To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - DiD - problem z silnikiem

menti - 05-09-2007, 10:58
Temat postu: DiD - problem z silnikiem
Witam
Mam taki problem z MSS 1.9 DiD....
Na zimno samochód zodpala bez problemów, jak jest rozgrzany także. Natomiast jak postoi trochę i ostygnie (ale nie do końca) nie chce odpalić....co lepsze nawet nie kręci rozrusznikiem. Jednym słowem, przekręcam kluczyk i zero reakcji. Lampki nie przygasaja (tylko zapala na moment od ABS), przygasa radio i słychać przekaźniki...ale rozrusznik milczy!!! Jak sam zauważyłem dzieje się tak w pewnym przedziale temperatur (wskazówka temp. podnosi się na pewną wartość), ale jak ostygnie znowu zapala bez problemu!

Do tej pory sprawdziłem następujące rzeczy:
1. Masę - zarówno na silniku jak i obudowie
2. Akumulator - gość powiedział, że jest OK
3. Rozrusznik - wymieniłem profilaktycznie szczotki i tuleje wirnika

Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co to może być???

Z góry dziękuję za wszelki rady.

Anonymous - 06-09-2007, 21:21

immobiliser
Anonymous - 06-09-2007, 21:30

Może warto zdiagnozować na kompie w ASO.
Kto wie, może coś pokaże.
Jest też test Immo.

menti - 07-09-2007, 23:45

Hmm....a czasami jakby to był immobiliser to rozrusznik by nie kręcił (ale nie odpalał)??
Czasami mi sie tak zdarzyło jak za szybko zacząłem odpalać....tylko po cofnięciu kluczyka i ponownym odpaleniu śmigało jak należy....

A szukam rady,gdyż może to być błaha rzecz....

Anonymous - 08-09-2007, 00:37

menti napisał/a:
Hmm....a czasami jakby to był immobiliser to rozrusznik by nie kręcił (ale nie odpalał)??
Tak powinno być. Immobiliser nie wyłącza rozrusznika.
menti - 03-10-2007, 23:09

hmmmm......od jakiegoś czasu problem nie istnieje! Misiek nie marudzi....odpala jak trzeba! Nawet w zakresie temp., który podejrzewałem!

Może z opóźnieniem zadziałało moje czyszczenie masy....przypaliło na fest do obudowy i śmiga! :)

[ Dodano: 25-11-2007, 00:14 ]
Przyszły niższe temp. i problem się znowu pojawił.....
Ale mam (chyba...tak mi sie wydaje) rozwiązanie problemu...AUTOMAT na rozruszniku!
Jak poruszam kabelek od rozrusznika (przy tym silniku prawie niemożliwe - tzn. bardzo ciężko się tam dostać) to pali normalnie!
PS
Rozwiązanie znalazł mój mechanik (tzn. podpowiedział)....po czym stwierdził, że jak nie będzie to ten AUTOMAT to dalej będziemy szukać :) Ale to chyba to....więc jak się upewnię w 100% odstawię celem usunięcia niesprawności 8)