To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Zwrotnica do subwoofera

Hugo - 19-11-2007, 09:03
Temat postu: Zwrotnica do subwoofera
Czy warto to kupić? Ma być podłączone pod jeden głośnik basowy w skrzyni. Przede wszystkim zależy mi na jakości.
Jeśli się nie nadaje to podeślijcie linki do stosownych aukcji.
To ta zwrotnica

saphire - 19-11-2007, 09:50

Skoro on taki hiper super to niech pokażą laboratoryjny wykres tłumionych i przepuszczanych częstotliwości.
Hugo - 19-11-2007, 10:22

Ja się na tym prawie w ogóle nie znam. Chciałem tylko zapytać czy warto ją zakładać, bo u siebie w mieścinie mogę kupić za trzydzieści kilka złotych ponoć bardzo dobrą zwrotniczkę. A ja chętnie kupię coś co nie wygląda tylko działa! Wyglądać nie musi, bo i tak razem ze wzmacniaczem powędruje do środka obudowy subwoofera.
Anonymous - 19-11-2007, 16:12

Głosnik niskotonowy nie powinien byc odcinany na 250Hz. 100Hz to max. Czestotliwosc odciecia jest wynikowa srednicy (co ma wplyw po czesci na parametry) oraz obudowy.
Jezeli chcesz to poprawnie rozwiazac to pozostaje filtr na wzmacniaczu badz radiu badz zwrotnicy aktywnej.
Pozdrawiam
Kamyk

Hugo - 19-11-2007, 21:00

KamykGdynia napisał/a:
Jezeli chcesz to poprawnie rozwiazac to pozostaje filtr na wzmacniaczu badz radiu
Możesz to przybliżyć.
KamykGdynia napisał/a:
badz zwrotnicy aktywnej
Czyli kupić zwrotnicę aktymną na 4Ohm i podpiąć gdzie?
Anonymous - 19-11-2007, 21:43

Jaki masz wzmacniacz?
Anonymous - 19-11-2007, 22:26

na elektrodzie są proste schematy aktywnych filtrów z trzema zakresami tłumienia ok 60Hz, 100Hz i 150Hz. Dobra cewka nie powinna miec rdzenia (tzn powinna być cewką powietrzną), by osiągnąc odpowiednią pojemność przy zachowaniu jak najmniejszych strat mocy ta cewka musiała by być nawinieta grubym drutem w dość dużej ilości (koszt, wielkość, ciężar!). Dletego zdecydowanie lepszym rozwiazaniem jest filtr przez wzmacniaczem.
Hugo - 20-11-2007, 08:37

Gattsu napisał/a:
Jaki masz wzmacniacz?
Tani. Mocy nie pamiętam, po południu zobaczę.
Vlad napisał/a:
lepszym rozwiazaniem jest filtr przez wzmacniaczem
O to mam prosić w sklepie? "Poproszę filtr przed wzmacniacz do subwoofera".
Anonymous - 20-11-2007, 15:16

Jezeli radio nie dysponuje filtrami to powinien miec je wzmacniacz (wbudowane). Jezeli takich we wzmacniaczu brak to rozwiazaniem jest zastosowanie zwrotnicy aktywnej ktora wpinasz miedzy radio a wzmacniacz. Koszt - najtansza, uzywana min. 100zl nowe szmelcowe ok 250zl dobre 500 i wiecej. Moral? Kupic wzmaka z filtrem LP.
Pozdrawiam
Kamyk

Hugo - 20-11-2007, 23:45

Byłem dzisiaj w serwisie RTV i był jakiś filtr przed wzmacniacz za 45 zł. Nie wziąłem go, bo nie wiedziałem czy jest sens.
KamykGdynia czy po zamontowaniu tego filtra nie byłoby w miarę OK?
A to by nie było dobre?

Anonymous - 21-11-2007, 01:38

sadze ze duzo lepiej sie ten filtr sprawi niz zwrotnica, najlepiej poptytaj ludzi co to juz kupili i czy oni to sobie chwalą.
Anonymous - 21-11-2007, 19:01

Ten sinuslive bedzie ok.
Pozdro

Hugo - 21-11-2007, 23:00

KamykGdynia szczerze to myślałem, że mnie wyśmiejesz za tą Sinuslive, bo jest taka tania i pewnie do du.. Więc już wiem co kupić. Zapytam się sprzedawcy czy potrzebuję do niej jakieś dodatkowe kable i jak ją podłączyć (chyba, że masz ochotę mi napisać).
Z góry dzięki.

Anonymous - 22-11-2007, 08:00

Jest tania bo jak wszystko teraz jest produkowana w chinach ale przede wszystkim jest tania bo nie ma bajerow typu odwracanie fazy itp. - zobacz sobie jak to jest w srodku zbudowane to zobaczysz ze najwiekszy koszt wyprodukowania to w tym przypadku obudowa i gniazda RCA :)
Kableki - czerwony 12V czarny masa. Najlepiej takie 12V co znika bez zaplonu aby nie chodzila ona non-stop. Jezeli chodzi o kable RCA to najlepiej jak zwrotnice umiescisz gdzies w konsoli srodkowej - wtedy wystarczy dokupic przewody RCA dlugosci kilkunastu cm , ktore polacza Ci radio ze wspomniana zwrotnica.
Pozdro
Kamyk

Hugo - 22-11-2007, 14:16

KamykGdynia napisał/a:
wystarczy dokupic przewody RCA dlugosci kilkunastu cm , ktore polacza Ci radio ze wspomniana zwrotnica
Ale ja mam chyba tylko 2 wyjścia RCA w radiu i one są zajęte przez kable idące do wzmacniacza.