To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Tuning - Diody pod zegary z oprawkami czy bez ?? troche o audio

Anonymous - 08-10-2007, 09:10
Temat postu: Diody pod zegary z oprawkami czy bez ?? troche o audio
witam

no wiec ... chce sobie powoli przerabiac swojego Colt'a :) jako ze dopiero go kupilem troche oplat mi jeszcze zostalo to nie wyskocze na glebaka wode z tuningiem i powoli zaczynam od oswietlenia roznych rzeczy po 1

zegary w aucie ...

ktore diody brac i ile ?? nie wiem czy brac z oprawkami i tylko wpinam i pasuje czy i tak oprawki wywale i bedzie trzeba cosik lutowac :) no i ile takich diod mam kupic ? ile jest pod zegarami miejsc na to ??

z Oprawkami
http://moto.allegro.pl/it...war_new_ss.html

bez oprawek
http://moto.allegro.pl/it...al_gwar_ss.html

ktore beda pasowac do mojego Colta 98 rok

2 sprawa ... chce kupic takie listwy diodowe ktore beda oswietlac pod kierownica i u pasazera pod nogami (wiadomo chyba o co chodzi :) )

moje pytanie jest takie ... chce zrobic zeby wlaczaly sie one jak otworzy sie drzwi w aucie i jak sie zamknie to gasna ( cos jak lampka na dachu autka od srodka ) gdzie szukac kabli zeby cos takiego tam podlaczyc ??? nie chce rozbierac pol auta zeby je znalesc :) moze ktos wie gdzie sa ??

najlepiej by bylo zeby dzialaly one razem z lampka .. tzn otwieram drzwi swieci.. zamykam nie swieci .. ale jak daje na dachu lampke zeby oswietlalo autko w srodku bo cos chce znalesc to i te pod nogami itd tez maja swiecic ....

Next pytanko :)

glosniki w drzwiach ... jak sie do nich dostac ??? :) i jakie one maja wymiary ... bo z tylu to tylko zdejmuje oslonke i mam dostep do glosnikow .. z przodu musze zdjac caly bok od drzwi ?? czy tylko ten plastik da sie zdjac ?? ( chodzi o oslonke z glosnikami i jest ten plastik z pojemnikiem ala schowek ... )
nie chce czegos zerwac i nie wiem jak sie tam dostac :)

jak tylko dowiem sie co z tymi moimi 3 pytankami pewnie beda nastepne :) ale nie bede od razu wypisywal calej listy hehe

z gory dzieki za pomoc .. oczywiscie kazdy kto mi pomoze dostnaie pkt pomogl :)

Tybek - 08-10-2007, 10:41

DjKwaku napisał/a:
Next pytanko

glosniki w drzwiach ... jak sie do nich dostac ??? i jakie one maja wymiary ... bo z tylu to tylko zdejmuje oslonke i mam dostep do glosnikow .. z przodu musze zdjac caly bok od drzwi ?? czy tylko ten plastik da sie zdjac ?? ( chodzi o oslonke z glosnikami i jest ten plastik z pojemnikiem ala schowek ... )
nie chce czegos zerwac i nie wiem jak sie tam dostac

Przód 13, tył 16

z tyłem jak sam widzisz nie ma problemów, co do przodu, to można wsadzić 16, ale trzeba tą ramkę plastikową przerobić, wyciąć w niej otwór pod 16. Po odkręceniu, będziesz wiedział o co chodzi.

Zdejmuje się następująco, odkręcasz chyba 3 śrubki, jedna w klamce, jedna pod klamką w tym plastyku ala podłokietnik i jedna jest zaślepiona takim plastikiem chyba koło lusterka od wewnętrznej strony oczywiście :) Wyjmujesz klamkę i ten podłokietnik i zdejmujesz całą obudowę, energiczny ruch, tak żeby wyszło z zaczepów (bolce) i to wszystko. naprawdę łatwo się to robi :)

Co do diodek, to mój kolega będzie to wpierw robił i zobaczę jaki będzie efekt, ale nie obejdzie się bez przeróbek i lutowania.

Podświetlenie na pedały, to ja już miałem taki ala sterowniczek wsadzony z komputerowych neonów na pin i nie musiałem się z tym bawić i nie wiem gdzie dokładnie on jest podłączony.

Grześku - 08-10-2007, 11:26

DjKwaku napisał/a:
2 sprawa ... chce kupic takie listwy diodowe ktore beda oswietlac pod kierownica i u pasazera pod nogami (wiadomo chyba o co chodzi :) )

zamiast takich dedykowanych listew możesz kupić coś takiego: katoda, - sprawdzają się idealnie.
Cytat:
moje pytanie jest takie ... chce zrobic zeby wlaczaly sie one jak otworzy sie drzwi w aucie i jak sie zamknie to gasna ( cos jak lampka na dachu autka od srodka ) gdzie szukac kabli zeby cos takiego tam podlaczyc ??? nie chce rozbierac pol auta zeby je znaleźć :) moze ktos wie gdzie sa ??

wystarczy wykręcić jednego wkręta w wyłączniku stykowym, który jest przy progu i masz dostęp do kabelków zamykających obwód. Wpinasz się w niego równolegle (dolutowujesz kabelek do istniejącej instalacji; to jest masa, plus dajesz bezpośrednio z aku lub np z radia) i gotowe. Po otwarciu drzwi świeci się katoda którą przyklejasz (mocujesz) wcześniej nad pedałami.

