To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8] Spaliny

Anonymous - 19-11-2007, 22:55
Temat postu: [Cari 1.8] Spaliny
Witam wszystkich

Ostatnio zauważywem ze cari kopci, tzn. nawet po pełnym rozgrzaniu silnika jest widoczny dym z pozycji kierowcy(nie jestem pewny ale dzieje się tak jak jest chłodniej na dworze, ale napewno przy + temperaturach).A jak przycisne to jest go sporo. Dym jak dym, nie ma jakiegoś nie naturalnego koloru. Tylko taka sytuacjia mnie troche nie pokoi, czy słusznie się martwie :?: Spotkał się ktoś z tym a może to jest normalne, co o tym sądzicie???

Robson86 - 19-11-2007, 22:58

Spalanie ubogiej mieszanki.... 40:1 bodaj :)
w niskich temperaturach wiekszosc samochodow kopci :P
pozdroo

Anonymous - 19-11-2007, 23:04

Wiem że tak się dzieje przy niższych temperaturach, ale jej kopcenie jest zdecydowanie zaduże!! Jak jade ulicą to nikt nie kopci.....no dobra tylko ja :?
Robson86 - 19-11-2007, 23:14

mario23 napisał/a:
Jak jade ulicą to nikt nie kopci.....no dobra tylko ja

Ja czegos takiego nie zaobserwowalem. Ale mimo wszystko jesli kopci Ci na siwo to uwazam ze to wina spalania ubogiej mieszanki. Poczekajmy na odp innych
pozdroo

saphire - 20-11-2007, 14:54

To para wodna - GDI emituje po przejściu przez wydech, kata i tłumik dość chłodne spaliny przez co w zimnym powietrzu para wodna jest szybko i szczególnie dobrze widoczna.
Anonymous - 20-11-2007, 17:16

A jeśli ja nie mam GDI???
mlun - 20-11-2007, 18:40

To i tak będzie dymić jak jest chłodniej.
Robson86 - 20-11-2007, 20:48

mario23 napisał/a:
A jeśli ja nie mam GDI???

ottt poprostu roznica temperatur i nic sie na to nie poradzi :P
Pozdroo

saphire - 20-11-2007, 21:00

Mnie się to nawet podoba jak przy energicznym ruszaniu spory kłąb pary za autem od razu sugeruje tym z tyłu czego mogą się spodziewać gdyby mieli ochotę na jakąś wredną kombinację spod świateł :badgrin: :badgrin: :badgrin:
TESTER - 21-11-2007, 08:48

Jak już mowa o spalinach to zapytam.. Jak w Waszych GDI wygląda wylot wydechu, chodzi mi o to czy jest okopcony czarny czy też wypalony bez nalotu jakiegoś. Wszystkie dotychczasowe moje autka benzyniaki miały rurę wypaloną i czyściutką w obecnym GDI jest ona wiecznie okopcona, Czy to normalne. ? Nadmieniam od razu, że (odpukać) chodzi i pali mi wspaniale bez jakichkolwiek problemów.
saphire - 21-11-2007, 10:15

GDI ma rurę czarną i okopconą jak w dizlu. Dla GDI to normalne.
TESTER - 21-11-2007, 11:24

Tak właśnie sądziłem czytając o tym silniku, żaden z mechaników na ten temat, poza stwierdzeniem, że GDI to diessel, się nie wypowiadał. Ale widząc temat zbliżony do ciekawiącego mnie wątku, zapytałem głównie po to by upewnić się w przekonaniu, że tak właśnie byc powinno. Dziękuję zatem za odpowiedź.. Pozdrawiam i miłego dzionka zycze wszystkim mitsumaniakom oczywiście....!!
saphire - 21-11-2007, 11:43

Z punktu widzenia mechanika to taki pośredni dizel na benzynę - sprężanie ma większe (12,5) niż zwykła benzyna (okolice 10), wtrysk robi pod koniec sprężania - jak dizel, tyle że pomaga sobie jeszcze iskrą ;) :badgrin: