Outlander I GEN Techniczne - Fabryczne głośniki w Outlanderze I
Anonymous - 05-09-2007, 21:30 Temat postu: Fabryczne głośniki w Outlanderze I Ponieważ brzmienie fabrycznych głośników mnie nie powaliło postanowiłem sprawdzić co tam jest za tą maskownicą w przednich drzwiach i okazało się ,że w tym skądinąd bardzo dobrym samochodzie Mitsubishi uraczyło nas nieporozumieniem w postaci "midbasów"
z plastikowym koszem,tekturopodobną membraną i zawieszeniem o strukturze gąbki kąpielowej.Całość wygląda i niestety gra dość żałośnie.W tylne drzwi już nawet nie zaglądałem .Myślę,że wymiana zestawu przedniego na komponentowy a tylnego na współosiowy nawet dość budżetowy ale firmy,która zna się na produkcji głośników spowoduje znaczącą poprawę brzmienia,na co ten samochodzik niewątpliwie zasługuje.
Że już o wytłumieniu drzwi nie wspomnę.
Czy ktoś z Was jest już po pomyślnym "przeszczepie" innych głośników ?
Gene - 06-09-2007, 12:19
Mi w "Barierze Dzwieku" wybebeszyli wszystko i wstawili nowy system audio do Pajero Sport. Kosztowalo to sporo ale roznica jest kolosalna nawet bez Subwoofer w bagazniku. Naprawde moge sluchac Marcusa Millera nawet przy diesel'u.
Anonymous - 06-09-2007, 16:42
Jeśli to nie sekret to spytam co i za ile ?
Gene - 07-09-2007, 08:46
Dokladnie to nie powiem bo musialbym poprosic o dane z firmy "BD" jakie komponenty zastosowali, ale cena systemu w tej chwili mocno przekroczyla 6 tysi a sprawa jest rozwojowa.
Anonymous - 09-09-2007, 19:53
mam podobny problem z jakością dzwięku w swiom out. , liczę ,że podzielsz się swoim doświadzeniem /
Anonymous - 09-09-2007, 20:10
Jakosc sprzetu jest takie jak najslabszego ogniwa w nim. Pytanie zawsze jest czego oczekujecie od sprzetu, jakiej sluchacie muzyki i ile mozecie na to przeznaczyc pieniedzy
Gene - 10-09-2007, 07:05
spol napisał/a: | liczę ,że podzielsz się swoim doświadzeniem |
Ja nie zajmuje sie instalacja, ani tworzeniem systemow audio. Zlecilem to firmie zaprzyjaznionej i majacej renome na rynku. Generalnie duzo slucham w aucie i dlatego chcialem temat zalatwic. "Barera Dzwieku" bo to o niej mowa wykonala dla mnie system. Podstawowe zalozenia: jakosc dzwieku, przestrzennosc, wykonanie nie rzucajace sie w oczy i nie kolidujace z wnetrzem Pajero, mozliwosc modyfikacji i rozwiniecia systemu. Generalnie wszystko nowe. Od okablowania do glosnikow. Oczywiscie auto zostalo wyciszone. Roznica... ciezka sprawa bo nie mialem okazji odsluchac niczego na fabrycznym zestawieniu. Wszystko zostalo zrobione przed odebraniem samochodu z salonu. ...kolosalna.
Anonymous - 03-01-2008, 22:32
Po zamontowaniu:
- radio: Clarion WXZ468RMP
- głośniki: Focal A165
- wzmacniacz: Mac Audio Mpx 4000
- nowego okablowania
- wyciszenia drzwi
uważam, że nie trzeba subwoofera oraz, że... świat jest piękny!!!
pozdrawiam
Marcin
Anonymous - 03-01-2008, 23:20
kordiank2 - 04-01-2008, 21:54
Gene napisał/a: | ... moge sluchac Marcusa Millera nawet przy diesel'u. |
a Miller to nie ma na imię Leszek? Fakt puścił parę fajnych przemówień
sorka za sarkazm, ale zaczepiłeś istotny problem - scena sceną, ale jej konstrukcja musi jeszcze uwzględniać czego się słucha... bo jeśli ktoś lubi hm-ck, hm-ck-ck, to bez woofera nie będzie kontent. tak - dla dżazu i klasyka pełne spektrum, dla rocka mniej środka ale i basu z umiarem, a kluby bez porządnego kika w kapsule się raczej nie obędą. Nie jest to z resztą moja własna opinia - jeszcze się uczę. z nauk tych mam już ciekawe spostrzeżenie - w strefie środka uwaga na JBLe, drastycznie przestali dbać o jakość produktów - ta nazwa znaczy dla mnie coraz mniej i chyba wspomniana "strefa środka" nie bardzo już do jblów pasuje. Chińczyk potrafi narozrabiać...
