Forum ogólne - Pomocy ! Sprowadzanie z Niemiec
Anonymous - 17-10-2007, 22:01 Temat postu: Pomocy ! Sprowadzanie z Niemiec Jeśli sprowadziłem na lawecie auto do polski i teraz zeby nim jeździć, aby je zarejestrować, co muszę zrobić?? Wykupić ubezpieczenie 30 dniowe Polskie na niemieckie tablice ??? Jeśli tak to u kogo??
Tybek - 18-10-2007, 10:24
"Szukaj" i wszystko jasne, temat już się przewinął kilkakrotnie i napewno coś znajdziesz, ja znalazłem jak rejestrowałem auto sprowadzone z niemiec.
Student - 18-10-2007, 10:35
Normalnie denerwuje mnie to odwoływanie do Szukajki.
Człowiek ma stres i radość a my go dołujemy.
Może nie napisze fachowo bo robiłem to kilka lat temu ale:
Jak masz BRIEF (czyli dowód wyrejestrowania niemiecki ) to wykupujesz u agnat anp. PZU polisę OC, może tez byc razem AC, nie będzie problemu ze zmaina nr. rejestracyjnych na polisie jak zarejestrujesz,
1. Załatwiesz tłumaczenie przez Tłumacza Przysięgłego Briefu i Umowy Kupna
2. Jedziesz na przegląd 165zł i dostajesz dwa świstki, (przegląd i homologację)
3. Potem urząd celny (czyli naliczenie akcyzy przeważnie w dokonuje się tego w agencji która przygotowuje dokumenty dla UC)
4. Dostajesz z UC kwit do opłaty na poczcie za Akcyzę
5.Ze wszystkimi dokumentami do urzędu Skarbowego po PIT tylko który nie pamietam ale płaciszok.160zł zwolnienia z opłat jakiś tam
6 Z tymi wszsystkimi opłatami i dokumentami do Urzędu Komuniakcji w celu rejestracji
No i czekasz na wydanie DR.
TAk w wielkim skrócie
Moominek - 18-10-2007, 10:52
Między punktem 4 i 5 wstawmy
4a. Opłata recyklingowa 500zł w urzedzie miasta/gminy, tam gdzie jesteś zameldowany
chyba, że została zniesiona?
A! I jeszcze jedno. Urząd Celny lepiej załatwiać na pierwszym miejscu. Na zgłoszenie w UC masz 7 dni od daty przekroczenia granicy. Jeśli masz, jakiekolwiek pokwitowanie od celników, że w ty i tym dniu przekroczyłeś granicę, od tej daty liczą 7 dni, jeśli nie masz liczą od daty widniejącej na umowie. Przekroczenie teriminu wiąże się z karami. Stosowna kwota za każdy dzień zwłoki i są w tym konsekwentni
Student - 18-10-2007, 11:02
Zgadza się zapomniałem o tej opłacie, ale jak ja cliłem to jeszcze jej nie było jako osobnej.
Tybek - 18-10-2007, 11:10
http://www.mitsubishi-gra...hlight=op%B3aty
http://www.mitsubishi-gra...hlight=op%B3aty
[ Dodano: 18-10-2007, 11:16 ]
http://www.mitsubishi-gra...ght=rejestracja
Nie wiem czemu się złościsz na szukajke Ja znalazłem w ten sposób odpowiedź na połowe moich pytań, bez robienia nowych tematów.
Student - 18-10-2007, 13:52
Ja wiem że można znaleźć ale nieraz tak bywa że diabeł nakrył ogonem a człowiek potrzebuje na już, ciśnienie w górę przed oczami mgła i nic nie widzi, kompa z buta i też nie pomaga no i wtedy zakłada temat który był już wiele razy omawiany no i dostaje BANANA
Ja uważam że można odesłać do szukajki ale jak odsyłajacy wie gdzie to jest to powinien pomagać to zawsze więcej uczy niż riposta
Anonymous - 18-10-2007, 17:32
Olejniczak napisał/a: | Wykupić ubezpieczenie 30 dniowe Polskie na niemieckie tablice ??? Jeśli tak to u kogo?? |
smialo mozesz wykupic ubezpieczenie OC i AC na niemieckie blachy o ile auto ma wazne badania techniczne.
mozesz to zrobic w kazdej firmie ubezpieczeniowej.
Anonymous - 07-11-2007, 21:42
A co nalezy zrobic (jakie formalnosci) zeby przywiec auto na wlasnych kolach z Niemiec? Np. jade jutro do Berlina, kupuje auto w Autohausie i chce nim wrocic tego samego dnia do domu.
Anonymous - 07-11-2007, 22:06
idziesz do urzedu i rejestrujesz tymczasowo auto, wczesniej robiac badania techniczne (jesli auto nie ma, np ze szrotu), koszt ok 200EUR
Anonymous - 07-11-2007, 22:10
Dodam tylko,że koszt samych tablic tymczasowych-czerwonych wynosi 150 Euro
|
|
|