To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

3000GT/GTO Ogólne - Kto wie czy czerwien mexykanska w 3000Gt to karyl czy perla

Anonymous - 21-02-2006, 15:12
Temat postu: Kto wie czy czerwien mexykanska w 3000Gt to karyl czy perla
Witam mam zamiar przemalowac swojego misia na czerwien mexykanska i niemam pojecia czy to jest akryl czy perla :] jak pytalem w lakierni to niechcieli powiedziec mowili ze potrzebne sa numery koloru. Prosze o konktakt na GG:765010 lub na forum. Dzieki bardzo pozdrawiam.
Anonymous - 21-02-2006, 15:52

mialem kiedys skode o kolorze czerwien meksykanska i byl to zwykly pomarancz :P
Hubeeert - 21-02-2006, 15:55

To chyba inny lakier Adam. Z tego co wiem jest to zwykły lakier akrylowy. Ale przecież zawsze można sobie dobrać jakąś perłę. Patrz ja i mój Mirage :D Tyle że ja wziąłem perłę (czystą bez metaliku) z palety Citroena i trzeba było położyć 6 warstw żeby przykryć dedykowany do tego lakieru podkład. Koszt na mój samochód (malowanie z zewnatrz) to 1500+ za materiały lakiernicze.
piotras - 21-02-2006, 17:42

Zgadza sie - czerwień mexykańska to w skrócie mówiąc pomarańcz. Mój ojciec przerabiał ten temat na zastawie 1100 P.
TNT - 21-02-2006, 18:11

Taki swiecacy?? Pamietam jak kiedys malowalismy ze znajomym auto na ten kolorek bez dodatku czarnego nie dalo sie na auto patrzec tak razilo. Mozliwe jest tez ze pod ta nazwa kryje sie jakis inny kolor z palety barw jakiegos producenta.
Anonymous - 21-02-2006, 22:29

Spoko to moze kupie lakier do skody :) zadna ruznica :P ale tak powaznie na 3000 GT to byla perla czy akryl ! bo niewiem sam co mam robic :/ juz ktos mi proponowal pomalowac akrylem i pociagnac lakierem bezbarwym po tym ale dla mnie to jakies troche dziwne :p a musze cos wymyslec bo misiek juz rozberany :P
witek.w-wa - 22-02-2006, 10:22

W Niemczech wystepuje pod nazwa Opal -Rot R71
ROMEL - 27-02-2006, 07:24

Daniel 3000... z góry przepraszam ale...

Twoje pytanie nie jest zrozumiałe... przynajmniej dla mnie...

Akryl czy perła -----... to jest bez sensu... bo bazy koloru są praktycznie wszystkie na dzisiejszy czas akrylowe - to jest rodzaj farby w sensie rozcieńczalników i żywicy wiążącej...a własnie perła stosowana jest do farb akrylowych....więc jest równiez perłą akrylową...

rozróżniamy podstawowe rodzaje farb dwu- lub więcej warstwowych...

- pastel
- pastel+perła
- metalik
- metalik+perła
- przewija sie również mieszanka z tzw. "megic" perła wielo-odbiciowa...

to są podstawowe... rozdrabniając jest ich,,,, ohohohohoooo

dodatkowo dochodzą jeszcze sprawy grubościu ziarna metaliku, koloru perły, gamu kolorów magica itd... itd...

Temat rzeka....

Pozdrawiam

P.S. - w tej chwili wchodzą farby wodorozcięczalne... całkowicie inna technologia malowania ... do tego dochodzą specyficzne warunki jakie musza być spełnione przy samym malowaniu - wilgotność, temperatura itd... niesttety jeszcze kilka lat i garażowi malarze-lakiernicy stacą zajęcie....

Anonymous - 17-03-2006, 09:16

Myslę, że koledze chodziło o to czy lakier jest dwu warstwowy podkład (baza) i lakier bezbarwny (klarak) lub czy jednowarstwowy akryl. W 3000 nie było stosowane malowanie lakierem jednowarstwowym przynajmniej ja się z tym nie spotkałem. Oczywiście mogę się mylić jak ktoś się spotkał proszę o info. Sam lakierowałem sporo aut i w samochodach wyższej klasy już nie stosuje się lakierów jednowarstwowych. Chociaż malowałem ostatnio mercedesa vito i tam był właśnie lakier jednowarstwowy. Ale może dlatego że to auto dostawcze.