To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Ubezpieczenia - Ubezpieczenie OC (AC) - co wybrać - uwagi opinie...

Anonymous - 15-09-2007, 23:29
Temat postu: Ubezpieczenie OC (AC) - co wybrać - uwagi opinie...
Temat myślę ważny dla każdego właściciela auta.
Jako, że spóźniłem się z wypowiedzeniem umowy w Link4 zawartej przez poprzedniego właściciela autka - jestem na chwilę obecną na tę polisę skazany (przynajmniej na OC)...
Chętnie poznam jednak wasze opinie na temat róznych firm ubezpieczeniowych, cen, ewent. rozliczeń itp. itd....
Zapraszam do dyskusji - może wspólnie znajdziemy odpowiedź gdzie (może w przyszłości) najlepiej zawrzeć ubezpieczenie.
Wymieńmy się doświadczeniami!

Marcin-Krak - 15-09-2007, 23:41

Temat przewijał się już przez forum parę razy ;)
Tutaj są linki - myślę że sporo informacji możesz znaleźć :P link 1
link 2
link 3
link 4 - nie odnosi się do tej firmy ;)

Poza tym jest szukajka - a jak w tych tematach nie ma wyczerpującej odpowiedzi - to pytaj dalej :D

Ja wyznaję zasadę OC bierze się tam - gdzie jest najtaniej ;) - bo Twoim obowiązkiem jest je mieć , a gdzie - to już jakby nie Twój problem ;)
Poza tym w Krakowie jest wiele firm proponujących ubezpieczenia kilku firm w jednym miejscu, ale nie znaczy to, że np w punkcie A ubezpieczenie w firmie X , będzie takie samo jak w punkcie B (również w firmie X) :D - mam nadzieję że w miarę jasno napisałem :D

TESTER - 16-09-2007, 13:56

I o to właśnie w tym wszystkim chodzi. OC tam gdzienajtaniej, choćbyś miał co roku zmieniać ubezpieczyciela. Kogo wybierzesz to zmartwienie ewentualnego poszkodowanego z Twej winy użytkownika. Należy jedynie pamiętać, żeby wypowiedzieć umowę w terminie i zarządać od niego przebiegu ubezpieczenia (jego obowiązkiem jest go wydać, choć trochę z tym zwlekają chcąc zatrzymać klienta u siebie). Natomiast AC tu wybór należy już tylko i wyłącznie od Twych preferencji i potrzeb. Pozdrawiam.....!!!
Anonymous - 16-09-2007, 19:46

Tak, OC tam gdzie najtaniej - wiem, że nie ma to dla ubezpieczanego żadnego znaczenia (innaczej z ewentualnym poszkodowanym).
Jeżeli chodzi o AC sprawa wygląda innaczej - macie swoich fawotytów?
Gdzie mmacie ubezpieczone swoje auta (AC, może jest godny polecenia np jakiś pakiet)?

karolgt - 16-09-2007, 21:01

GPcari napisał/a:
Tak, OC tam gdzie najtaniej - wiem, że nie ma to dla ubezpieczanego żadnego znaczenia (innaczej z ewentualnym poszkodowanym).
Jeżeli chodzi o AC sprawa wygląda innaczej - macie swoich fawotytów?
Gdzie mmacie ubezpieczone swoje auta (AC, może jest godny polecenia np jakiś pakiet)?

Ja mam OC w HDI Asekuracja (czy jak to sie tam nazywa, bo chyba znowu nazwe zmienili) - i płace mniej za colta 1,6 niz rodzice za eskorta 1,3 w pzu. (znizki te same czyli full :D )

AC mam w pzu bo tylko pzu ubezpiecze auta powyzej 12 roku zycia.

mareqm - 11-10-2007, 16:19

Ubezpieczyłem w AXA.Pełny pakiet OC,AC,NW, Asistance - 1175 PLN.Mam maksymalne zniżki.Warta chciała 2100.
Zadzwoniłem w poniedziałek, we wtorek przyjechał do mnie przedstawiciel i porobił zdjęcia , w środę wieczorem przysłali mailem propozycję i po dokonaniu przelewu od czwartku mam ważne ubezpieczenie.Polisa ma nadejść pocztą.Mogę jeździć z wydrukiem maila i potwierdzeniem przelewu.

