To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - nowy na tej stronie

Anonymous - 27-01-2006, 18:52
Temat postu: nowy na tej stronie
hej jestem bardzo przywiazany do mojego miska galanta( 89 r -2.0v8 ) , mam go parę lat , ale teraz padł mi silnik , tak ,że pozostaje mi jego wymiana w zwiazku z tym mam nastepujące pytanie czy mogę założyć silnik (91r -2.0 v 16 ) do mojgo miska , czy to wiązało by się z innymi mocowaniami , komputerem , podłączeniem czy tylko jestem skazany tylko na 2.0 v8
-ile kasy mozna wyłożyć na używany silnik z tego okresu
- na co mam zwracac uwage
za odpowiedzi dzieki ! :roll: :roll: :roll:

Hubeeert - 28-01-2006, 00:09

Tutaj pozostaje Ci tylko poczekac na odpowiedź Bartka ale z tego co ja pamiętam potrzebujesz:
Silnik + skrzynia z półosiami + ECU + wiązka.
Oprócz tego - lepsze hamulce, zawieszenie i inne popierdółki.

kochajj - 28-01-2006, 09:01

Hubeeert napisał/a:
Tutaj pozostaje Ci tylko poczekac na odpowiedź Bartka...

no może nie tylko ;) ...
silniczek 16V podejdzie tylko z:
-wiązką
-łapami
-kompem
-jeśli eclipsowski to i skrzynia

myślę ze koszt przekroczy wartość autka... a znalezienie nie zajechanego silnika graniczy z cudem(sam przerabiałem to 2 razy)
poszukaj lepiej 8v... mozna znalezc od 1000-2000zł...

Bartek - 30-01-2006, 13:25

Wersja minimum:
Slinik bez osprzetu + kolektory (ssacy z przepustnica i listwa wtryskowa) + przeplywomierz + rura powietrza + wiazka silnikowa + komputer sterujacy + przekaznik glowny + przewod cisnieniowy wspomagania + poduszka od strony rozrzadu.

Wersja OK:
Wersja minimum + skrzynia (ma lepiej dobrane przelozenia do 16v) + rozrusznik (jest o wiele mocniejszy) + polosie (lzejsze i mocniejsze) + zegary z GTi (w wersji min. nie masz obrotomierza lub masz pokazujacy 1/2 obrotow) + hamulce od wersji Dynamic-4, lub Vr-4 (od 8v sa za slabe nawet na 8v).....

Opisany przypadek swapowania silnika z Galanta GTi. Swap z Eclipsa silnika 7-bolt (jak pisal Kochajj) wymaga bezdyskusyjnie skrzyni + polosi + rozrusznika)

Lapy sa identyczne - poza poduszka z lapa od strony rozrzadu....

Mam troche doswiadczenia (2 swapy za soba i przejechane ponad 70 000 km swapowanymi autami bez jakichkolwiek problemow)

adaxo - 03-10-2006, 22:17

Czesc, pozwole swoj problem podpiac pod ten watek, zeby nie robic zamieszania na forum nowym tematem, poniewaz poczatek jest taki sam jak w moim przypadku, znaczy Galant E33 plus 2.0 DOHC nie od niego :) . A mianowicie mam dwa pytania:
1. Czy wiazka z Eclipsa podejdzie? Chodzi mi oto, ze w Eklipsie komputer jest na srodku deski rozdzielczej a w Galancie po boku.
2. Przekaznik glowny (od Eklipsa) wystarczy podpiac w to samo miejsce co jest oryginalny w Galancie czy jeszcze jakies inne kombinacje albo przerobic orginal?

[ Dodano: 15-10-2006, 20:52 ]
Nikt nie wie? :(