Forum ogólne - niewidzialne wycieraczki
Anonymous - 05-10-2007, 11:41 Temat postu: niewidzialne wycieraczki znajomy wspomniał o cudzie nanotechnologii - niewidzialne wycieraczki, jakiś super środek poprawiający spływanie wody itp. Na allegro troszke tego jest. Ktoś stosował to cudo? Możecie polecić, czy szkoda fatygi? (bez politycznych skojarzeń )
pozdrówka
Yodek
stanik - 05-10-2007, 12:17
nie wiem jak teraz, nanotechnologia może zdziałała cuda. Ale ja to zastosowałem jakieś 4 lata temu i na początku efekt był fajny i rzeczywiście było tak jak producent zapewniał, ale.. po około dwóch tygodniach trzeba było powtórzyć zabieg bo zaczęło wszystko mglić. Znaczy się w deszczu po przejściu wycieraczki przez chwilę zostawała na szybie taka mgła. Po naniesieniu środka ponownie efekt ustał, ale co jakiś czas trzeba było powtarzać zabieg. A jak przestałem to niestety dość długo sie ten efekt utrzymywał i to był dla mnie minus który spowodował, że już więcej na przedniej szybie tego nie zastosowałem, jedynie na bocznych.
Pozdrawiam
arekp - 05-10-2007, 12:44
nanotechnologia ... modne slowo w ostatnich latach
A generalnie chodzi pewnie o odpowiednie wypolerowanie szyby ... po czym jak kazdy wosk po kilku myciach splynie. Tak samo zachowuje sie woda na swiezo nawoskowanym aucie, kiedy wosk tez na szybach zostal automatycznie przez myjnie polozony.
Anonymous - 05-10-2007, 13:44
Nałożyłem tego typu preparat na szyby. I sprawuje się nieźle. Jeździłem już podczas dość obfitych opadów i praktycznie wycieraczki nie były potrzebne. Oczywiście o ile miało się odpowiednią pręskość, woda wtedy sama spływała z szyby. Faktycznie jest efekt lekkiej mgły o której wspomina stanik, ale u mnie nie występuje za każdym razem. Jedynie gdy lekko mży. Podczas normalnych opadów, wszystko jest ok.
Student - 05-10-2007, 13:55
Ja stosowałem coś podobnego na bocznej szybie kierowcy aby lusterko było dobrze widać, efekt bardzo fajny.
U siebie w pracy miałem próbkę przywiezioną z Nimiec ale był to płyn i nanosiło się szmatką, zastosowanie do metali.
Środek który zastosowałem starczał na ok.1 rok ale nie jest on ogólnie dostępny i niestety jest strasznie drogi.
Anonymous - 05-10-2007, 19:02
może się skuszę i spóbuję na bocznych najpierw, bo ta mgiełka mnie przeraża troszkie
dzięki wielkie
Anonymous - 17-10-2007, 21:46
Stosowałem to już 15 lat temu.Jest to środek na bazie chyba teflonu(lub silikonu - jeszcze mam gdzieś wgarażu, mogę sprawdzić) stosowany w wahadłowcach,bo wycieraczki psułyby wygląd:). to zdawało egzamin tylko przy sporym deszczu i prędkości min 100/h.Nie ma jak się tego pozbyć! Wnocy przy mżawce tragedia. Odradzam.
|
|
|