Tybek - 08-10-2007, 11:52

Grześku napisał/a:
zamiast takich dedykowanych listew możesz kupić coś takiego: katoda, - sprawdzają się idealnie.

Ja mam właśnie coś takiego i jestem zadowolony :)

Anonymous - 08-10-2007, 12:28

mam pytanko co do linka ktorego podales ...

one sa przystosowane do autka ?? bo tam widze jakis inwerter itd czy poprostu kabelki do akumulatora czy cos tedy i tyle :)

Tybek, napisz cosik o tym :)

Grześku, no tak z tym ze ja bym chcial jeszcze jakis dodatkowy wlaczyk tak jak jest to zrobione ze swiatelkiem na dachu :)

Ps. czy te katody to moga byc takie jak do PC. ?? bo moge miec takie cos taniej bo pracuje w sklepie komp tylko czy takiecosik moze byc??? to chyba niema znaczenia bo to i to na 12 v pracuje :>

Grześku - 08-10-2007, 14:07

Cytat:
to chyba niema znaczenia bo to i to na 12 v pracuje :>

sam sobie odpowiedziałeś 8)
DjKwaku napisał/a:
Grześku, no tak z tym ze ja bym chcial jeszcze jakis dodatkowy wlaczyk tak jak jest to zrobione ze swiatelkiem na dachu :)

żaden problem, dodatkowy kabelek (+) i pstryczek w znanym Tobie miejscu i et'voila - świeci :mrgreen:

Anonymous - 09-10-2007, 19:57

Tybek, mowiles ze masz cos takiego u siebie ...

powiedz mi czy u Ciebie te katody swieca na maxa ?? bo kurka wodna nie wiem czy tam prad za slaby czy jakeis przebicie mialem przy okazji ( pewnie tak.. )

ale zrobilem juz wszystko podciagnalem kabelki dzialalo tak jak ma dzialac tzn otweiram drzwi swiaca itd .. ale tak lekko ze szkoda gadac :/ katody swiecily sie do polowy...

zrobilem teraz troszke inaczej ale musze cos zrobic zeby zapalay sie razem z drzwiami ...

teraz podlaczylem je pod zasilanie z radia i dalem sobie pstryczek przy schowku ( tam kolo recznego ) ogolnie dziala po czesci tak jak ma dzialac :) wlaczam i wylaczam kiedy chce ... no moze nie tak ;) bo jak nie ma kluczykow w stacyjce to nie swieca .. ale to tylko + dac pod inny kabel i bedzie ok ..

a te katody to chyba bede musial dac gdzies glebiej ;) bo tak swieca ze az dziwnie sie jedzie hehe no ale i tak podczas jazdy maja byc wylaczone

Ps. a wie ktos ile tych diod jest w zegarach ?? 2, 3, 4 ???

Grześku - 10-10-2007, 09:28

DjKwaku napisał/a:
ale tak lekko ze szkoda gadac :/ katody swiecily sie do polowy...

albo są uszkodzone albo coś źle podłączyłeś, bo one dość mocno świecą.
DjKwaku napisał/a:
ale musze cos zrobic zeby zapalay sie razem z drzwiami ...

podłącz je pod wyłącznik stykowy w drzwiach.
DjKwaku napisał/a:
bo jak nie ma kluczykow w stacyjce to nie swieca .. ale to tylko + dac pod inny kabel i bedzie ok ..

a najlepiej daj kabelek wprost z aku.

Anonymous - 10-10-2007, 11:33

Grześku napisał/a:
albo są uszkodzone albo coś źle podłączyłeś, bo one dość mocno świecą.

same katody sa dobre bo swieca na full ale pod aku lub pod zasilanie z radia :)
pod pstryczek przy drzwiach jak daje to swieca strasznie slabo

Grześku napisał/a:
podłącz je pod wyłącznik stykowy w drzwiach.

taki mialem zamiar ale jak mowilem.... swieca strasznie slabo

Grześku napisał/a:
a najlepiej daj kabelek wprost z aku.

spoko znajde se inne zasilanie :) takie na kluczyk tez mi nawet pasuje hehe cosik wymysle

ale czemy kurde jhak daje pod pstryczek na drzwiach to tak strasznie slabo swica.... ile tam tam amper idzie

Grześku - 10-10-2007, 12:50

Cytat:
ale czemy kurde jhak daje pod pstryczek na drzwiach to tak strasznie slabo swica....

wyłącznik w drzwiach przerywa masę, tzn masz złe połączenie katody z wyłącznikiem który nie zapewnia w 100% zamknięcia obwodu. Zaśniedziałe styki, uszkodzony kabelek, etc. Sprawdzisz to mierząc spadek napięcia na katodzie pod obciążeniem. Na odcinku (-) na aku styk (-) na katodzie masz mieć 0V, jeżeli masz więcej to sprawdź instalację.

Tybek - 11-10-2007, 13:47

Jeśli chodzi o diodki, to musisz poczekać, bo kumpel jeszcze nie dostał diodek z allegro. Ale jak już je dostanie, to w tym lub przyszłym tygodniu będzie przerabiał całość podświetlenia w desce i porobimy fotki, które potem wkleje na forum.
Hugo - 11-10-2007, 22:53

Orientuje się ktoś jak będzie podświetlony licznik i reszta deski rozdzielczej w Colcie CAO, który standardowo "podświetlony" jest na biało żarówkami w kolorze niebieskim gdy wsadzę żąrówki czerwone? Będzie podświetlał na czerwono? Sprawdzał ktoś? Może jakaś fotka?