[92-96]Lancer CB0 - klema vs sonda lambda
Xiff - 09-08-2007, 13:51 Temat postu: klema vs sonda lambda Hej, w moim miśku były luźne klemy więc wymieniłem na nowe. I tu moje zaskoczenie, bo po wymianie zaczął mi świrować gaz. Jak wrzucam na luz to gaśnie. Zacząłem się zastanawiać co to może być..
Czy mogło być tak że przez kiepską masę sonda miała zły pkt odniesienia? Czyli np. za niskie napięcie i przez to po wymianie klemy to napięcie było minimalnie wyższe i uztawienia gazu już się nie zgadzały..?
Poddaje pod dyskusje bo ja sie zabardzo nei znam tylko kombinuje.. Jakby ktoś mógł na to fachowo odpowiedzieć to byłbym wdzięczny bo mnie to jakoś gnębi..
Hugo - 09-08-2007, 15:00
Odłączyłeś akumulator i zresetowało się ECU. Normalne. Musisz zrobić tak:
- odłącz jeszcze raz klemę minusową na ok. 1 minutę,
- wyłącz wszystkie odbiorniki prądu w aucie (radio, dmuchawa itp.),
- załóż ją i odpal silnik,
- niczego nie dotykaj i niech chodzi na wolnych obrotach tak długo aż włączy się wentylator chłodnicy,
- zgaś go, po minucie odpal i znów poczekaj aż włączy się wentylator,
- i w drogę!
Hornet - 09-08-2007, 23:37
Podepnę się pod wątek. Czy istnieje jakiś sposób na odłączanie akumulatora. Pytam profilaktycznie. Kiedyś słyszałem że najpierw trzeba odłączyć klemę na ?? potem tą drugą i nic się nie resetuje (radio itd). Czy to jakieś bajki ??
Pozdrawiam
Anonymous - 09-08-2007, 23:42
Cytat: | Czy istnieje jakiś sposób na odłączanie akumulatora |
No odkręcenie
Cytat: | Pytam profilaktycznie. Kiedyś słyszałem że najpierw trzeba odłączyć klemę na ?? potem tą drugą i nic się nie resetuje (radio itd) |
Jak odłączysz akumulator to wszystko sie resetuje-radio (najczęsciej/lub zależy na jak długo) zegary,komp - wszystko
|
|
|