Anonymous - 05-01-2008, 01:05
A co powiesz o hifonics i earthquake ?
olabart - 08-01-2008, 11:50
Niestety nie udało mi się wmontować moich domowych kolumn Mission do outka więc od 3 lat powoli kombinuję by dzwięk mnie zadowolił. Myślę, że fabryczne głośniki w outku nie są najgorsze, gdyż gdy jeden niestety odmówił posłuszeństwa szukałem zamiennika i dzięki przyjacielowi pracującemu w sklepie RTV sprawdziłem kilka innych. Po odsłuchaniu i porównaniu kupiłem za 150 zł na allegro oryginalny od outka - nie ukrywam, że brzmieniem jak dobrze pamiętam Clarionów, JBL-ów i innych (oczywiście w kwotach do 300zł/para) byłem zniesmaczony. Wymieniłem jedynie wysokotonowe (koszt chyba 40zł a spora różnica) bo oryginalne nie wydawały z siebie oczekiwanych dzwięków. Przeszedłem w outku kilka radioodtwarzaczy a skończyłem na niskobudżetowym kombajnie 2din - DVD, tuner, bluetooth,
odczyt również z SD, TV, automatyczny podgląd z kamery cofania, wejście chinch na video-gps, dotykowy panel i inne. Przeróbkę zrobiłem sam (żonka powiedziała, że wstawi mi do garażu łóżko) - kilka godzin pracy. Efekt niczego sobie. Brzmienie nie idealne ale o niebo lepsze niż poprzednich sprzęcików. Koszt - sprzęt 1300, kamera cofania 150, trochę demolki z przeróbką na 2din, robocizna własna. Na tyle mogę sobie pozwolić. I jeszcze jedno. Szarawe wnętrze outka nabrało rumieńćów.
Anonymous - 06-08-2009, 18:30
Abacuss napisał/a: | Po zamontowaniu:
- radio: Clarion WXZ468RMP
- głośniki: Focal A165
- wzmacniacz: Mac Audio Mpx 4000
- nowego okablowania
- wyciszenia drzwi
uważam, że nie trzeba subwoofera oraz, że... świat jest piękny!!!
pozdrawiam
Marcin |
Posiadam jednostkę sterującą Clariona(nie pamiętam modelu).
Niebawem mam dostać od brata zestaw na przód Focala--jakiś wysoki model z linii kevlarowej,do tego mam wzmacniacz Audisona vrx 2.150 a ponieważ to nieco wyższa półka niż Mac Audio,to spodziewam się niezłych efektów.Pytanie tylko,czy ta opinia o zbędnym subwooferze bierze się z tego,że przod jest wspomagany przez fabryczne głośniki w tylnych drzwiach,czy też coś tam innego wstawiłeś? I gdzie zamontowałeś tweetery ?
A ponieważ wygłuszeniem drzwi chcę się zająć sam to błagalne pytanie do kolegów:
jak u licha dobrać się do zdjęcia boczków w drzwiach przednich i tylnych w Outku I Turbo
Będę wam wdzięczny za podpowiedż,może jakiś szkic sytuacyjny,zdjęcia ?
Pozdrawiam
[ Dodano: 06-08-2009, 21:18 ]
Na ostatnie pytanie znalazłem odpowiedż:
http://www.outlander-foru...hifi_anlage.php
oraz:
http://www.outlander-foru...musikanlage.php
Bob27 - 31-07-2013, 21:17
olabart napisał/a: | Niestety nie udało mi się wmontować moich domowych kolumn Mission do outka więc od 3 lat powoli kombinuję by dzwięk mnie zadowolił. Myślę, że fabryczne głośniki w outku nie są najgorsze, gdyż gdy jeden niestety odmówił posłuszeństwa szukałem zamiennika i dzięki przyjacielowi pracującemu w sklepie RTV sprawdziłem kilka innych. Po odsłuchaniu i porównaniu kupiłem za 150 zł na allegro oryginalny od outka - nie ukrywam, że brzmieniem jak dobrze pamiętam Clarionów, JBL-ów i innych (oczywiście w kwotach do 300zł/para) byłem zniesmaczony. Wymieniłem jedynie wysokotonowe (koszt chyba 40zł a spora różnica) bo oryginalne nie wydawały z siebie oczekiwanych dzwięków. Przeszedłem w outku kilka radioodtwarzaczy a skończyłem na niskobudżetowym kombajnie 2din - DVD, tuner, bluetooth,
odczyt również z SD, TV, automatyczny podgląd z kamery cofania, wejście chinch na video-gps, dotykowy panel i inne. Przeróbkę zrobiłem sam (żonka powiedziała, że wstawi mi do garażu łóżko) - kilka godzin pracy. Efekt niczego sobie. Brzmienie nie idealne ale o niebo lepsze niż poprzednich sprzęcików. Koszt - sprzęt 1300, kamera cofania 150, trochę demolki z przeróbką na 2din, robocizna własna. Na tyle mogę sobie pozwolić. I jeszcze jedno. Szarawe wnętrze outka nabrało rumieńćów. |
Odświeżę trochę temat,
Jakiego chińczyka kupiłeś? Na jakim systemie? Gdzie zamontowałeś kamerę cofania?
|
|
|