Car Audio - Jakie głośniki - bez wielkich przeróbek?
Anonymous - 18-09-2007, 09:42 Temat postu: Jakie głośniki - bez wielkich przeróbek? Wiem, wiem - powinno być w car audio, jednak interesują mnie lepsze niż fabrycznie instalowane głośniki do mojego miśka i chodzi konkretnie o CJ0.
Obecnie mam zainstalowane fabrycznie przód i tył, chciałbym nieco polepszyć jakość, jednak bez wielkich wariacji więc moje pytania brzmią następująco:
- jakie maksymalnie duże można zainstalować na przód aby nie przerabiać drzwi na zasadzie dorobienia kieszonki (tzn. bez ingerencji w tapicerkę)
- jakie maksymalnie wejdą na tył
Może jakieś propozycje odnośnie konkretnych modeli, najlepiej bez montowania dodatkowych wysokotonowych i w miarę rozsądnym przedziale cenowym, oczywiście wykluczam wynalazki typu BOSCHMANN itp. - no chyba, że są jakieś szczególnie warte polecenia.
Dzięki za wszystkie sensowne odpowiedzi
Anonymous - 18-09-2007, 18:46
Generalnie rozmiar głośników oryginalnych jest trochę dziwny z przodu jest miejsca więcej niż na 13ki ale mniej niż na 16ki. Ja u siebie wstawiłem 13ki bez problemu natomiast na tył spokojnie wchodzą 16ki. Ze swojej strony jeśli zestaw będzie grał pod samym radiem to polecam głośniki HERTZ DCX grają bardzo dobrze, średnie i wysokie tony bardzo dobre natomiast co do basu można mieć pewne zastrzeżenia, brakuje im trochę głębi, co nie znaczy, że basy są złe. Ja jestem jak najbardziej zadowolony i z czystym sumieniem mogę polecić Ci taki zestaw.
http://allegro.pl/item242129428.html 13'
http://allegro.pl/item243102995.html 16'
Anonymous - 18-09-2007, 19:46
troszke przerobisz plastik i 16tka CI wejdzie bez problemu
13 to porazka chyba ze focal po konkretnym piecyku to ladnie zagra
ja u siebie mam z przodu system JBL GTO 6507C odseparowany po wzmacniaczu JBL GTO4060 oczywiscie drzwi wytlumione na maxa:)
natomiast z tylu wywalilem głosniki bo zaczynaly pierdziec hehe po co mi z tylku glosniki jak jest SKRZYNIA Magnata... na cały bagaznik:D
całos gra nawet dobrze
jak masz jakies problemy lub poszukujesz sprzetu pisz co a wystawie Ci na allegro
oto moje aukcje
http://www.allegro.pl/sho...php?uid=5652944
dla mitsumaniaków jakies znizzki sie zrobi
pozdro !!!
Anonymous - 18-09-2007, 23:43
Witam
Ja w moim CJ0 nic nie robilem z przodem jeszcze z braku czasu i koncepcji.
Z tyłu wymontowałem ogr. półkę i zastąpiłem ją dociętą na wymiar z płyty OSB z Praktikera, całość obita czarnym materiałem na podbitce z cieniutkiej gąbki. W tym wycięte otwory na głośniki 6x9" - JBL model jakis tam GTO... Wygląda b. estetycznie, gra o wiele lepiej niz ogr. tylne głośniki. Zabawy z dorobieniem półki dla średnio zdolnego manualnie okolo 2 godz. z podłączeniem na gotowo.
W razie czego moge przeslac foto mailem.
PS. Dorabiałem półkę poniewaz nie chcialem ciąć org.
Pozdrawiam.
