Space Star Ogólne - DiD - problem z silnikiem
menti - 05-09-2007, 10:58 Temat postu: DiD - problem z silnikiem Witam
Mam taki problem z MSS 1.9 DiD....
Na zimno samochód zodpala bez problemów, jak jest rozgrzany także. Natomiast jak postoi trochę i ostygnie (ale nie do końca) nie chce odpalić....co lepsze nawet nie kręci rozrusznikiem. Jednym słowem, przekręcam kluczyk i zero reakcji. Lampki nie przygasaja (tylko zapala na moment od ABS), przygasa radio i słychać przekaźniki...ale rozrusznik milczy!!! Jak sam zauważyłem dzieje się tak w pewnym przedziale temperatur (wskazówka temp. podnosi się na pewną wartość), ale jak ostygnie znowu zapala bez problemu!
Do tej pory sprawdziłem następujące rzeczy:
1. Masę - zarówno na silniku jak i obudowie
2. Akumulator - gość powiedział, że jest OK
3. Rozrusznik - wymieniłem profilaktycznie szczotki i tuleje wirnika
Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co to może być???
Z góry dziękuję za wszelki rady.
Anonymous - 06-09-2007, 21:21
immobiliser
Anonymous - 06-09-2007, 21:30
Może warto zdiagnozować na kompie w ASO.
Kto wie, może coś pokaże.
Jest też test Immo.
menti - 07-09-2007, 23:45
Hmm....a czasami jakby to był immobiliser to rozrusznik by nie kręcił (ale nie odpalał)??
Czasami mi sie tak zdarzyło jak za szybko zacząłem odpalać....tylko po cofnięciu kluczyka i ponownym odpaleniu śmigało jak należy....
A szukam rady,gdyż może to być błaha rzecz....
Anonymous - 08-09-2007, 00:37
menti napisał/a: | Hmm....a czasami jakby to był immobiliser to rozrusznik by nie kręcił (ale nie odpalał)?? | Tak powinno być. Immobiliser nie wyłącza rozrusznika.
menti - 03-10-2007, 23:09
hmmmm......od jakiegoś czasu problem nie istnieje! Misiek nie marudzi....odpala jak trzeba! Nawet w zakresie temp., który podejrzewałem!
Może z opóźnieniem zadziałało moje czyszczenie masy....przypaliło na fest do obudowy i śmiga!
[ Dodano: 25-11-2007, 00:14 ]
Przyszły niższe temp. i problem się znowu pojawił.....
Ale mam (chyba...tak mi sie wydaje) rozwiązanie problemu...AUTOMAT na rozruszniku!
Jak poruszam kabelek od rozrusznika (przy tym silniku prawie niemożliwe - tzn. bardzo ciężko się tam dostać) to pali normalnie!
PS
Rozwiązanie znalazł mój mechanik (tzn. podpowiedział)....po czym stwierdził, że jak nie będzie to ten AUTOMAT to dalej będziemy szukać Ale to chyba to....więc jak się upewnię w 100% odstawię celem usunięcia niesprawności
|
|
|