To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] rozbity colcik potrzebna reanimacja :))

Anonymous - 09-02-2006, 21:00
Temat postu: [CA1A 1.3] rozbity colcik potrzebna reanimacja :))
witam wszystkich posiadaczy tego pieknego autka jakim jest mitsubishi colt...

mam pytanie a raczej prozbe do posiadaczy colta z przedzialu 92 - 96r... moj kolcik jest z 95 roku z silnikiem 1.3... tzw malibu wersja z klima :D tylko do czego ona mi sie przyda w naszej strefie... chyba tylko do zamulania silnika hehe...

kupilem rozbite autko i nie moge wstawic przedniego pasa dotad dopuki nie bede znal pewnego wymiaru zeby nie ciol mi opon albo nie skrecal do lasu :P

jest uderzone lewa przednia strona wiekszosc gratow juz mam ale...

czy ktos moglby zmierzyc rozstaw przednich amortyzatorow przy kielichach??

chodzi mi o wymiar a razcej odleglosc srub mozujacych mcpersony do karoserji...

otwierajac maske (pokrywe silnika) widac dwie sruby po prawej i dwie po lewej mocujace mcpersony...

potrzebuje wymiary przedniej prawej sruby wzgledem przedniej lewej sruby i analogicznie tylna prawa wzgledem tylnej lewej... :) )

zmiezy ktos to dla mnie??

z gory dziekuje...

jak ja juz poskladam to zamieszcze jakies fotki na forum...

a przy okazji nie ma ktos przypadkiem chlodnicy klimy na zbyciu??

pozdrawiam :) )

Matejko - 09-02-2006, 21:26

i co lewarkiem bedziesz naciagal?? ehh - jedz gdzies do blacharza poda ci wymiar
Anonymous - 09-02-2006, 21:48

a to ciekawe... a skad niby blachasz ma znac takie wymiary?? wole sam sobie zrobic przynajmiej bede pewny ze jest dobrze zrobiony :P wszystko jest juz wyciagniete i gotowe do wstawienia przedniego pasa a wymiar jest mi poto potrzebny zebym mial pewnosc ze nie bedzie mi sciagal !!
Anonymous - 10-02-2006, 00:07

Na stacjach diagnostycznych geometrii zawieszenia i karoserii, maja wszystkie potrzebne wymiary. Jak powiedział Matejko, dowiesz się też na 100% w warsztacie blacharskich mającym ramę naprawcza, np. Car-o-Line, z elektronicznym systemem pomiarowym.
Kiedyś miałem źle nawiercone kielichy w nowym (!!!) punciaku. Super zmierzyli w Warszawie na stacji:

Weyssenhoff Centrum diagnostyki samochodowej
0 22 641 02 81 albo 0 22 644 13 13
Teraz to już chyba tam jest ich dwóch albo trzech (rodzinny biznes)
02-777 Warszawa, Cynamonowa (róg Ciszewskiego)

Polecam (zabulisz ale warto)

Matejko - 10-02-2006, 15:58

colin napisał/a:
a to ciekawe... a skad niby blachasz ma znac takie wymiary??

ano stad ze sam musi skads znac ten wymiar w celu wyciagniecia auta, jak juz zulu wczesniej napisal, ale widze ze znasz sie lepiej, to w takim razie po co pytasz??

Hubeeert - 10-02-2006, 16:28

colin napisał/a:
a skad niby blachasz ma znac takie wymiary

A jak Ci się wydaje w jaki sposób naprawia samochód Blacharz (nie mylić z paprakiem który młotkiem przystanek prostuje i w podłużnice szyny wstawia). Otóż bierze z mądrej książki wymiary - są takie książki i Blacharze je mają - i prostuje sprawdza naciąga itd.

Bartek - 10-02-2006, 17:39

Hmm jezeli blacharz naciagal na oko, to mam nadzieje, ze nigdy nie spotkamy sie na jednej ulicy.....

A jezeli nie zna wymiarow bazowych, to znaczy, ze glownie naciagnal Ciebie na koszty, a i tak takim sprzetem balbym sie jezdzic.....

Jeszcze jedna sprawa - czym chchialbys miec to zmierzone - jezeli dobrze pamietam, to silnik bedzie przeszkadzal w pomiarach, wiec i tak bez przyzadow do geometrii nadwozia nie zrobisz wystarczajaco dokladnych pomiarow. Skad rowniez pewnosc, ze kilelich jest na prawidlowej wysokosci?????

Kupujac przystanek autobusowy po wypadku, musisz sie liczyc z bardzo kosztowna naprawa, lub rozbiorka na czesci - trzeciej opcji, zeby miec BEZPIECZNE auto nie ma.

PS. a nawiazujac do nazwy tematu - proponuje wypisanie aktu zgonu, sekcje zwlok i pobranie narzadow do transplantacji.....

Anonymous - 11-02-2006, 18:49

no wsumie co prawda to prawda... ale i tak jak bede mial ten wymiar to juz bede zadowolony :) ) nie oddam blacharzowi zeby mi go wyklepal... po za tym sporo samochodow jezdzi po polsce ktore nie powinny sie poruszac... ja wychodze z zalozenia ze wszystko mozna zrobic... liczy sie tylko jak to bedzie zrobione... jak sie mysli przy tym co sie robi to sukces murowany :) )

pozdrawiam i dziekuje wszystkim zainteresowanym :)

Matejko - 12-02-2006, 00:18

colin napisał/a:
po za tym sporo samochodow jezdzi po polsce ktore nie powinny sie poruszac

nie znaczy ze ty tez masz takim jezdzic,

colin napisał/a:
ja wychodze z zalozenia ze wszystko mozna zrobic... liczy sie tylko jak to bedzie zrobione

no na pewno niedobrze skoro nie masz za duzego pojecia o blacharce

Anonymous - 12-02-2006, 11:02

hehehe... to ze nie znam tego wymiaru o ktory tu pytam wcale nie oznaca ze sie na tym nie znam :D gdybym sie na tym nie znal to wcale bym sie za to nie bral bo wtedy to napewno bym sie w lesie zatrzymal hehehe

jak to mowia liczy sie efekt :P