To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Gdzie ubezpieczyć auto?

Maciek - 26-02-2006, 19:59
Temat postu: Gdzie ubezpieczyć auto?
jw wydawało mi sie ze mam ubezpieczenie auta do końca lutego więc luzik jest jeszcze sporo czasu :lol: . Niestety okazało sie ze było do 19.02.06 :roll: Na zlocik jechałem nadzwyczaj przepisowo nerwowo oglądając sie we wsteczne lusterko :shock: Dotychczas ubezpieczony byłem w Polskim Towarzystwie Ubezpieczeń S.A. o Szczecin itd Płaciłem za zeszły rok 684 zł dodam że mam prawko dopiero 3-ci rok (data wydania 27,12,02) i ponad 30 na karku 8) . Gdzie opłaca sie (tanio) ubezpieczyć auto potrzebna szybka rada bo jutro musze cosik z tym zrobić.
Anonymous - 26-02-2006, 21:24

mozna zadzwonic do roznych ubezpieczycieli i sie przekonac gdzie wyjdzie najtaniej.
Rafal_Szczecin - 26-02-2006, 21:35

Maciek tylko dowiedz sie czasem, czy jak kupisz u kogos innego to nie bedziesz mial tzw. dwoch ubezpieczen .

bylo juz o tym na forum, ze poprzednia firma w ktorej byles juz na zapas, wplacala za Ciebie na nastepne ubezpieczenie .

pozdr.

josie - 26-02-2006, 21:43

Maciek - jesteś nadal ubezpieczony w PTU S.A. - nie wypowiedziałeś umowy więc oni automatycznie ją przedłużyli. Teraz powinni cię ścigać żebyś zapłacił.
Jest to regulowane jakąś ustawą z 2002 roku bodajże - ostatnio miałem cytat na jakimś świstku z ubezpieczalni ale zgubiłem :wink:

Rafal_Szczecin - 26-02-2006, 21:46

a nie mowilem ?
Anonymous - 26-02-2006, 23:36

jak Ci juz calkiem to PTU wygaslo, to moge Ci polecic biuro ubezpieczen na Łabedziej.
babeczka ma oferte z roznych ubezpieczalni wiec zawsze dobierze najtansza opcje odnosnie do twoich poprzednich znizek, wieku i calej reszty...

zaplacisz moze ze 20 - 30zl drozej niz bys to robil bezposrednio, ale zaoszczedzisz sobie dzwonienia do wszystkich ubezpieczalni i powtarzania kazdemu historii swojego Gala;)

Maciek - 27-02-2006, 08:13

Tak wiem że nie wypowiadając umowy poprzedniemu ubezpieczycielowi trwa ona nadal. Myślałem że ktoś ma jakąś firme tak jak macieq, za co dzieki gdzie właśnie można podjechać i porównać oferty kilku firm. Pędze na Łabędzią mam nadzieje że tam ptasia grypa mnie nie dopadnie :) .
Pozdro dla Wszystkich.
PS nie wiem czy oni nadal egzystulą bo co roku inaczej sie nazywają zdaje sie że w zeszłum było to DAEWOO czy cosik tam :shock:
Gość który pisze kwity jest zawsze tem sam :)

Krzyzak - 27-02-2006, 10:22

ja od siebie dodam, że w sobotę ubezpieczałem w Hestii (mam cały pakiet wraz z mieszkaniem) - jak dla mnie była to najlepsza oferta, bo mimo, że za OC płaciłem 70 zł więcej niż jakimś innym tow. ubezp., to jednak sumarycznie (pakiet) wychodziło się na tym lepiej - radzę więc rozważyć taką sytuację

ale najważniejsze jest to, że koleżanka, która zawsze mi takie optymalne warunki wyszukuje z doświadczenia odradzała mi takie cosik jak HDI czy PTU - to pierwsze nie wypłaciło jej prowizji za ostatni rok (= shit a nie ubezpieczalnia) to drugie to jeszcze większy shit, bo biorąc tam OC tylko pozornie ma się to w d..pie - problem się zaczyna, jak poszkodowany przez kogoś z takim OC widzi ogromną dysproporcję między wypłacanymi pieniążkami a oczekiwanymi i wtedy sprawa często kończy się w sądzie - jak dla mnie wolę poświęcić te 70 zł i mieć święty spokój niż być ciąganym po sądach (to są przypadki rzeczywiste a nie teoretyczne)

