To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - Kontrola recznego nie chce gasnac ?

HamanN - 21-11-2007, 15:44
Temat postu: Kontrola recznego nie chce gasnac ?
Witam.
Mam mala zagadke - parkuje miska przed domem i rano, obojetne czy zostawie na recznym czy nie, pali sie kontrolka recznego. Przejade ok 15 km (do centrum) zaparkuje przed szkola i jak wracam z zajec (po ok 1.5h) juz sie nie swieci? Koniec hamulcow ? A moze ma to zwiazek z niskimi temperaturami (jakis czujnik) ?
Pzdr.

KaWu - 21-11-2007, 15:58

HamanN, sprawdz poziom plynu ham. w zbiorniczku.
Mozliwe tez ze czujnik gdzies nie laczy przy recznym.
Mialem to samo 2 lata temu i takze zima :)

pawela - 21-11-2007, 15:59

Przechodzilem to niedawno. W zbiorniczku plynu hamulcowego jest malo plynu. Albo koncza sie klocki i poziom opadl, albo masz wyciek. U mnie bylo to pierwsze, klocki zuzyly sie niemal do blachy. Po wymianie naturalnie poziom sie podniosl a do MAX dolalem DOT4. Kontrolka oczywiscie zgasla.
HamanN - 21-11-2007, 16:25

Hamulce (klocki) raczej nie bo sa jak brzytwa, ale poziom plynu sprawdze :)
Dzieki :)

Hugo - 21-11-2007, 18:18

HamanN napisał/a:
Hamulce (klocki) raczej nie bo sa jak brzytwa
Co nie znaczy, że nie mogą się kończyć.
pawela - 21-11-2007, 21:18

Hugo napisał/a:
HamanN napisał/a:
Hamulce (klocki) raczej nie bo sa jak brzytwa
Co nie znaczy, że nie mogą się kończyć.

Wlasnie, moj do ostatniej chwili hamowal super. Gdyby nie kontrolka, napewno bym nie sprawdzil klockow.

BUBU - 21-11-2007, 21:54

Czasem też potrafi zawiesić się czujnik płynu w zbiorniczku , efekt jak wyżej .

Pozdrav

PiotrekSL4 - 23-11-2007, 21:38

Ha ale numer. Ja mielem na początku tego roku identycznie. Najpierw palila sie kontrolka. Przez dluzszy czas nie wiedzialem co robic. Poźniej dolalem płynu i spokój. Przez dwa dni. Padly klocki. Dopiero teraz dowiaduje sie ze mogło miec to związek.
Człowiek uczy sie przez cale zycie. Posłuchaj kolegów i dolej płynu. Oni rzadko sie mylą :-)

HamanN - 24-11-2007, 02:07

"usterka namierzona" malo plynu... dolalem i spokoj :D
Pozdrawiam :)

Anonymous - 24-11-2007, 09:27

A tak z ciekawosci - dolej plynu, dolej plynu... na pewno dot4? Bo z tego co mi sie wydaje pomieszac dot3 z dot4 to nieciekawa opcja...
pawela - 24-11-2007, 12:25

majki napisał/a:
A tak z ciekawosci - dolej plynu, dolej plynu... na pewno dot4? Bo z tego co mi sie wydaje pomieszac dot3 z dot4 to nieciekawa opcja...

DOT3, DOT4 i DOT5.1 jak najbardziej są, ze sobą mieszalne. Przeczytasz to przede wszystkim na opakowaniu któregoś z nich ;)

[ Dodano: 24-11-2007, 12:29 ]
HamanN napisał/a:
"usterka namierzona" malo plynu... dolalem i spokoj :D
Pozdrawiam :)

Dolales plynu, plywak sie podniosl, lampka zgasla, ok. Ale sprawdz klocki!! Ja tez tak zrobilem ale mnie tknelo i sprawdzilem u siebie. Okladziny mialy ok 2mm. Lampka zapala sie jak jest malo plynu, a jego poziom obniza sie razem ze zuzyciem elementow ciernych. Dolanie plynu nie jest zadnym rozwiazaniem...

rydzu25 - 24-11-2007, 19:31

u mnie była podobna sprawa i w moim przypadku były to klocki ale jest juz ok bo wymieniłem klocki 8)
Anonymous - 25-11-2007, 21:45

to ja wam powiem tak plynu mam git klocki sa git i kontrolka tez mis ie pali i wlansi eostatnio to mi sie zdazylo przy pierwszym malym mroziku
wojmi1 - 30-11-2007, 15:03

pawela napisał/a:
DOT3, DOT4 i DOT5.1 jak najbardziej są, ze sobą mieszalne.

I tak i nie tzn jak masz zalana instalacje dot3 to mozesz dolac dot4 i wyzsze ale nie w druga strone
sprawdzone doswiadczalnie :badgrin: :badgrin:

wichura1 - 04-12-2007, 08:52

Dlatego tak jest ponieważ płyny o niższym numerze, mają niższą temperaturę wrzenia. Dodatkowo po uwodnieniu płynu wodą skraplającą się z powietrza temperatura wrzenia płynu dodatkowo spada. Temperatura wrzenia płynu zawodnionego: Płyn DOT3 - 140°C, Płyn DOT4 - 155°C, Płyn DOT5- 180°C. Zagotowany płyn = brak hamulców, dlatego trzeba okresowo raz na 2-3 lata wymieniać płyn. 1 % wody w płynie obniża temperaturę wrzenia płynu hamulcowego o około 15 %.