie to tak się dzieje.Materiał z którego jest wykonany silnik, głowica, kolektor wylotowy itp. po wpływem zmian temperatury zmienia swoją "objętość". Mam to samo u siebie. Moja rada : dać sobie spokój z tym - tak ma być !
pozdr.
maxwell61 - 07-08-2007, 11:42
ewentualnie tłumik przedni za kolektorem wydechowym może pikać w związku ze stygnięciem... pozdrawiam
Anonymous - 07-08-2007, 12:02
dzięki:)
|
|
|