To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - zapaljąca się kontrolka oleju

Anonymous - 18-09-2007, 14:29
Temat postu: zapaljąca się kontrolka oleju
Czy ktoś mi wyjaśni co się dzieje: od jakiegos czasu zapala mi się kontrolka oleju na rozgrzanym silniku gaśnie mi ponirzej 1500 obrotów. Potrafi też się zapalić powyżej nawet przy
3000ob/min, :!: Potrzebuję szybkiej rady co robić mam już zamówiony nowy czujnik oleju.

wojmi1 - 18-09-2007, 14:39

Moze byc to kwestja w/w czujnika ale jezeli nie on to pompa olejowa albo zwarcie na kabelkach do czujnika.
Wymien czujnik i obserwuj

Anonymous - 18-09-2007, 15:28

Zamierzam tak właśnie zrobic
e-gen - 18-09-2007, 15:46

W Golfie II takie cuda wynikały z defektu elektryki - tak jak koledzy, radzę abyś sprawdził czujnik oleju.
Anonymous - 18-09-2007, 20:54

Dodam jeszcze , że niedawno wymieniłem olej z 10W 40 na 15W 40, właśnie ze względu na zapalającą się kontrolkę oleju ale nic nie pomogło. :(
saphire - 18-09-2007, 21:22

Podchodzisz do sprawy od złej strony - powinieneś zacząć od sprawdzenia ciśnienia oleju przy pracy silnika na luzie i przy różnych obrotach a nie lać w silnik co popadnie i liczyć na cud. Nie masz tam jakiegoś solidnego i kumatego mechanika?
Anonymous - 18-09-2007, 21:42

Miałem przejechane 10tyś km na starym oleju, ogólnie na zegarze miałem 160tyś km znienacka zaczęła się zapalać kontrolka więc stwierdziłem po konsultacji z mechanikiem że pora na wymianę oleju. Kwalifikacji mechanika nie podważam, ale chyba go zmienię.
Hugo - 18-09-2007, 22:23

leszek-26 napisał/a:
Miałem przejechane 10tyś km na starym oleju
leszek-26 napisał/a:
znienacka zaczęła się zapalać kontrolka więc stwierdziłem po konsultacji z mechanikiem że pora na wymianę oleju.
Zrozumiałem, że mechanik zasugerował zmienić olej, bo jest tak przepracowany, że zapala się kontrolka oleju :roll: . Mój Boże. Po 10 000 km tak zużyty olej. Co ma jedno z drugim.
leszek-26 napisał/a:
ale chyba go zmienię.
Dobra decyzja.
Anonymous - 18-09-2007, 22:38

Jutro postaram się sprawdzić wszystkie sugerowane pozycje natomiast ciśnienie to chyba będę musiał zmierzyć u mechaniora, tylko że teraz ciężko znależć takiego co ma wolne terminy. :(
Atak wogóle to nie mam pojęcia o mechanice przez co robię wielkie oczy :shock: i słucham każdej mądrej rady :oops:

[ Dodano: 25-09-2007, 16:34 ]
Dziękuję wszystkim za dobre rady jedno jest pewne, mechanik u którego się radziłem niech zajmie się może warcabami :!: :!: Wymieniłem czujnik oleju i jest ok :biggrin: Szkoda tylko oleju ciekawe czy z 15W 40 mogę spowrotem wlać 10W40. Czy nie zaszkodzę przy takiej wymianie silnikowi :?:

Anonymous - 19-10-2007, 09:47
Temat postu: zapalająca się kontrolka
zmien jak najszybciej mechanika bo mozesz zatrzeć silnik, najpierw sprawdż cisinienie oleju w silniku a potem zajmij się czujnikem lub instalacją. Jeżeli ma dobre cisinienie to możesz jeżdzić spokojnie!!!!! :badgrin:
Anonymous - 20-10-2007, 01:19

leszek-26 napisał/a:
Wymieniłem czujnik oleju i jest ok :biggrin:

No tak właśnie zrobiłem w Passacie z '91 którym jeździłem przed Miśkiem i też nastała ciemność w czerwonych kontrolkach i pikaniu jak sie rozgrzał. Widać, że w Misiach też tak może się zdarzyć. Oby jak najrzadziej.