To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Nieprzyjemny zapach Smród po zatrzymaniu

kris80 - 01-11-2007, 19:57
Temat postu: Nieprzyjemny zapach Smród po zatrzymaniu
Witam mam pewien problem polegający na tym ze po zatrzymaniu samochodu rozpędzanego gwałtownie ( szybkie przyspieszanie ) do samochodu dostaje sie bardzo nieprzyjemny zapach , smród jakby zgniłych jaj. Dodam ze przy spokojnej jezdzie nigdy sie tak nie dzieje. Nie wiem skąd sie to bierze , moze jakis smród z układu wydechowego po zatrzymaniu dostaje sie do wnętrza? A moze to z kilmy?? lub z nawiewów. Szukałem na szukajce ale takiego smrodku nie znalazłem :cry: :-X
kielurkk - 01-11-2007, 20:09

A przy ruszaniu nie masz wrażenia że sprzęgło się ślizga. Może tarcza już jest cienka (okładziny wytarte) i podczas gwałtownego przyspieszania ślizga się może nawet nie zauważalnie co objawia się takim właśnie zapachem. A może to coś innego.?
czekoladka_1981 - 01-11-2007, 20:20

Śmierdzący samochód zagraża zdrowiu
W autach pierwszym podejrzanym jest układ klimatyzacji. To doskonałe miejsce dla rozwoju drobnoustrojów. Nieprzyjemny zapach to wtedy niejedyny problem - bakterie, grzyby i zarodniki pleśni są groźne, powodują m.in. choroby górnych dróg oddechowych, alergie, a nawet raka! Na szczęście są na to sposoby. W sklepach motoryzacyjnych już za kilkanaście złotych można kupić preparaty służące do odkażania klimatyzacji do samodzielnego stosowania. Warsztaty obsługujące klimatyzację oferują czyszczenie układu.

Pieniek - 01-11-2007, 20:30

masz Cari przed liftem więc są tam lipne hamulce może po prostu po ostrej jeździe klocki Ci się palą.
kris80 - 01-11-2007, 21:05

nie sądze ze chodzi o hamulce
sprzegło miałem wymieniane w zeszłym roku i moze cos zle ustawili

Hubeeert - 01-11-2007, 21:07

Zgniłe jaja to siarkowodór. Akumulator pewnie sie gotuje - zajrzyj do niego.
kielurkk - 01-11-2007, 21:10

Spróbuj kilka razy ruszyć albo przy ruszaniu przytrzymaj chwilkę sprzegło (jedz na półsprzęgle) i wąchaj czy to ten sam zapach :) . Metoda może śmieszna ale pozwoli wyeliminować sprzegło
kris80 - 01-11-2007, 22:04

to nie ten sam zapach co sprzegła juz sprawdzałem
moze to ten akumulator, tylko dlaczego miało by z niego tak smierdziec??

Hubeeert - 01-11-2007, 22:07

kris80 napisał/a:
dlaczego miało by z niego tak smierdziec

Bo się gotuje.
Prawdopodobnie regulator napięcia pada lub padł.

kris80 - 02-11-2007, 07:38

ok sprawdze to tylko gdzie szukac tego regulatora? i jak sprawdzic czy działa?
Wielkie dzieki za wszystkie podpowiedzi.

mareqm - 02-11-2007, 07:42

To na pewno nie ma nic wspólnego z klimą.Miałem to samo kiedyś w Fordzie, który nie miał klimatyzacji , a ponadto był w automacie ,więc sprzęgło też odpada.Przygrzane hamulce wydzielają inny zapach.Może zły skład mieszanki, nie wypala się całe paliwo.Niestety chemik ze mnie kiepski i nie potrafię napisać reakcji w wyniku której powstaje siarkowodór.
Pozdrawiam

kris80 - 02-11-2007, 07:51

to moze byc to gdyz występuje to podczas gwałtownego dodawania gazu , moze wtedy właśnie mieszanka nie jest spalana odpowiednio
Anonymous - 02-11-2007, 08:33
Temat postu: Re: Nieprzyjemny zapach Smród po zatrzymaniu
kris80 napisał/a:
Witam mam pewien problem polegający na tym ze po zatrzymaniu samochodu rozpędzanego gwałtownie ( szybkie przyspieszanie ) do samochodu dostaje sie bardzo nieprzyjemny zapach , smród jakby zgniłych jaj. Dodam ze przy spokojnej jezdzie nigdy sie tak nie dzieje. Nie wiem skąd sie to bierze , moze jakis smród z układu wydechowego po zatrzymaniu dostaje sie do wnętrza? A moze to z kilmy?? lub z nawiewów. Szukałem na szukajce ale takiego smrodku nie znalazłem :cry: :-X

Twoj katalizator powoli mowi PA-PA. Jesli jezdzisz wolno samochod dostaje normalna dawke paliwa. W momencie kiedy go przycisniesz, zmienia sie dawka na bardziej zbogacona. Jest to nie wielki % ale wystarczajacy aby twoj katalizator to odczul i nie byl w stanie przerobic dawki spalin. Ja mialem dokladnie to samo w swoich ostatnich 2 samochodach. W jednym z nich bylo to zwiazane z tym ze lalem zle paliwo i to wykonczylo kat.

Powiedz mi ile masz kilometrow na liczniku? Dlugo go juz masz? I jakie paliwo lejesz do swojego miska?

kris80 - 02-11-2007, 10:00

mam juz przejechane 207 000
jezdze na gazie, katalizator zapewne od nowosci nie zmieniany

[ Dodano: 02-11-2007, 10:02 ]
wymiana katalizatora to duzy wydatek a co sądzicie o założeniu strumienicy
mnozna je kupic w miare tanio . Czy zmiana na strumienice pomoze cos w tym przypadku??

saphire - 02-11-2007, 10:32

Nie przesadzaj z ceną kata - uniwersalne są dość tanie. Strumienica bez specjalistycznego wyliczenia i dostrojenia do twojego konkretnego wydechu tylko pogorszy osiągi silnika i przyśpieszy jego zejście. Dopiero bez kata poczujesz spaliny i wtedy polecisz go kupić a niepotrzebny wydatek na strumienicę pozostanie. No i nie będzie problemu przy przeglądzie auta.