To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Chce naglosnic Klipsika - szukam info.

TNT - 12-01-2006, 16:11
Temat postu: Chce naglosnic Klipsika - szukam info.
Moze ktos posiada dokladne wymiary Klipsa Spydera najwazniejsze sa oczywiscie rozmiary bagaznika aby mozna bylo cos tam stworzyc. A tak na powaznie zabieram sie powolutku do przebudowy calego systemu audio w mojej kruszynce bo to co tam teraz jest od wczoraj dla mnie nie gra tylko buczy jak uslyszalem porzadny sprzecik. Szukam tez info odnosnie naglasniania cabrio. Czasu pozostalo niewiele botylko 227 dni i wtedy musi byc perfekto.
Rafal_Szczecin - 12-01-2006, 16:35

TNT napisał/a:
Czasu pozostalo niewiele botylko 227 dni i wtedy musi byc perfekto

226 !!

Jacek za 226 dni musi byc perfecto !! ;)

pytaj Younga on jest w tym dobry

young - 12-01-2006, 16:49

Hmm, nagłośnienie cabrio... na pewno będzie ciężej niż w zamkniętym aucie, uzyskać fajny efekt.
Po pierwsze czy komora bagażnika jest odzielona od kabiny "blachą" i innymi elementami składanego dachu. Czyli, czy jak złożysz tylne fotele to widać bagażnik, czy nie ? To będzie miało duży wpływ na basik z woofera.
Pozostaje jeszcze element $$$ Musisz wziąć pod uwagę, że nie będzie tanio. Jeśli słuchałeś dobrego sprzętu w "normalnym" aucie, to w kabrio ten sam efeky będzie więcej kosztował :D
Oczywiście jeśli chcesz słuchać "wyraźnie" muzyki podczas jazdy, przy otwartym dachu, to mała szansa, że uzyskasz zadowalający efekt.
Aha rozumiem, że to miękki dach ?

Jaki ma być cel tego sprzętu ? Głośne bum, bum, czy odwrotnie? Czego lubisz posłuchać ?

TNT - 12-01-2006, 17:51

Po kolei pomiedzu nagaznikiem a kabina jest blacha kieszen na dach i plyta. Dach jest oczywiscie miecitki. A naglasniac dla wlasnej przyjemnosci nie musi to byc buuuuuuuuuum buuuuuuuuum ma zagrac subtelnie ja mam tym sie rozkoszowac a nie inni jak bym myslal o innych to na tylna kanape bym wrzucil tube i po zawodach. Tak mnie naszlo i chcem zrobic cos co sprawi mi satysfakcje i przy okazji naucze sie czegos nowego. Mam kumpla ktory tym sie zajmuje ale na razie szukamy koncepcji co i jak aby nie wydac majatku a mialo to sens. Wiec wszelkie uwagi beda mile widziane.
young - 13-01-2006, 09:46

Aby nie wydać majątku to... do woofera wzmacniacz średniej klasy np: magnat, jbl, boschmann i inne takie (i tak to wszystko lutuje ten sam chińczyk). do tego woofer z jakimś głośnikiem 30 cm (ze względu na zabudowany bagażnik) i raczej kup gotowy, bo wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić porządnie zabudowę bass-reflex. Radyjko z procesorem (oczywiście z oddzielnym wyjściem i sterowaniem woofera) i do tego system dwu lub trójdrożny na przód, może focal, wyższe modele hertza (te tańsze mają fatalny tweeter) a z resztą musisz sam posłuchać, co Ci się podoba !!! Pamiętaj, nie kupuj głośników bez wysłuchania jak grają w twoim aucie, a nie w przygotowanej specjalnie do pokazów skrzynce !!! Jeśli masz kogoś kto zakłada sprzęt to nie powinno być z tym problemu. Oczywiście musisz przygotować odpowiednio drzwi do montażu głośników i potem wrzucać po kolei różne systemy i słuchac, słuchać i słuchać. Po pewnym czasie sam będziesz wiedział co Ci się podoba :D
TNT - 13-01-2006, 09:49

Mysle o zamontowani wooferka w czsci dachowej i troche bagaznikowej pod dachem jest ok 30 cm wolnej prwstrzeni i ja chcem wykorzystac. Jak pomierze to bede kombinowac dalej i ogladac sprzet.
young - 13-01-2006, 10:04

Największym problemem dla Ciebie będzie woofer i jego zamontowanie. Jeśli chcesz wykorzystać wolną przestrzeń, o której piszesz, to musisz wykonać zabudowę. Powinieneś oddać to profesjonanej firmie. Samemu ciężko obliczyć średnicę i długość wylotu "reflexu" pojemności skrzyni itd... oczywiście są programy komputerowe do obliczania wszystkich parametrów (poszukaj w necie) wpisujesz tam dane z głośnika i gotowe "teoretycznie" Ja osobiście polecam Ci obudowę zamkniętą dużo łatwiejszą do wykonania i znacznie dynamiczniejszą, jednak nie zejdzie tak nisko jak bass-reflex.
kochajj - 13-01-2006, 18:06

to prawda... lepiej bedzie zrobić obudowę zamkniętą... moja przy głosniku 30cm ma 28l więc całkiem przyzwoicie... nie kazdy głosnik jednak moze zagrać dobrze w zamknietej skrzyni... ja mam kicx'a i całkiem ładnie sobie radzi...