Anonymous - 11-10-2007, 18:57

Pracuję w agencji ubezpieczeniowej także jeśli ktoś ma jakieś pytania to spoko można walić na PW. A odnośnie tematu: OC tam gdzie najtaniej. Jeśli ktoś ma sytuację, że się kończy ubezpieczenie spokojnie może podać mi dane a ja wyliczę w kilku firmach. Trzeba sobie pomagać nie :)
Co do AC: tu sprawa nie jest taka prosta. AC jest dla właściciela pojazdu. Moim zdaniem najważniejsze, aby firma w razie szkody nie robiła problemów, rzetelnie wyceniła i jak najszybciej wypłaciła pieniądze. Ja polecam Generali. Może nie są najtańsi (plasują się gdzieś po środku w stawkach), ale za to likwidacja wzorowa. Mam mnóstwo zadowolonych klientów. Argument: jak szkoda nie przekracza 3000zł to dostaje od likwidatora kartę płatniczą ważną 2 dni z odpowiednim stanem konta - można wybrać wszystko z bankomatu lub płacić normalnie w sklepie.

Pozdrawiam.

Anonymous - 24-10-2007, 08:08

Witam serdecznie. Ja po przykrych doświadczeniach z PZU postanowiłem sprawdzić innego ubezpieczyciela i wybór padł na LIBERTY DIRECT. Może to i ryzykowne ale kierowałem się ceną i warunkami ubezpieczenia. I tak za Cari 5d 1.8 z 98 r przy zniżkach 60% OC i 30% AC zapłaciłem 1240 zł. Póki co zaskoczyła mnie na plus bardzo miła i profesjonalna obsługa. Zobaczymy jak będzie dalej... ale gorzej niż w PZU chyba być nie może...
Pozdrowienia i szerokości!

Zapomniałem dodać, że PZU AC i OC wyliczyło na 1750 zł

turek61 - 24-10-2007, 11:29

A oto wyliczenie Liberty Direct dla mojego GDI z 99r. przy czym zaznaczyć muszę bezszkodowa jazdę i brak wcześniej AC.Myśle, że warto sie zainteresować jak myślicie ?

Anonymous - 24-10-2007, 12:29

jako ciekawostke podam wam ze jak wypelniacie kwity na ubezpieczenie w pytaniu o ilosc kluczykow wpisujcie jeden, nawet jesli macie dwa bo w razie zgubienia jednego i kradziezy auta nie otrzymacie odszkodowania.
maciejowy - 26-10-2007, 14:48
Temat postu: Irlandia
W Irlandii dopiero jest fajnie z ubezpieczeniem - generalnie na kazdego kierowce trzeba kupic osobno (czasem mozna na wszystkich ale powyzej 25. roku zycia i zwykle dosc duzo taka opcja kosztuje) najlepiej udac sie do brokera, ktory wyszuka najlepsze i to duzo taniej niz gdy udamy sie bezposrednio - mnie udalo sie znalesc za €1460 samo OC+kradziez i podpalenie za Cari 1.6 z 00r. ale jak ktos ma znizki z Polski to respektuja (tlumaczenie przysiegle). Pozdrawiam!
zwolin - 27-10-2007, 15:28

Soczysty napisał/a:
A odnośnie tematu: OC tam gdzie najtaniej.

POPIERAM.
Kiedyś uważałem, że to niezbyt elegancko ładować poszkodowanego przez siebie człowieka w bujanie się z dziwnymi firmami ubezpieczeniowymi. Po tym , jak dwa razy pod rząd jacyć handlowcy wjechali mi w tył poprzedniego auta i raz bujałem się z odszkodowaniem 3mies, a drugi raz pół roku zmieniłem zdanie. Jak Kuba Bogu tak Bóg kubańczykom :D Teraz mam OC w MTU (spółka Poczty Polskiej i Hestii. Na początku roku byli sporo tańsi nawet od Linka.
Jedyny minus to zawieranie umowy na poczcie a tam oczywiście kolejki jak diabli.

tdi1982 - 27-10-2007, 17:40

Ja za swoja Cari 1997r. 1.8 full zniżki zapłaciłem za OC 360zł. a AC to inna bajka. :?
siwek - 23-12-2007, 09:48

Właśnie dokonałem zakupu ubezpieczenia w Commercial Union. Obsługa świetna wszystko powiedza i wylicza bez skamlenia ze sie czas zajmuje i w dodatku sami rzetelnie oddzwaniaja, wystarczy sie umowic.
za swoja Cari 1,6 '98 OC + AC +NW + Assistance rozszerzony + ubezpieczenie szyb dodatkowo zeby w razie czego nie tracic znizek AC dalem 1011 zł!!! a to jest full wypas bo nic wiecej juz nie ma :D i znizki daja w AC takie jak sie ma w OC!!! :D

Anonymous - 23-12-2007, 10:12

A jak jest z wyliczeniem wartości auta przy AC? Każda firma ubezpieczeniowa ma jakiś tam swój przelicznik, czy jest to po prostu wg. ogólnokrajowego cennika ?