To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Kontrolka AirBag - Jak ją wyłączyć?

spidernet - 02-09-2007, 11:09
Temat postu: Kontrolka AirBag - Jak ją wyłączyć?
Jakim sposobem można wyłączyć świecącą się kontrolkę airbaga w samochodzie Mitsubishi Galant r.2000? Kumpel coś mówił o założeniu rezystora na któryś z kabli -tylko który? Szukam więc prostego w miarę taniego i najlepiej domowego sposobu na tą kontrolkę.
Anonymous - 02-09-2007, 11:37

wykrec zarowke ;)
Matejko - 02-09-2007, 12:43

zamontowac poduszki, sensor, pasy i skasowac blad u autoelektronika, za inne porady proponuje po ostrzezeniu dla kazdego
Anonymous - 02-09-2007, 14:00

Wkur... mnie ludzie, którzy żeby cos ukryć przed sprzedażą auta,
oszukują czujniki, odcinają zasilanie kontrolek AIRBAG,
lub też ECS w 3000GT ehhh szkoda słów.

A potem kupujemy auto i sie okazuje, że jest tam taki bajzel z elektroniką, ze się płakać chce! Mówimy nie wszystkim przekrętom !

Tak jak napisał Matejko, zrobic to po ludzku,
jak wystrzelone - to kupic nowe poduchy,
wymienić uwalony czujnik, ew sprawa pasów,
skasować błąd i sie cieszyć...

Hubeeert - 02-09-2007, 14:04

Matejko napisał/a:
za inne porady proponuje po ostrzezeniu dla kazdego
O wartości 2.
spidernet - 03-09-2007, 00:06

leser, po co te nerwy... Auto kupiłem i robię dla siebie. Drażni mnie ta czerwona kontrolka na desce rozdzielczej więc chcę to wyłączyć i tyle. Prosta sprawa jak dla mnie więc komentarz jest zbyteczny :roll:
Hubeeert - 03-09-2007, 00:10

spidernet, to masz 3 wyjścia opisane już przez poprzedników

1. Wyjąć żarówkę - opis jak zdemontować zegary znajdziesz na forum
2. Włożyć airbag i jeździć
3. Przywyknąć.

Porad typu jaki rezystor i gdzie wpiąć szukaj na www.druciarstwo.pl - bez urazy, ale to forum ma na celu pomóc w naprawie a nie w drutowaniu auta.

Pozdrawiam

zwolin - 03-09-2007, 15:47

Hubeeert napisał/a:

Tym bardziej, że to nie te czasy, że poduchy po kilka tysi chodziły. Na bezpieczeństwie jeszcze nikt nie zaoszczędził. Jak nie daj Boże w coś przy..... to potem do końca życia będziesz sobie w brodę pluł przez takie oszczędności.

Anonymous - 03-09-2007, 16:33

zwolin napisał/a:
Hubeeert napisał/a:

Tym bardziej, że to nie te czasy, że poduchy po kilka tysi chodziły. Na bezpieczeństwie jeszcze nikt nie zaoszczędził. Jak nie daj Boże w coś przy..... to potem do końca życia będziesz sobie w brodę pluł przez takie oszczędności.

Z drugiej strony wiele jest w klubie aut które firmowo nie mają poduch (sam ujeżdzałem takiego CA0) więc bezpieczeństwem aż tak bym nie szadował :wink:

Jednak zgadzam się na 100% z przedmówcą - nie tolerujemy "druciarstwa", nie pochwalamy "pójścia na skróty" - wstawienie poduszki to jedyne rozsądne rozwiązanie.

spidernet - 03-09-2007, 18:24

Ja z kolei nie wiem czy aby takie ponownie założone poduchy same nie wystrzeliłyby mi w twarz. Jakoś nie mam jakoś zaufania do poduszek zakładanych powypadkowo i tyle. Oczywiście co niektórzy mogą mieć inne zdanie -to jest całkiem zrozumiałe.
Anonymous - 03-09-2007, 18:52

Dlatego wlasnie musisz miec pewnosc ze ten uklad dziala jak nalezy. Jesli lampki nie ma wiesz ze dziala jak nalezy.

Uklad jest wylaczony kiedy lampka sie swieci - to znaczy ze nic nie "odpali". Wiec to tylko twoj wybor jakim autem chcesz jezdzic.

zwolin - 03-09-2007, 21:00

slo_mo napisał/a:
Z drugiej strony wiele jest w klubie aut które firmowo nie mają poduch (sam ujeżdzałem takiego CA0) więc bezpieczeństwem aż tak bym nie szadował :wink:

Miałem wyjątkową nieprzyjemność widzieć skutki czołowego zdarzenia samochodu z poduchami i bez. Nie było to może do końca miarodajne, bo samochód z poduchami był o klasę większy, ale na pewno nie chciałbyś zobaczyć posażerów tego drugiego auta. Kierowca auta z poduszkami poobijany, ale wysiadł o własnych siłach z samochodu, tak więc bardzo proszę nie mów mi, że poduszki nie podnoszą bezpieczeństwa.

Cytat:
Ja z kolei nie wiem czy aby takie ponownie założone poduchy same nie wystrzeliłyby mi w twarz. Jakoś nie mam jakoś zaufania do poduszek zakładanych powypadkowo i tyle. Oczywiście co niektórzy mogą mieć inne zdanie -to jest całkiem zrozumiałe.

Bez przesady. Niby dlaczego miałyby odpalić, jesli masz sprawny cały układ. No chyba, że wymianę zlecisz panu mietkowi, który specjalizuje się w smarowaniu łańcuchów rowerowych :D

Anonymous - 03-09-2007, 21:12

Hubeeert napisał/a:
spidernet, to masz 3 wyjścia opisane już przez poprzedników

1. Wyjąć żarówkę - opis jak zdemontować zegary znajdziesz na forum
3. Przywyknąć.

4. zdeaktywowac poduchy w serwisie
5. zamalowac kontrolke markerem :) (mialem tak w audi)

Xiff - 11-10-2007, 21:41

Szczerze mowiac to jestem w podobnej sytuacji co spidernet i nie usmiecha mi sie dawac kilka tysi za wymiane poduch... Dalem 900 euro za mojego miska wiec poduszki moglyby przekroczyc jego wartosc ;)
Lampka tez mnie wkurzala, ale juz sie przyzwyczailem i przynajmniej przypomina mi zebym jezdzil spokojnie, hehe...
Wydaje mi sie ze zamiast montowac poduszki w takim lepiej go sprzedac i kupic taki ktory ma juz poduszki... podobnie ma sie sprawa z klima...

Anonymous - 27-10-2007, 00:32

Jeśli mogę coś wtrącić to jak kupiłem auto to gościu jeżdził 3 lata z rozciętą kierownicą(po wystrzale poduchy) .Na Słomczynie kupiłem maskownicę zastępczą za jakieś grosze a poduszkę mi oferowano za ok.800,-(już nie pamiętam czy z montażem) Oczywiście ze względów oszczędnościowych nie kupiłem,ale Waszą krytykę popieram.A kontrolkę zakleiłem czarną taśmą i mi po oczach nie świeci