Anonymous - 19-09-2007, 08:38
Dzięki za podpowiedzi
IGNS napisał/a: | polecam głośniki HERTZ DCX |
no to jest mój przedział cenowy
Cytat: | troszke przerobisz plastik i 16tka CI wejdzie bez problemu |
jeśli przeróbka będzie polegała tylko na wycięciu plastiku lub dodaniu dystansu, to jak najbardziej widzę sens
Cytat: | jak masz jakies problemy lub poszukujesz sprzetu pisz co a wystawie Ci na allegro |
dziękuję - kto wie może skorzystam
azydek napisał/a: | Z tyłu wymontowałem ogr. półkę i zastąpiłem ją dociętą na wymiar z płyty OSB z Praktikera, całość obita czarnym materiałem na podbitce z cieniutkiej gąbki. W tym wycięte otwory na głośniki 6x9" - JBL model jakis tam GTO... Wygląda b. estetycznie, gra o wiele lepiej niz ogr. tylne głośniki. Zabawy z dorobieniem półki dla średnio zdolnego manualnie okolo 2 godz. z podłączeniem na gotowo. |
No tak pod latarnią najciemniej W sumie to średnio zdolny manualnie chyba jestem
azydek napisał/a: | PS. Dorabiałem półkę poniewaz nie chcialem ciąć org. |
To racja, szczerze powiem nie pomyślałem o tym
No cóż umysł ciut mam rozjaśniony, więc pewnie coś z tego będzie
Dzięki - pozdrawiam
zbilak - 19-09-2007, 11:41
skoro o głośnikach to skorzystam.
na tylnym siedzeniu to atrapy czy głośniki?
radio gra tylko na przodzie.Nie odpinam osłon ,bo nie chcę pourywać zaczepów .
podobny problem z zaczepami przy lampie sufitowej. Jak odpiąć zeby nie pourywać
Anonymous - 19-09-2007, 12:06
zbilak napisał/a: | na tylnym siedzeniu to atrapy czy głośniki? |
U mnie są głośniki i grają.
Tybek - 19-09-2007, 12:34
zbilak napisał/a: | skoro o głośnikach to skorzystam.
na tylnym siedzeniu to atrapy czy głośniki?
radio gra tylko na przodzie.Nie odpinam osłon ,bo nie chcę pourywać zaczepów .
podobny problem z zaczepami przy lampie sufitowej. Jak odpiąć zeby nie pourywać |
100% są tam głośniki, jeśli nie gra, to ktoś musiał wymontować, ale miejsce na 16 jest.
Jak wymontować, żeby nie pourywać. Mój sposób, to wziąć cieniutki płaski wkrętak, owinąć go szmatką, żeby nie porysować niczego i wsunąć tak żeby odhaczyć delikatnie zaczep.
Co do samych głośników, to żyraf pracuje w car audio więc można go posłuchać
Ja mam z przodu 16, musiałem tylko osłonę plastykową wyciąć i to wszystko, plus tweetery do słupków zamocowane, fajne miejsce do tego jest w tych plastykowych trójkącikach. Z tyłu 16 bez problemowo wchodzą. Pomagał mi w tym kolega Ciastek, złota rączka
zbilak - 22-09-2007, 22:27
ok są z tyłu głośniki ale dlaczego nie grają?
może radio mało orginalne bo z vw "alpine"
Hugo - 23-09-2007, 10:51
zbilak napisał/a: | może radio mało orginalne bo z vw "alpine" | A może radio stare i ma 2 wyjścia na głośniki.
Anonymous - 27-09-2007, 21:59
to wyciagnij radiio i zobacz w koste ISO glosnikowa jak wychodza 4kable to ma wyjscie tylko na 2głosniki , jak ma 8 kabli no to masz wyjscie na 4 chyba ze cos masz popiepszone w podlaczeniu....
najlepiej pociagnij sobie nowa instalacje to jest moment.. japonczyki sie najepiej rozbiera i sklada chodzi mi tu o rózne plastiki.. ciezko jest kołka złamac a jak jakas bede sie rozbiera to wszystko strzela hehe
pozdrooo !! !! !! <faja>
|
|
|