Anonymous - 28-02-2006, 22:57

w hesti sie opłaca pod warónkiem że koplet mieszkanie itp, spr w
tow, ALLIANZ tam miałem najtaniej :lol:

krzysio1972 - 01-03-2006, 10:58

Krzyzak napisał/a:
koleżanka, która zawsze mi takie optymalne warunki wyszukuje z doświadczenia odradzała mi takie cosik jak HDI czy PTU - to pierwsze nie wypłaciło jej prowizji za ostatni rok (= shit a nie ubezpieczalnia) to drugie to jeszcze większy shit, bo biorąc tam OC tylko pozornie ma się to w d..pie - problem się zaczyna, jak poszkodowany przez kogoś z takim OC widzi ogromną dysproporcję między wypłacanymi pieniążkami a oczekiwanymi i wtedy sprawa często kończy się w sądzie - jak dla mnie wolę poświęcić te 70 zł i mieć święty spokój niż być ciąganym po sądach (to są przypadki rzeczywiste a nie teoretyczne)

Ja w 2 samochodach mam hdi oc i ac warta i pzu. Nie znam tych przypadkow rzeczywistych, ale OC po to jest obowiazkowe, aby poszkodowany zawsze dostal odszkodowanie. Natomiast prawda jest to, ze _zawsze_ poszkodowany moze wystapic o odszkodowanie z powodztwa cywilnego do sprawcy, niezaleznie od ubezpieczalni.

Karwoś - 02-03-2006, 07:45

A co sądzicie o Link 4 - nie chodzi mi o AC - bo tu pewnie jest problem z wypłatami - a przynajmniej kombinują jak zmniejszyć kwotą. Chodzi mi raczej o OC i NW.
piotras - 02-03-2006, 08:54

Ja własnie przeszedłem z OC z Warty do Link4. Wyszło mi OC+NW za mojego miśka w 2 ratach po 280 z groszami wiec sporo taniej niż w Warcie. Generalnie z OC to mi to lotto, liczy sie papierek a jak ktos sie uprze to w kazdym towarzystwie przeciagnie Cie po salach sadowych.
Bartek - 02-03-2006, 11:04

Siedze conieco w temacie, wiec ustosunkuje sie do paru waszych wypowiedzi:

Maciek napisał/a:
Gdzie opłaca sie (tanio) ubezpieczyć auto potrzebna szybka rada bo jutro musze cosik z tym zrobić.

Pozostaje tylko PTU, ponewaz juz jestes u nich ubezpieczony - nie wypowiedziana polisa automatycznie sie przedluza na kolejny rok (chyba, ze nie zaplaciles 2 raty za nia, ale PTU dawno by za to scigalo ;) ). Josie ma 100% racji.

macieq napisał/a:
jak Ci juz calkiem to PTU wygaslo

W sietle ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z 2003 roku Nr 124 poz. 1152) nie istnieje takie pojecie, poza przypadkiem z poprzedniej wypowiedzi....

Krzyzak napisał/a:
mieć święty spokój niż być ciąganym po sądach (to są przypadki rzeczywiste a nie teoretyczne)

Absolutnie teoretyczny przypadek bo zaden sad nie wezmie takiej sprawy - odwali pozew, jako bezpodstawny, poniewaz TU zawierajac umowe ubezpieczenia, przejmuje 100% roszczen wobec sprawcy do kwoty sumy gwarancyjnej: nie niższej niż równowartość w złotych: 350.000 euro na każdego poszkodowanego w przypadku szkód na osobie, 200.000 euro w odniesieniu do jednego zdarzenia w przypadku szkód w mieniu (art 36 w/w ustawy).

roch_27 - 02-03-2006, 13:59

Mój misiek (pełen pakiet) mieszkanie, assistance i jeszcze OC w życiu prywatnym zapłacone a Hestii :D