To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Elantra, Lantra - Wymiana osłon tarcz hamulcowych przód "Lantra"

Anonymous - 24-10-2007, 13:04
Temat postu: Wymiana osłon tarcz hamulcowych przód "Lantra"
Jak w temacie. Muszę wymienić przerdzewiałe osłony tarcz na przodzie samochodu. Hyundai Lantra 96 r. Może jakieś wskazówki jak do tego się zabrać. Co rozkręcić aby się do tego dobrać.
e-gen - 24-10-2007, 15:17

Generalnie jest z tym trochę roboty i lepiej wstrzymać się do momentu wymiany tarcz.
Anonymous - 24-10-2007, 19:28

ok

Z tym, że ja muszę to zrobić, bo stare osłony są do niczego, a tarcze są ok.

Anonymous - 07-11-2007, 21:05

Ja bym sobie darowal na twoim miejscu :) wlasnie jestem w trakcie wymiany tarcz hamul. w lantrze z 97r i uwierz nie jest to prosta sprawa, a jak wiadomo oslony sa za tarczami to takze sie nameczysz :) podaje po kolei kroki wymiany tarcz hamulcowych( juz po odkreceniu kola): 1. demontujesz szczeki ham. wraz z klockami. 2.od tego kroku zaczynaja sie duzeee schody- czyli muszisz odkrecic srobe piasty 3. nastepnie muszisz miec dostep do calej piasty- czyli odkrecasz koncowke drazka kier. 4. odkrecasz drazek stabilizaczyjny od wachacza 5. odkrecasz ten drazek wachacza ( nie iwem jak sie fachowo to nazywa) 6. probujesz wyjac praktycznie calego macpersona z wachacza 7. po wyjeciu mc z wachacza. muszisz wyjac pol os z piasty 7. odkrecasz 4 sroby mocujace piaste ( dociska tarcze ham. ) 8. fdochodzisz do wniosku ze musisz jechac do mechanika bo trzeba wycisnac lozyszko z tego gniazda co masz za tarcza:) 9. Nie rob tego sam domowymi sposobami. 10. PO WYCISNIECIU LOZYSKA MASZZ JUZ WSZYSTKO OSOBNOE CZYLI ( TARCZE, PIASTE, I OSLONE TARCZY) 11. WYMIENIASZ OSLONE TARCZY, ORAZ RZECZ JASNA LOZYSKO ( NIE PRZETRWA WYCISKANIA!!!) 12. SKLADASZ WSZYSTKO ZPOWROTEM. I PO ROBOCIE :) DOBRA RADA ODE MNIE NIE JAK CHCESZ WYMIENIC TYLKO OSLONE TARCZY TO SOBIE DARUJ BO NIESTETY BEDZIESZ MUSIAL KUPIC NOWE LOZYSKO!! I ZAJMUJE TO NAPRAWDE MNUSTWO CZASU, POSLUCHAJ SIE KOLEGI I ZROB TO PRZY WYMIANIE TARCZY :) POZDRAWIAM!!
rufuz - 03-04-2009, 20:03

no w koncu udalo mi sie kupic te cholerne blachy w serwisie Hyundaia. W sumie to sie dobrze sklada bo niedlugo bede wymienial tarcze hamulcowe to przy okazji wymienie te blachy.

dzieki za info

Pozdrawiam

mejdzel - 20-07-2013, 11:32

Sorry za odkop, orientuje się ktoś ile takie osłony kosztują i gdzie je mogę dostać? Bo w moim colciku wykruszyły mi się one w palcach.